Crypto nieuws

EU begint effecten onder MiFID regulering te sorteren uit crypto activa

Femke Wassink

2024-01-30

Leestijd: 2 minuten

*

Er zijn recente ontwikkelingen rondom de MiCA regulering in de EU. Op 29 januari heeft de ESMA 2 de standaarden en richtlijnen voor de implementatie van MiCA uitgebracht. 

Reverse solicitation

In 2022 heeft het Europese Parlement de MiCA wetgeving aangenomen. Op 29 januari heeft de Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) 2 documenten uitgebracht.

Deze gaan over het opstellen van standaarden en richtlijnen voor de implementatie van MiCA. Een interessant punt hierbij is de "reverse solicitation."

Reverse solicitation is een term voor wanneer een potentiële klant zelf een firma benadert voor crypto-diensten. ESMA bekijkt dit als een uitzondering voor bedrijven buiten de EU.

Bescherming tegen niet conforme entiteiten

Volgens de huidige regels mogen bedrijven buiten de EU geen Europese crypto gebruikers bedienen wanneer de klant hiervoor het initiatief neemt.

ESMA en autoriteiten zullen streng toezien om te zorgen dat EU investeerders en MiCA-conforme dienstverleners beschermd blijven tegen niet-EU en MiCA conforme entiteiten.

Ook reclame van onder ESMA richtlijnen

Onder de richtlijnen van ESMA vallen ook methoden van directe reclame zoals online banners, sponsordeals en endorsements door influencers en beroemdheden.

Een cruciaal aspect is het onderscheid tussen crypto assets die als financiële instrumenten worden beschouwd en dus onder MiFID II en onder MiCA vallen.

Dit onderscheid is belangrijk omdat het invloed heeft op de manier waarop deze assets gereguleerd worden. ESMA heeft tot eind 2024 de tijd om hier duidelijkheid in te scheppen.

ESMA verzamelt tot 19 april 2024 reacties over de criteria voor het kwalificeren van crypto assets als financiële instrumenten. Meningen kunnen tot die tijd worden ingediend.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.