Crypto nieuws

Recordhoogte: Bitcoin prijs bereikt All Time High in Argentinië, Nigeria en Turkije

Femke Wassink

2023-10-27

Leestijd: 2 minuten

*

De Bitcoin prijs bereikt een nieuwe all time high in Argentinië, Nigeria en Turkije tegen enkele van de meest inflatoire valuta. Dat terwijl de munt nog steeds meer dan 50% onder zijn hoogste prijs staat van $ 69.000 ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Prijsstijging Bitcoin 16%

Tussen 23 en 24 oktober bereikte de prijs van één Bitcoin recordniveaus in vergelijking met de Argentijnse peso, de Nigeriaanse naira, de Turkse lira, Laotiaanse kip en de Egyptische pond. Dit komt echter door de voortdurende devaluatie van deze valuta's.

Ze worden aangejaagd door de recente prijsstijging van Bitcoin met 16%. De naira en lira bereikten hun laagste punt ten opzichte van de Amerikaanse dollar op 24 en 25 oktober. De peso ligt slechts 0,85% onder zijn all-time low ten opzichte van de dollar.

Inflatie problemen

Interessant genoeg toont data van het Internationaal Monetair Fonds aan dat de Venezolaanse bolivar een jaarlijkse inflatie heeft van maar liefst 360%. Gevolgd door de Zimbabwaanse dollar met 314% en de Sudanees pond met 256%.

De Argentijnse peso zit ook in de problemen met een inflatie van 122%. Velen zien digitale activa al lang als een bescherming tegen stijgende inflatie. Zoals Bitcoin en stablecoins. Recente cijfers versterken dit beeld alleen nog maar meer.

Hoge crypto adoptie percentages

Nigeria, Turkije en Argentinië hebben volgens de gegevens van 12 september wereldwijd respectievelijk de tweede, twaalfde en vijftiende hoogste cryptocurrency adoptie percentages. Toch staan niet alle regeringen positief tegenover de crypto sector.

Terwijl Nigeria steeds opener wordt voor cryptocurrencies, verbood de centrale bank van het land in februari 2021 lokale banken om diensten te verlenen aan crypto exchanges. Er werd echter een belangrijke stap voorwaarts gezet in december 2022.

Toen kondigde Nigeria aan een wetsvoorstel te willen aannemen waarin crypto wordt erkend als "kapitaal voor investering".

Digitale Turkse lira

Turkije verbood, ondanks een nieuwsgierige crypto gemeenschap, in april 2021 crypto betalingen voor goederen en diensten. Daarnaast is het land bezig met de ontwikkeling van een eigen digitale munteenheid om de Turkse lira te digitaliseren.

Met een aankomende presidentsverkiezing in november in Argentinië, kan de uitkomst van invloed zijn op de inflatiecrisis van het land. Javier Milei en Sergi Massa gaan de strijd met elkaar aan in een laatste stemming op 19 november.

Massa, de huidige minister van Economie, streeft naar een snelle lancering van een digitale munteenheid om de inflatieproblemen aan te pakken. Milei pleit voor adoptie van de Amerikaanse dollar naast het afschaffen van de Argentijnse centrale bank.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.