Crypto nieuws

  Rollups van Ethereum: goud, maar Plasma wordt onderschat volgens Vitalik Buterin

  Femke Wassink

  2023-11-15

  Leestijd: 2 minuten

  *

  Vitalik Buterin heeft onlangs de vroege Ethereum schaaloplossing Plasma geprezen als "onderschat" en een "belangrijke beveiligingsupgrade". Hij stelt voor dat teams die werken aan zero-knowledge Ethereum Virtual Machines (EVMs) Plasma opnieuw onder de loep nemen.

  Plasma is de eerste stap naar schaalbaarheid

  Plasma werd geïntroduceerd in 2017. Het zorgt ervoor dat gegevens en berekeningen buiten de blockchain plaatsvinden. Met uitzondering van stortingen, opnames en Merkle roots. Plasma werd echter snel overtroffen door optimistic en ZK-rollups.

  Deze hebben goedkopere opslagkosten en bieden veiligheidseigenschappen die volgens Buterin "niet te evenaren zijn." Dat heeft de medeoprichter van Ethereum gisteren via een post op X bekendgemaakt.

  Rollups als gouden standaard

  Buterin benadrukt dat rollups de gouden standaard blijven. Hij zegt ook dat Plasma een waardevolle ruimte biedt die niet vergeten mag worden maar wel vaak over het hoofd wordt gezien. Vitalik Buterin van Ethereum zegt:

  "Plasma kan een belangrijke beveiligingsupgrade zijn voor ketens die anders validiums zouden zijn."

  Opkomst van ZK-EVMs

  Met de opkomst van ZK-EVMs in 2023, ziet Buterin een uitstekende kans om deze ruimte opnieuw te verkennen. Het doel is nog effectievere constructies ontwikkelen. Dit om de ervaring voor ontwikkelaars te vereenvoudigen en de fondsen van gebruikers te beschermen.

  In tegenstelling tot Plasma, gebruiken validiums ZK-bewijzen om transacties te valideren. Plasma gebruikt fraudebewijzen. Deze zijn veel langzamer. Verbeteringen in ZK-bewijzen kunnen de beperkingen van Plasma in het verleden aanpakken. Zoals geldigheidsbewijzen.

  Daardoor wordt het een meer haalbare oplossing voor schaalvergroting.

  Uitdagingen en toekomst van Plasma

  Buterin erkent dat het aanpassen van Plasma voor toepassingen buiten betalingen een struikelblok is geweest. Vooral voordat ZK-bewijzen mainstream werden. Hij verwacht dat het Ethereum layer-2 ecosysteem zal blijven evolueren met diverse technologische benaderingen.

  Enkele. van de iteraties die zijn voortgekomen uit Plasma zijn Minimal Viable Plasma, Plasma Cash en Plasma Cashflow. Polygon Labs, een bedrijf dat zich richt op Ethereum layer-2 scaling, implementeerde Plasma in 2019 maar heeft sindsdien andere oplossingen geïncorporeerd.

  De verschuiving weg van Plasma was deels te wijten aan de aankondiging van Plasma Group. Dit is een non-profit onderzoeksbedrijf. Het bedrijf maakte bekend dat het in januari 2020 zou stoppen met werken aan Ethereum gebaseerde schaalbaarheid.

  De post van Vitalik Buterin

  Na de post van Vitalik Buterin steeg de token van het OMG Network met 28,6% naar $0,78 in een tijdsbestek van 3 uur. Dit netwerk gebruikt Plasma. Op dit moment is de token echter met 14,3% gedaald naar $0,67.

  De recente uitspraken van Vitalik Buterin onderstrepen het belang van het niet over het hoofd zien van vroege innovaties in de snel evoluerende wereld van cryptocurrency en blockchain-technologie. Zoals ondermeer het innovatieve Plasma.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  SEC onder vuur: rechter betwijfelt juistheid van DEBT Box rechtszaak

  Redactie

  dec. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  Ontwikkelingen in de rechtszaak van de SEC tegen DEBT Box. Rechter Robert Shelby stelt serieuze vragen over de nauwkeurigheid van de beweringen van de SEC.

  *
  Nieuws

  Crypto.com maakt per ongeluk 10,5 miljoen AUD over naar koppel uit Melbourne: rechtszaak volgt

  Redactie

  sep. 24, 2023

  Leestijd: 2 min

  In een opzienbarende zaak hebben Thevamanogari Manivel en Jatinder Singh uit Melbourne per ongeluk een astronomisch bedrag van 10,5 miljoen Australische dollars of 6,5 miljoen euro ontvangen van Crypto.com.

  *
  Nieuws

  Bitcoin breekt door $41K terwijl goudprijs nieuwe recordhoogte bereikt

  Redactie

  dec. 4, 2023

  Leestijd: 2 min

  Bitcoin komt voor het eerst sinds 19 maanden boven de $41.000 uit. De crypto munt laat een parallelle stijging met goud zien. Het edelmetaal bereikt een historisch hoogtepunt.