Crypto nieuws

Midden-Oosten spanningen: nieuwe high voor PAX Gold en vragen rond Bitcoin als geopolitieke hedge

Redactie

2024-04-15

Leestijd: 2 minuten

*

Afgelopen weekend bereikten de spanningen in het Midden-Oosten een nieuw hoogtepunt na een aanval door Iran. De prijzen van PAX Gold en Bitcoin reageerden verschillend.

Recordhoogte voor PAX Gold

PAX Gold is een digitaal activum ondersteund door goud van Paxos. Het bereikte een recordhoogte te midden van deze oplopende spanningen. Dat deed sommigen twijfelen.

Vooral aan de waarde van Bitcoin als geopolitieke veilige haven. De PAXG crypto token piekte met een waarde van $2,855. De prijs van Bitcoin daalde met $5,000 in enkele uren.

Bitcoin daalde van ruim $67,500 tot $62,700. Dat is een daling van 7,5% op één dag.

"Geen geopolitieke hedge"

“Bitcoin mag dan veel dingen zijn, een geopolitieke hedge is het zeker niet.”

Dat liet Bob Elliott weten in een bericht op X. Elliott is de mede-oprichter en CEO van Unlimited Funds en de voormalig uitvoerend bestuurder bij Bridgewater.

De spanningen in het Midden-Oosten namen toe na een Iraanse drone- en raketaanval op Israëlische doelen. Elliott benadrukte dat dit weekend een goede empirische test was.

Zeker aangezien BTC een "bijna perfecte negatieve correlatie" toonde met PAXG over de laatste dag. “Het lijkt erop dat het over de tijd een nog slechtere hedge wordt.”

Momentum PAXG kortstondig

Het momentum van de PAXG token was echter van korte duur. Het trok zich terug naar zijn eerdere aan goud gekoppelde prijsniveau van ongeveer$2,376 op dit moment.

Het activum heeft sinds begin maart een langzame maar gestage vooruitgang geboekt. Het had een stijging van 20% gelijk opgaand met de prijzen van het onderliggende goud.

Dit bereikte vorige week een piek van $2,400 per ons. Desondanks merkten sommigen op dat de Paxos token zeer weinig liquiditeit heeft met slechts $36 miljoen dagelijks volume.

Zeker vergeleken met de grote crypto assets met een kapitalisatie die in miljarden handelen. Glassnode on-chain analist Checkmatey plaatste hier een opmerking over.

"Degenen die vandaag de hogere prijs van een illiquide goud token posten als een dunk op Bitcoin zijn geen serieuze marktcommentatoren."

Soortgelijke marktactie vorig jaar

Ondertussen merkte Elliott op dat Bitcoin vorig jaar een soortgelijke marktactie vertoonde na de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober. Dat terwijl goud omhoog ging. Hij zei:

"Deze correlaties lijken met de tijd negatiever te worden." Daarmee haalde Bob Elliott de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022 aan. Daar voegde hij ook aan toe:

“BTC handelde grotendeels willekeurig in een relatief strak bereik voor en na de invasie. Goudprijzen sprongen 12% omhoog tijdens februari en maart van dat jaar."

Ook andere analisten refereerde aan de prijsactie tijdens de uitbraak van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Daarbij herstelde Bitcoin "binnen enkele dagen".

Bitcoin heeft herstel al ingezet

Elliott vindt dat Bitcoin vanuit een geopolitiek perspectief geen activum is dat waarde opslaat. Hij zegt dat het breder gebruik ervan meer zal verbinden met financiële activa.

“Op geopolitiek vlak is het vrij duidelijk dat BTC niet het digitale goud is.”

Op het moment van schrijven had Bitcoin zijn herstel al ingezet na de daling in het weekend. Dit doet BTC op maandag met een vroege handelsprijs van meer dan $65,800.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.