Crypto nieuws

Poker privacy en de rol van cryptocurrency

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Nu alles op internet bereikbaar is via een paar eenvoudige klikken en zoekopdrachten op trefwoorden is het nog nooit zo belangrijk geweest om je persoonsgegevens te beschermen. Door simpelweg op je naam te zoeken kunnen potentiële werkgevers, vrienden of zelfs potentiële romantische partners min of meer alles te weten komen – van je basisschool tot je favoriete kleur. En als iedereen deze informatie kan vinden dan kunnen je online gewoonten terugkomen om je te achtervolgen, zelfs als ze volkomen onschuldig zijn.

Onschuldige gegevens kunnen je dus gaan achtervolgen. Echter gebeurt dit niet vaak. Meestal zijn het de meer ‘schuldige’ gegevens die jouw leven negatief kunnen beïnvloeden. Zo kan iemand er via het internet bijvoorbeeld achter komen dat je online poker speelt. Poker wordt gevolgd door een sociaal stigma dat zich soms uitstrekt tot de overheid zelf. Dit betekent dat sommige autoriteiten een probleem kunnen hebben met volwassenen die gokken. Des te meer reden om jouw persoonsgegevens goed te beschermen. Maar hoe doe je dit eigenlijk?

Cryptocurrency gebruiken

Bitcoin, de oorspronkelijke cryptovaluta, is ontstaan uit het liberale idee dat overheden (samen met financiële instellingen) te veel controle uitoefenen over het leven van mensen. Deze controle is met name fors op de manier waarop mensen hun geld uitgeven. Dit is de reden waarom één van de doelen van de cryptocurrency altijd is geweest om een onvoorstelbare hoeveelheid privacy aan elke gebruiker toe te voegen. Let wel goed op: Bitcoin is niet anoniem, maar pseudoniem, waar rekening mee moet worden gehouden.

Het grootste voordeel van het gebruik van cryptocurrencies bij het spelen van poker is dat jouw naam niet gebonden hoeft te zijn aan jouw cryptowallet. Wanneer je met fiatgeld speelt dan is dat geld uiteraard afkomstig van jouw bankrekening waaraan jouw naam gekoppeld is. Is een cryptowallet dan wel veilig? Een cryptowallet is zeker veilig te gebruiken, ook bij het spelen van poker. Zolang je toegang hebt tot jouw privésleutels is jouw geld veilig, ongeacht of jouw privégegevens aan de wallet zijn gekoppeld of niet. Het is niet nodig om je te identificeren met iets anders dan de privésleutel.

Een extra voordeel van het gebruik van cryptocurrencies om je online pokeraccount te financieren, is dat het voor kwaadwillende spelers zoveel moeilijker wordt om je geld te stelen. Het maakt niet uit of ze alle informatie hebben die ze nodig hebben om zich voor te doen als jou; ze kunnen geen toegang krijgen tot jouw portemonnee zonder de privésleutel. Vanzelfsprekend is het van belang dat jij deze privésleutel nooit met iemand deelt.

Crypto Tumblers

Op de cryptomarkt zijn alle transacties openbaar met als doel het netwerk veilig en gezond te houden. Dit betekent dat in theorie iemand al jouw cryptocurrency transacties kan monitoren en aan jouw account kan koppelen. Echter zolang jij nooit jouw fysieke identiteit ergens hebt gedeeld zal niemand er ooit achter komen wie jij bent in de fysieke wereld. In werkelijkheid is de kans dat dit gebeurt nihil. Het is praktisch gezien onmogelijk om alle transacties bij te houden en deze terug te leiden naar één account.

Toch zijn er manieren om deze zoektocht te belemmeren of het moeilijker te maken voor mensen om transacties terug te leiden naar één account. Zogenaamde cryptocurrency tumblers zijn één optie. Ze mengen diensten die worden gebruikt om potentieel identificeerbare munten met anderen te mengen om hun spoor te verdoezelen. Tumblers krijgen een slechte reputatie omdat ze vaak worden gebruikt om “besmette” cryptocurrency te verbergen, bijvoorbeeld geld dat is gestolen bij uitwisselingshacks. Dit is een vorm van witwassen. Hun oorspronkelijke doel was echter om de anonimiteit van de Bitcoin en andere crypto’s te verbeteren. Gelukkig blijft dit tegenwoordig ook hun meest voorkomende gebruik. Zolang jouw eigen vermogen van jou is hoef jij je geen zorgen te maken vanuit een juridisch standpunt over het gebruik van tumblers. Wel moet je natuurlijk een percentage van de munten betalen aan de tumblerservice. Dit percentage ligt meestal tussen de 1% en 3%.

Conclusie

Eén van de grootste verschillen tussen cryptocurrencies en legacy-financiering, in het algemeen, is dat de eerste gedecentraliseerd is. Dat betekent dat er geen centrale autoriteiten meer zijn die jouw activiteiten kunnen volgen, inclusief de manier waarop jij jouw eigen geld uitgeeft. Dit komt echter met een flinke dosis verantwoordelijkheid: je moet je privésleutels uiterst veilig houden, er is geen echte manier om je munten op te halen als je ze naar het verkeerde adres stuurt, en er is geen enkele autoriteit waar je terecht kan als je in de problemen komt. Gelukkig is de cryptocurrency-community vaak bereid om te helpen, dus je bent niet per se helemaal alleen. Toch zal je meer verantwoordelijkheden hebben dan alleen het gebruik van traditionele financiering. Daarnaast wegen de besproken voordelen ook vaak op tegen deze ongemakken. De grote voordelen van pokeren met cryptocurrencies zorgen er dan ook voor dat mensen veel gebruik maken van deze optie om hun anonimiteit te waarborgen.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.