Crypto nieuws

Proof-of-Bitcoin nodig in klimaatkwestie

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Er ligt een nieuw Bitcoin (BTC) initiatief op tafel dat miners zou zien als energiekopers, die aanvullende technologie bieden voor de productie en opslag van schone energie en een beter rendement voor investeerders en overtollige energie. Ook zouden zij komen helpen bij het oplossen van intermittency- en congestieproblemen tussen zonne-energie en wind, wat mogelijk leidt tot de vergroening van de Bitcoin mining industrie. Niet iedereen is het hiermee eens. Zo stelde Ripple Medeoprichter en Executive Chairman Chris Larsen voor om het Proof-of-Work algoritme dat nu wordt gebruikt door de Bitcoin, Ethereum (ETH) en enkele andere ctyptonetwerken te heroverwegen.

De grote financiële dienstverlener Square en het actieve managementbedrijf Ark Invest publiceerden een whitepaper met de titel ‘Bitcoin is key to an abundant, clean energy future’. Het bespreekt het vermogen van Bitcoin mining in combinatie met hernieuwbare energie en opslag om ‘een overgang naar een schoner en veerkrachtiger elektriciteitsnet’ te vergemakkelijken en te versnellen. Hierbij profiteren miners het meest van deze ontwikkelen.

Het Bitcoin netwerk, en daarmee vooral de miners bedoeld, zijn unieke energiekopers die de samenleving in staat zouden kunnen stellen aanzienlijk meer capaciteit voor zonne- en windopwekking in te zetten, terwijl de eigenaren van energie-activa van vandaag de essentiële Bitcoin miners van morgen kunnen worden.

Bitcoin mining en duurzame energie

De miners bieden zeer flexibele en gemakkelijk afschakelbare belasting, ze bieden uitbetaling in een wereldwijd vloeibare cryptocurrency en ze zijn volledig locatie-agnostisch. Dit laatste betekent dat zij alleen internet nodig hebben en dus niet afhankelijk zijn van één bepaalde locatie om te werken.

Hoewel zon en wind de goedkoopste energiebronnen zijn, hebben ze last van knelpunten in de inzet. Dit is voornamelijk als gevolg van hun intermitterende stroomvoorziening en netcongestie. Ze bieden ook meer stroom dan de samenleving meestal nodig heeft voor een paar uur per dag en lang niet genoeg wanneer de vraag piekt.

Bitcoin mining kan daarom dienen als een aanvullende technologie voor de productie en opslag van schone energie, terwijl de miners kunnen helpen bij het oplossen van veel van de intermitterende- en congestieproblemen wat resulteert in net ten die meer hernieuwbare energie inzetten.

Debatteren over duurzaamheid

Onlangs was er opnieuw een debat over de terminologie en frasering van de duurzaamheid van crypto. Vooral gezien de jonge leeftijd zich ook steeds meer in de cryptoruimte bevindt. Block Tower Capital-oprichter Ari Paul zei dat hij Proof-of-Work berekeningen in de gegeven context niet zou noemen, omdat het ‘gewoon voor de hand liggende en redelijke kritiek uitnodigt dat je niets nuttigs niet computert zoals we er meestal aan denken.’ Integendeel, het is beter om het neer te zetten als directe beveiligingsuitgaven zei hij.

Ondertussen sloeg Bloomberg terug op de claims van Dorsey, Wood en Musk en zei dat deze ‘niet helemaal waar’ zijn. volgens de auteurs is er nog steeds het feit dat de mining industrie enorme hoeveelheden stroom verslindt, terwijl het idee dat een hernieuwbaar energieproject kan orden gebouwd zonder een netaansluiting ook niet levensvatbaar is. Zelfs niet als dat project alleen maar draait om de Bitcoin-operatie van stroom te voorzien.

‘’Maar een deel van de snelle daling van de prijs van hernieuwbare energie is ook te danken aan goedkope financiering. Een bank zou waarschijnlijk een hogere rente willen rekenen op een project dat van plan is om stroom te verkopen aan een Bitcoin-miner dan wanneer de klant Google zal zijn’’, zeiden ze zonder specifieke berekeningen te verstrekken.

De Financial Times ging nog verder: ‘’Dus het beste i gewoon om dit ‘whitepaper’ te accepteren voor wat het is: een stel mensen die hun namen hebben gehecht aan een destructieve activaklasse die wanhopig probeert fretten om te keren zonder fretten daadwerkelijk om te keren. Of, zoals het in de industrie bekend staat, ‘greenwashing’, zeiden ze.

Proof-of-Work

‘’Tegenwoordig vormen niet-PoW-gebaseerde munten (inclusief de verwachte switch van Ethereum) 43% van alle cryptocurrencies per marktkapitalisatie. De meerderheid van de cryptocurrencies die vandaag zijn geïntroduceerd kiezen ervoor om PoW te ontwijken. Het is duidelijk welke kant de trend opgaat. Ik zou zeggen dat een dergelijke verandering van cruciaal belang is voor de Bitcoin om ’s werelds dominante cryptocurrency te blijven’’, schreef Larsen.

Hij benadrukte ook dat bedrijven zich nu inzetten voor klimaatactie en ‘’ze zullen ongetwijfeld onder druk komen te staan (zowel van consumenten als regelgevers) om hun PoW-cryptobezit te verminderen of af te stoten – inclusief de Bitcoin.’’

‘’De Bitcoin gemeenschap zou dit als een aanzienlijk risico moeten zien en eraan moeten werken’’, aldus de uitvoerend voorzitter. En het lijkt erop dat dit precies is wat Square en Ark nu doen. Zoals ze in hun whitepaper concludeerden, is het ‘’slechts het begin van wat we hopen dat een vruchtbare verkenning en oplossing zal zijn om een overvloedige schone energietoekomst in te luiden.’’

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.