Crypto nieuws

Proof-of-Bitcoin nodig in klimaatkwestie

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Er ligt een nieuw Bitcoin (BTC) initiatief op tafel dat miners zou zien als energiekopers, die aanvullende technologie bieden voor de productie en opslag van schone energie en een beter rendement voor investeerders en overtollige energie. Ook zouden zij komen helpen bij het oplossen van intermittency- en congestieproblemen tussen zonne-energie en wind, wat mogelijk leidt tot de vergroening van de Bitcoin mining industrie. Niet iedereen is het hiermee eens. Zo stelde Ripple Medeoprichter en Executive Chairman Chris Larsen voor om het Proof-of-Work algoritme dat nu wordt gebruikt door de Bitcoin, Ethereum (ETH) en enkele andere ctyptonetwerken te heroverwegen.

De grote financiële dienstverlener Square en het actieve managementbedrijf Ark Invest publiceerden een whitepaper met de titel ‘Bitcoin is key to an abundant, clean energy future’. Het bespreekt het vermogen van Bitcoin mining in combinatie met hernieuwbare energie en opslag om ‘een overgang naar een schoner en veerkrachtiger elektriciteitsnet’ te vergemakkelijken en te versnellen. Hierbij profiteren miners het meest van deze ontwikkelen.

Het Bitcoin netwerk, en daarmee vooral de miners bedoeld, zijn unieke energiekopers die de samenleving in staat zouden kunnen stellen aanzienlijk meer capaciteit voor zonne- en windopwekking in te zetten, terwijl de eigenaren van energie-activa van vandaag de essentiële Bitcoin miners van morgen kunnen worden.

Bitcoin mining en duurzame energie

De miners bieden zeer flexibele en gemakkelijk afschakelbare belasting, ze bieden uitbetaling in een wereldwijd vloeibare cryptocurrency en ze zijn volledig locatie-agnostisch. Dit laatste betekent dat zij alleen internet nodig hebben en dus niet afhankelijk zijn van één bepaalde locatie om te werken.

Hoewel zon en wind de goedkoopste energiebronnen zijn, hebben ze last van knelpunten in de inzet. Dit is voornamelijk als gevolg van hun intermitterende stroomvoorziening en netcongestie. Ze bieden ook meer stroom dan de samenleving meestal nodig heeft voor een paar uur per dag en lang niet genoeg wanneer de vraag piekt.

Bitcoin mining kan daarom dienen als een aanvullende technologie voor de productie en opslag van schone energie, terwijl de miners kunnen helpen bij het oplossen van veel van de intermitterende- en congestieproblemen wat resulteert in net ten die meer hernieuwbare energie inzetten.

Debatteren over duurzaamheid

Onlangs was er opnieuw een debat over de terminologie en frasering van de duurzaamheid van crypto. Vooral gezien de jonge leeftijd zich ook steeds meer in de cryptoruimte bevindt. Block Tower Capital-oprichter Ari Paul zei dat hij Proof-of-Work berekeningen in de gegeven context niet zou noemen, omdat het ‘gewoon voor de hand liggende en redelijke kritiek uitnodigt dat je niets nuttigs niet computert zoals we er meestal aan denken.’ Integendeel, het is beter om het neer te zetten als directe beveiligingsuitgaven zei hij.

Ondertussen sloeg Bloomberg terug op de claims van Dorsey, Wood en Musk en zei dat deze ‘niet helemaal waar’ zijn. volgens de auteurs is er nog steeds het feit dat de mining industrie enorme hoeveelheden stroom verslindt, terwijl het idee dat een hernieuwbaar energieproject kan orden gebouwd zonder een netaansluiting ook niet levensvatbaar is. Zelfs niet als dat project alleen maar draait om de Bitcoin-operatie van stroom te voorzien.

‘’Maar een deel van de snelle daling van de prijs van hernieuwbare energie is ook te danken aan goedkope financiering. Een bank zou waarschijnlijk een hogere rente willen rekenen op een project dat van plan is om stroom te verkopen aan een Bitcoin-miner dan wanneer de klant Google zal zijn’’, zeiden ze zonder specifieke berekeningen te verstrekken.

De Financial Times ging nog verder: ‘’Dus het beste i gewoon om dit ‘whitepaper’ te accepteren voor wat het is: een stel mensen die hun namen hebben gehecht aan een destructieve activaklasse die wanhopig probeert fretten om te keren zonder fretten daadwerkelijk om te keren. Of, zoals het in de industrie bekend staat, ‘greenwashing’, zeiden ze.

Proof-of-Work

‘’Tegenwoordig vormen niet-PoW-gebaseerde munten (inclusief de verwachte switch van Ethereum) 43% van alle cryptocurrencies per marktkapitalisatie. De meerderheid van de cryptocurrencies die vandaag zijn geïntroduceerd kiezen ervoor om PoW te ontwijken. Het is duidelijk welke kant de trend opgaat. Ik zou zeggen dat een dergelijke verandering van cruciaal belang is voor de Bitcoin om ’s werelds dominante cryptocurrency te blijven’’, schreef Larsen.

Hij benadrukte ook dat bedrijven zich nu inzetten voor klimaatactie en ‘’ze zullen ongetwijfeld onder druk komen te staan (zowel van consumenten als regelgevers) om hun PoW-cryptobezit te verminderen of af te stoten – inclusief de Bitcoin.’’

‘’De Bitcoin gemeenschap zou dit als een aanzienlijk risico moeten zien en eraan moeten werken’’, aldus de uitvoerend voorzitter. En het lijkt erop dat dit precies is wat Square en Ark nu doen. Zoals ze in hun whitepaper concludeerden, is het ‘’slechts het begin van wat we hopen dat een vruchtbare verkenning en oplossing zal zijn om een overvloedige schone energietoekomst in te luiden.’’

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.