Crypto nieuws

  Proces van voormalig FTX CEO Sam Bankman-Fried barst los

  Redactie

  2023-10-04

  Leestijd: 2 minuten

  *

  Het proces van voormalig FTX CEO Sam Bankman-Fried barst los. Bankman-Fried staat terecht voor 7 aanklachten van samenzwering en fraude. Gisteren heeft Bankman-Fried zich voor het eerst moeten verantwoorden in de rechtbank.

  3 oktober: het proces begint

  Op 3 oktober startte het proces van Sam Bankman-Fried. De voormalig FTX CEO staat terecht voor maar liefst 7 aanklachten in verband met het instorten van de crypto exchange die hij mede oprichtte. In zijn verdediging heeft Bankman-Fried alle aanklachten ontkend.

  De rechter die deze zaak voor zijn rekening neemt is Lewis Kaplan. Hij is bekend van zaken rondom Guantanamo Bay gevangenen, de Gambino misdaadfamilie, Prins Andrew en Donald Trump.

  De voormalig FTX CEO mocht zijn proces, met een borgtocht van $250 miljoen, thuis in Californië afwachten. Maar, op 11 augustus werd Bankman-Fried vastgezet. Hij deelde documenten van Caroline Ellison. De voormalig CEO van Alameda Research.

  Dit werd door de rechters gezien als intimidatie van getuigen.

  Arrestatie in december

  Nadat Bankman-Fried op 21 december vanuit de Bahama's arriveerde in de VS, werd hij direct gearresteerd. Op 12 december werd Bankman-Fried ook al gearresteerd in de Bahama's. Na een week in een Bahamaanse cel besloot hij toch mee te gaan naar de VS.

  FTX mede-oprichter Gary Wang en Alameda Research CEO Ellison hebben inmiddels schuld bekend in deze groeiende zaak.

  Instorting van FTX in november

  Op 2 november bleek dat Alameda Research een flink aantal FTT in bezit had. Dit zorgde voor opschudding. Op 6 november besloot de CEO van Binance, Changpeng Zhao, zijn FTT-tokens te verkopen. De waarde betrof een slordige $2.1 miljard.

  Daarna begonnen klanten massaal hun geld terug te trekken van FTX. Toch bleef Bankman-Fried optimistisch. Hij beschuldigde concurrenten van het verspreiden van geruchten en probeerde de gemoederen, zonder veel succes, te bedaren.

  Excuses op Twitter

  10 november stonden de zaken er zo slecht voor dat Bankman-Fried zich verontschuldigde op X. De volgende dag stortte Alameda Research en FTX in elkaar. Het faillissement werd aangevraagd in de VS. Bankman-Fried stapte op en werd vervangen door John J. Ray III.

  Voor de ineenstorting van FTX

  2022 begon veelbelovend voor FTX met een waarde van $32 miljard. Bankman-Fried was de gevierde man. Hij was geliefd in de crypto wereld én daarbuiten. Maar toen de crypto markt kelderde, begonnen de problemen aan het licht te komen.

  FTX sloot zelfs een deal met Visa voor een eigen debetkaart. Bankman-Fried en enkele anderen richtten Alameda Research op in 2017. In 2019 kwam FTX op de markt met Wang. Changpeng Zhao was destijds één van de eerste investeerders.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  SEC onder vuur: rechter betwijfelt juistheid van DEBT Box rechtszaak

  Redactie

  dec. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  Ontwikkelingen in de rechtszaak van de SEC tegen DEBT Box. Rechter Robert Shelby stelt serieuze vragen over de nauwkeurigheid van de beweringen van de SEC.

  *
  Nieuws

  Google rolt GPT-4 killer Gemini uit

  Femke Wassink

  dec. 7, 2023

  Leestijd: 2 min

  Google Gemini is hier en de uitrol is een feit. Het AI-model van Google is naar verluidt slimmer en krachtiger dan GPT-4 van OpenAI en biedt ook meerdere functies.

  *
  Nieuws

  Crypto.com maakt per ongeluk 10,5 miljoen AUD over naar koppel uit Melbourne: rechtszaak volgt

  Redactie

  sep. 24, 2023

  Leestijd: 2 min

  In een opzienbarende zaak hebben Thevamanogari Manivel en Jatinder Singh uit Melbourne per ongeluk een astronomisch bedrag van 10,5 miljoen Australische dollars of 6,5 miljoen euro ontvangen van Crypto.com.