Crypto nieuws

  Polygon Zero beschuldigt Matter Labs van plagiaat * Update

  Femke Wassink

  2023-08-05

  Leestijd: 2 minuten

  *

  Polygon Zero heeft Matter Labs beschuldigd van het kopiëren van belangrijke code uit hun Plonky2-bibliotheek naar zkSync. Dit is een concurrerende Ethereum layer-2 schaaloplossing.

  Broncode

  Op 3 augustus onthulde Polygon Zero dat de ontwikkelaars van Matter Labs "een aanzienlijke hoeveelheid broncode" hadden gekopieerd uit de Plonky2-bibliotheek.

  De vermeende geplagieerde code werd gevonden op zkSync. Dit is een concurrent voor Ethereum's layer-2 schaaloplossing welke wordt aangedreven door de zero-knowledge technologie.

  De ontwikkelaar van het zkSync-ecosysteem Matter Labs heeft deze beweringen ontkend.

  De feiten

  Volgens Polygon Zero heeft Matter Labs een bewijssysteem genaamd Boojum vrijgegeven. Deze is met veel code gekopieerd uit kritieke onderdelen van hun recursieve SNARK Plonky2.

  Dit is een recursieve SNARK. Een cryptografisch bewijs dat iemand in staat stelt om een bewering waar te maken zonder extra informatie te onthullen.

  Polygon Zero beweert dat de code werd opgenomen zonder de oorspronkelijke auteursrechten of duidelijke toewijzing. Bovendien werd opgemerkt dat Boojum sterk lijkt op de Plonky2-bibliotheek.

  Het gebruikt dezelfde strategie en aanpak en zelfs gekopieerde code.

  Slechts 5%

  In een reactie op deze beschuldigingen merkte Matter Labs op dat Boojum slechts 5% van Plonky2 gebruikt. Dit staat duidelijk vermeld in de eerste regel van hun module.

  "Waar anders zou dit zijn opgenomen als we het prominenter wilden maken?"

  Niet de eerste keer

  Plagiaat beschuldigingen zijn niet nieuw in de crypto gemeenschap. In maart meldde een lid van de Shiba Inu gemeenschap dat de Shibarium layer-2 beta testnet en Rinia testnet identieke chain IDs hadden.

  Ook werd beweerd dat Shibarium's alpha testnet een kopie was van Polygon's Mumbai testnet. Deze zaak toont het belang aan van ethische praktijken in een snel evoluerende industrie.

  Update

  De waarheid van het verhaal tussen Polygon Zero en Matter Labs ligt wellicht ergens in het midden, maar kent inmiddels een update. Matter Labs weerlegt de plagiaat beschuldiging.

  CEO Alex Gluchowski laat in een reactie weten dat de beschuldigingen "ongegrond, misleidend en teleurstellend" zijn.

  Polygon Zero zegt dat het gedrag van Matter Labs schadelijk is voor het ontwikkelaar ecosysteem en mogelijk kleinere ontwikkelingsteams kan schaden.

  Dit aangezien beter gefinancierde concurrenten hun werk zouden kunnen overnemen zonder de juiste toewijzing. Polygon Zero schreef:

  “Broncode kopiëren zonder toewijzing en misleidende claims maken over het oorspronkelijke werk is tegen de open-source ethiek en schaadt het ecosysteem.”

  Reactie van Gluchowski

  Als reactie op de beschuldigingen ontkende Gluchowski dat het simpelweg de code had gekopieerd. Dat maakt hij bekend in een uitgebreide post op Twitter.

  De CEO sprak de kwesties aan die door Polygon Zero naar voren waren gebracht. Volgens Gluchowski was elke beslissing die ze namen gebaseerd op integriteit en transparantie.

  Overhaaste argumenten

  Hij merkte op dat de passie van het Polygon Zero team voor wat ze doen misschien heeft geleid tot overhaaste argumenten en onnauwkeurige uitspraken.

  “De beschuldigingen van vandaag zijn ongegrond, misleidend, en extreem teleurstellend afkomstig van een team dat ik zeer respecteer."

  RedShift constructie

  Gluchowski legde uit dat Plonky2 en Boojum implementaties zijn van RedShift-constructie. Deze is geïntroduceerd door Matter Labs, 3 jaar voor het Plonky2-paper.

  Hij beweerde dat de ontwikkelaars van Plonky2 hen geen eer gaven maar Redshift wel in het paper noemden. Desondanks gaf de CEO toe dat ze het “beter hadden kunnen doen.”

  Hij zei dat het bedrijf de standaardbenadering voor attributie zou toepassen, zoals aangegeven door de gemeenschap.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

  Redactie

  apr. 10, 2024

  Leestijd: 2 min

  EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

  *
  Nieuws

  Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

  Redactie

  apr. 19, 2024

  Leestijd: 2 min

  Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

  *
  Nieuws

  Bitcoin halvering 2024 is een feit

  Femke Wassink

  apr. 20, 2024

  Leestijd: 2 min

  Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.