Crypto nieuws

De SEC onthult: CryptoFX betrokken bij $300 miljoen Ponzi-scheme

Redactie

2024-03-15

Leestijd: 2 minuten

*

Volgens de SEC heeft CryptoFX zich schuldig gemaakt aan een Ponzi-scheme van $300 miljoen. Gericht op Latijns-Amerikaanse investeerders verspreid over 10 staten en 2 landen.

Ponzi-scheme met crypto assets

CryptoFX is sinds februari 2020 gevestigd in Houston en stond geregistreerd als een crypto handelsplatform. In september 2022 greep de SEC in met een noodactie.

Alle activiteiten van CryptoFX werden stop gezet. Dit vanwege het vermoeden dat het bedrijf betrokken was bij een doorlopend Ponzi-scheme met crypto-assets.

Gericht op Latijns-Amerikaanse investeerders

Anderhalf jaar later, op 14 maart, identificeerde de SEC 17 individuen die naar verluidt betrokken waren bij dit schema. Gurbir S. Grewal van de SEC licht toe:

“Wij beweren dat CryptoFX een $300 miljoen Ponzi-scheme was. Gericht op Latijns-Amerikaanse investeerders. Ze deden beloften van financiële vrijheid en "life changing" rijkdom door "risicovrije" en "gegarandeerde" crypto- en buitenlandse valuta instrumenten.”

17 personen betrokken

Volgens de SEC richtte CryptoFX zich op Latijns-Amerikaanse investeerders. Ze maakten gebruik van de aantrekkingskracht van de crypto markt om investeerders te verleiden.

De SEC ontdekte dat meerdere personen binnen CryptoFX investeerders gelden oneigenlijk gebruikten. Ze beloofden onterecht winstgevende investeringen in crypto en NFT's.

Verkregen gelden terugbetalen

De SEC heeft de rechtbank verzocht de betrokken personen aan te klagen voor het overtreden van verschillende secties van de Securities and Exchange Act.

Bovendien wil de SEC dat deze 17 individuen de verkregen gelden terugbetalen. Ook eist de SEC dat ze daarnaast civielrechtelijke boetes betalen voor hun overtredingen.

Op 6 maart stelde de SEC publiekelijk haar beslissing uit over de goedkeuring van optiehandel op spot Bitcoin exchange-traded funds of ETF's.

Dit uitstel geeft de instantie nog eens 45 dagen, ,met een wettelijk maximum van 90 dagen, om tot een definitieve beslissing te komen. Deze staat gepland voor 24 april 2024.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.