Crypto nieuws

Update: rechtszaak Sam Bankman-Fried nadert de eindfase

Femke Wassink

2023-10-23

Leestijd: 2 minuten

*

De rechtszaak tegen Sam Bankman-Fried is bijna ten einde. Op 26 oktober zal de aanklager zijn zaak naar verwachting afronden na het onderzoeken van 20 getuigenverklaringen.

FTX medewerkers zijn opzettelijk misleid

In de afgelopen 3 weken heeft de aanklager een reeks getuigen voorgelegd. Waaronder FTX medewerkers, klanten, investeerders, functionarissen en handhavers van de wet.

Centraal in de zaak staat dat SBF hen opzettelijk heeft misleid. Hij heeft de beslissingen genomen die leidde tot een gat van $8 miljard tussen FTX en Alameda Research.

Verdediging SBF nog niet bevestigd

De verdediging van Bankman-Fried heeft nog niet bevestigd of zij afzien van de zaak. In strafzaken zijn advocaten niet verplicht om een verdediging te presenteren.

Als het juridische team van Sam-Bankman Fried besluit een zaak te presenteren, zal deze op 26 oktober van start gaan. Het team staat onder leiding van Mark Cohen en Christian Everdell.

Moeite met presenteren overtuigend verhaal

Cohen en Everdell van het juridische team van SBF krijgen heel wat voor de kiezen. Ze hebben veel moeite gehad om een overtuigend verhaal aan de juryleden te kunnen presenteren.

Ze misten zelfs cruciale argumenten tijdens het kruisverhoor van zijn vroegere beste vrienden. Dit zijn onder andere Caroline Ellison, Nishad Singh, Adam Yedidia en Gary Wang.

In samenwerking met de overheid beschuldigde de groep Sam Bankman-Fried ervan hen te hebben aangezet tot het plegen van misdrijven.

Kans op aanklacht overheid: 95%

Een advocaat die het proces volgt zegt dat als een zaak wordt aangespannen door de overheid, er 95% kans is op een aanklacht. De uitdaging voor de verdediging is aanzienlijk.

Aanklagers hebben echter de last om de vermeende misdaden te bewijzen.

Getuigenis van Singh

De rechtszaak kende vorige week behoorlijk wat opmerkelijke gebeurtenissen. Eén van de hoogtepunten van vorige week was de getuigenis van de engineering director van FTX.

Singh vertelde de juryleden dat Sam Bankman-Fried hem opdroeg om miljoeneninvesteringen te doen. Dat zou hij volgens SBF moeten doen via leningen van Alameda Research.

Volgens Singh wist hij niet dat de fondsen waren gekoppeld aan de deposito's van FTX klanten. Singh kan maximaal 75 jaar gevangenisstraf tegemoet zien.

Deze zou hij dan uit moeten zitten omwille van de aanklachten die gerelateerd zijn aan het bedriegen van gebruikers van de crypto exchange.

Rechter verliest zijn geduld

Vorige week kende nog meer hoogtepunten in het proces tegen Sam Bankman-Fried. Rechter Lewis Kaplan verloor zijn geduld met de advocaten die beide partijen vertegenwoordigen.

Dat gebeurde nadat een getuige die Texas was ontvlucht, ongeveer 15 minuten getuigde. Kaplan klaagde over de strategieën van getuigen van aanklagers en de verdediging.

"We hadden vanochtend een getuige die absoluut niets wist. Vanmiddag vliegen we iemand in uit Texas. Hij weet niets of bijna niets."

Voormalig raadsman FTX presenteert spreadsheet

Can Sun presenteerde vorige week een spreadsheet. De voormalige algemene raadsman van FTX zegt dat deze werd gebruikt om leningen aan SBF en leidinggevenden bij te houden.

Het gaat om een totaal van $2,1 miljard aan leningen. Can was zich niet bewust van de vermenging van fondsen van de exchange met Alameda. Dat laat hij de jury weten.

Can Sun werkt in deze zaak samen met de overheid.

115 jaar gevangenisstraf

Sam Bankman-Fried kan maximaal 115 jaar gevangenisstraf krijgen. Dat zou kunnen gebeuren als hij wordt veroordeeld voor fraude en samenzwering om fraude te plegen.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.