Crypto nieuws

Proces van voormalig FTX CEO Sam Bankman-Fried barst los

Redactie

2023-10-04

Leestijd: 2 minuten

*

Het proces van voormalig FTX CEO Sam Bankman-Fried barst los. Bankman-Fried staat terecht voor 7 aanklachten van samenzwering en fraude. Gisteren heeft Bankman-Fried zich voor het eerst moeten verantwoorden in de rechtbank.

3 oktober: het proces begint

Op 3 oktober startte het proces van Sam Bankman-Fried. De voormalig FTX CEO staat terecht voor maar liefst 7 aanklachten in verband met het instorten van de crypto exchange die hij mede oprichtte. In zijn verdediging heeft Bankman-Fried alle aanklachten ontkend.

De rechter die deze zaak voor zijn rekening neemt is Lewis Kaplan. Hij is bekend van zaken rondom Guantanamo Bay gevangenen, de Gambino misdaadfamilie, Prins Andrew en Donald Trump.

De voormalig FTX CEO mocht zijn proces, met een borgtocht van $250 miljoen, thuis in Californië afwachten. Maar, op 11 augustus werd Bankman-Fried vastgezet. Hij deelde documenten van Caroline Ellison. De voormalig CEO van Alameda Research.

Dit werd door de rechters gezien als intimidatie van getuigen.

Arrestatie in december

Nadat Bankman-Fried op 21 december vanuit de Bahama's arriveerde in de VS, werd hij direct gearresteerd. Op 12 december werd Bankman-Fried ook al gearresteerd in de Bahama's. Na een week in een Bahamaanse cel besloot hij toch mee te gaan naar de VS.

FTX mede-oprichter Gary Wang en Alameda Research CEO Ellison hebben inmiddels schuld bekend in deze groeiende zaak.

Instorting van FTX in november

Op 2 november bleek dat Alameda Research een flink aantal FTT in bezit had. Dit zorgde voor opschudding. Op 6 november besloot de CEO van Binance, Changpeng Zhao, zijn FTT-tokens te verkopen. De waarde betrof een slordige $2.1 miljard.

Daarna begonnen klanten massaal hun geld terug te trekken van FTX. Toch bleef Bankman-Fried optimistisch. Hij beschuldigde concurrenten van het verspreiden van geruchten en probeerde de gemoederen, zonder veel succes, te bedaren.

Excuses op Twitter

10 november stonden de zaken er zo slecht voor dat Bankman-Fried zich verontschuldigde op X. De volgende dag stortte Alameda Research en FTX in elkaar. Het faillissement werd aangevraagd in de VS. Bankman-Fried stapte op en werd vervangen door John J. Ray III.

Voor de ineenstorting van FTX

2022 begon veelbelovend voor FTX met een waarde van $32 miljard. Bankman-Fried was de gevierde man. Hij was geliefd in de crypto wereld én daarbuiten. Maar toen de crypto markt kelderde, begonnen de problemen aan het licht te komen.

FTX sloot zelfs een deal met Visa voor een eigen debetkaart. Bankman-Fried en enkele anderen richtten Alameda Research op in 2017. In 2019 kwam FTX op de markt met Wang. Changpeng Zhao was destijds één van de eerste investeerders.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.