Crypto nieuws

    Ramadan vieren met de Bitcoin

    Robin Plus

    Leestijd: 2 minuten

    *

    Vasten is één van de speciale rituelen van de islam. Ṣawm (Arabisch voor vasten) betekent onthouding. Dit omvat mogelijk onthouding van eten, drinken, geslachtsgemeenschap en/of spreken. Vasten, in islamitische zin, is de onthouding van eten, drinken en geslachtsgemeenschap gedurende de dag. Ramadan is de maand waarin moslims verplicht zijn te vasten.

    De etymologie en betekenis van Ramaħan is een betwistbare zaak in de bronnen. Sommigen zeggen dat het “warm weer” betekent en dat het zo genoemd is omdat het warm was tijdens het kiezen van de naam. Anderen zeggen dat het “de regen aan het einde van de zomer en het begin van de herfst” is, of “de regen die het land brandend vindt wanneer het valt” van het woord “Ramaħi”. Het oplossen van dit geschil gaat echter verder dan het onderwerp van dit artikel.

    Als je moslims vraagt naar de moraal van Ṣawm, zullen velen zeggen: “het gaat om sympathie voor de armen en de minderbedeelden.” Veel moslimfilosofen en filologen zijn echter van mening dat het gaat om geduld, het uitstellen van bevrediging en zelfontplooiing. We lezen in het oude Arabische woordenboek Lisan Al-Arab, “Vasten is geduld.” Dit brengt ons bij het volgende idee: HODLing is Ṣawm.

    HODLing als vasten

    De filosofie van HODLing, voornamelijk in handen van de Bitcoin-maximalisten, heeft een onderliggend principe dat geworteld is in de Oostenrijkse economie. Dit principe is tijdsvoorkeur. In de economie is tijdsvoorkeur de huidige relatieve waardering die wordt geplaatst bij het ontvangen van een goed. Of wat contant geld waard is op een eerdere datum in vergelijking met het ontvangen ervan op een later tijdstip. HODLing is een low time voorkeursactie omdat het een onthouding is van het uitgeven van de Bitcoin aan snelle goederen, diensten of producten. Handelen daarentegen heeft de hoogste voorkeur omdat het gericht is op het maken van snelle winsten of rente.

    Ṣawm heeft hetzelfde onderliggende principe als HODLing, dat wil zeggen, het uitstellen van bevrediging. Moslims onthouden zich overdag van eten, drinken en geslachtsgemeenschap, zodat ze Gods zegen kunnen ontvangen door rechtvaardiger te zijn. Vasten en de Bitcoin, elk op zijn unieke manier, stimuleren lage tijdsvoorkeur en vertraagde bevrediging die beide op hun beurt zelfontplooiing inluiden.

    Je kunt het effect van lage tijdsvoorkeur conceptualiseren als anticonsumenten. Gezond geld (d.w.z. de Bitcoin) is altijd onverenigbaar met consumentisme.

    De Bitcoin als Ramaħi

    Zoals we eerder hebben gezegd, betekent Ramaħi de regen die valt en het land brandend vindt. Het woord is verwant aan het woord Ramaħan zelf.

    In onze wereld van hyperinflatie wordt het consumentisme gestimuleerd door de geldhoeveelheid op te blazen (d.w.z. meer geld te drukken). “Hoe werkt dat?” zou jij je kunnen afvragen. Nou, als je koopkracht altijd afneemt, dan is het kopen van dingen nu (in plaats van later) het beste voor jou. Tegenovergesteld wordt in een goed geldsysteem (d.w.z. de Bitcoin) het vasthouden van geld gestimuleerd omdat de koopkracht van elke eenheid voortdurend toeneemt in plaats van afneemt, waardoor HODLing en lage tijdsvoorkeur worden aangemoedigd.

    De Bitcoin is de Ramaħi voor onze hyperinflated wereld. Het is het tegengif voor zijn inefficiënte monetaire systeem dat ten onrechte koopkracht steelt van de armen, waardoor het voor hen steeds moeilijker wordt om letterlijk alles te kopen. De Bitcoin dooft het vuur van hyperinflatie terwijl de Ramaħi-regen het brandende land dooft. Het luidt een nieuwe wereld in van lage tijdsvoorkeur, hoge productiviteit en laag consumentisme.

    Het enige legitieme geld

    Fiatgeld wordt continu gedrukt door centrale banken en is een systeem van voortdurend verslinden van andermans geld en tijd zonder enige toestemming, en dus onwettig. Centrale banken, en regeringen in het algemeen, zijn in de eerste plaats de bevoorrechte partij in dit proces. In dit proces hebben andere mensen geen keuze vanwege regelgeving die het gebruik van andere valuta’s verhindert. Deze controle op de vrije keuze op de markt is ook een ding dat niet verenigbaar is met de islam, ook al hebben sommige moslimlanden er geen probleem mee om het uit te voeren. Laten we eens kijken naar deze hadith: “Toen de prijzen hoog waren in de tijd van de Profeet, vroegen de mensen hem om prijzen voor hen vast te stellen, maar hij antwoordde: “God is degene die prijzen vaststelt, die inhoudingen doet, rijkelijk geeft en voorziet, en ik hoop dat wanneer ik mijn Heer ontmoet, niemand van jullie enige aanspraak op mij zal hebben voor een onrecht met betrekking tot bloed of eigendom.” Het vaststellen van prijzen, waaronder het vaststellen van minimumlonen, is dus een onrecht. Hoe verschilt het voor het vaststellen van de valuta?

    Ramadan gaat ook over puur zijn en focussen op de meer betekenisvolle dingen in het leven. Afmelden voor het goddeloze fiat-systeem is een morele verplichting voor ieder van ons, en dat kunnen we niet doen zonder de Bitcoin.

    Dit vind je misschien ook leuk

    *
    Nieuws

    Bitcoin betreedt bijna "gevarenzone" voor halvering maar crypto wereld blijft optimistisch

    Redactie

    mrt. 18, 2024

    Leestijd: 2 min

    Bitcoin heeft een geschiedenis van dalende prijzen in de weken voorafgaand aan de halvering. Het lijkt erop dat dit patroon zich in de komende week zou kunnen herhalen.

    *
    Nieuws

    Crypto derivaten bereiken recordhoogten in dagelijkse handelsvolumes

    Redactie

    mrt. 1, 2024

    Leestijd: 2 min

    Deze week meldden Deribit en Coinbase Institutional recordhoogtes voor de activiteit en handelsvolumes van crypto-derivaten.

    *
    Nieuws

    Spot Bitcoin ETF naar nieuw record hoogtepunt van $680 miljoen

    Femke Wassink

    feb. 28, 2024

    Leestijd: 2 min

    Spot Bitcoin ETF's bereiken een nieuw recordhoogtepunt van $680 miljoen. Dit terwijl de Bitcoin bull market een versnelling opschakelt en in rap tempo toeneemt.