Crypto nieuws

RSK is de snelst groeiende laag van Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Sinds de resolutie van het Bitcoin (BTC) blokgroottelimietdebat in 2017, is er een algemene consensus dat de Bitcoin waarschijnlijk zal schalen via een meerlaagse protocolstack in plaats van elke transactie op de basis-blockchain te vullen.

Deze secundaire netwerklagen, zoals de Liquid sidechain en het Lightning Network, worden vaak laag-twee-netwerken genoemd. Dit is vanwege de verschillende afwegingen die met deze systemen worden gemaakt op het gebied van beveiliging, efficiëntie en decentralisatie, naast het feit dat ze de basis Bitcoin-blockchain effectief gebruiken als een afwikkelingsnetwerk.

Er is de afgelopen jaren veel hype geweest rond het Lightning Network als een oplossing voor betalingen met een lagere waarde en in Bitcoin luidende betalingen die veel van de permissionless en low-trust eigenschappen van de Bitcoin-blockchain behouden. De Liquid sidechain heeft ook opmerkelijke niveaus van acceptatie bereikt als het gaat om de hoeveelheid Bitcoin die in het netwerk is opgenomen.

Het blijkt echter dat een derde laag-twee Bitcoin-protocol, bekend als RSK, nu sneller groeit dan zowel Liquid als het Lightning Network.

Wat is RSK?

RSK is een Bitcoin sidechain die compatibel is met de Ethereum Virtual Machine (EVM). Dit betekent dat elk slim contract dat is gebouwd voor Ethereum (ETH) kan worden gekopieerd en gemaakt om aan RSK te werken.

Als sidechain van de Bitcoin is het native token van RSK, dat bekend staat als RBTC, gekoppeld aan de Bitcoin op een één-op-één basis. Dit betekent dat gebruikers de Bitcoin effectief gebruiken om te betalen voor gas op het RSK-netwerk in plaats van een nieuw token zoals ETH, tron (TRX) of binance coin (BNB).

RSK gebruikt een combinatie van een federatie van Bitcoin-bedrijven en SHA-256-miners die al de  Bitcoin minen om de tweerichtingspin te beveiligen met de basis-blockchain van de Bitcoin en de RSK-blockchain zelf. Deze huidige setup, die bekend staat als de Powpeg, is ongeveer zo slecht te vertrouwen als een Bitcoin sidechain zonder de introductie van nieuwe soft-forking verbeteringen aan de basis van het Bitcoin protocol.

Groei op de Layer-20netwerken van de Bitcoin vergelijken

Op het moment van schrijven is er BTC 2.913 gekoppeld aan Liquid, BTC 1.638 gekoppeld aan RSK en een totale capaciteit van BTC 1.291 in openbare Lightning Network-kanalen.

Opgemerkt moet worden dat de werkelijke hoeveelheid BTC in Lightning-kanalen moeilijk te schatten is, omdat privékanalen kunnen worden geopend die moeilijker te volgen zijn. Eerdere schattingen hebben aangegeven dat maar liefst 41% van de BTC in Lightning-kanalen zich in privékanalen zou kunnen bevinden. Dit zou betekenen dat de werkelijke capaciteit van het Lightning Network dichter bij BTC 2.190 zou liggen.

Als je kijkt naar de eerdere groei van elk van deze Bitcoin layer-two-netwerken, vond het grootste deel van de groei in het Lightning Network plaats in 2019, vond het grootste deel van de groei van Liquid plaats in 2020 (inclusief het overtreffen van de openbare Lightning Network-capaciteit), en het overgrote deel van de groei van RSK heeft plaatsgevonden in 2021.

De groei van de RSK Bitcoin-sidechain nam eind maart van dit jaar een start, net zoals het op RSK gebaseerde gedecentraliseerde financiële (DeFi) platform Sovryn stimulansen mogelijk maakte om liquiditeit aan het platform te bieden.

Er was minder dan BTC 600 gekoppeld aan RSK op 23 maart, en er is nu meer dan BTC 1.000 toegevoegd aan dat totaal in minder dan twee maanden. In dezelfde tijd is BTC gekoppeld aan Liquid slechts met ongeveer BTC 20 gegroeid en is de openbare Lightning Network-capaciteit met ongeveer BTC 120 toegenomen. Het is duidelijk dat RSK op dit moment sneller groeit dan Liquid en het Lightning Network, maar dit kan ook gewoon een trend op korte termijn zijn.

Liquid kende bijvoorbeeld een netto stijging van BTC 1.000 in maart 2020, maar de hoeveelheid nieuwe BTC die sindsdien in de federatieve Bitcoin-sidechain is gestoken, is minder dan BTC 1.000. Natuurlijk is de BTC/ USD-wisselkoers sindsdien ook aanzienlijk gestegen.

Het zal interessant zijn om te zien of elk van deze drie laag-twee netwerken voor de Bitcoin de rest van het jaar blijft groeien, vooral als de transactiekosten op de basis Bitcoin-blockchain blijven stijgen.

Het verschil in gebruiksgevallen tussen Liquid en het Lightning Network maakte het gemakkelijk om te voorspellen dat Liquid het Lightning Network op korte termijn zou inhalen. Een soortgelijk fenomeen zou kunnen plaatsvinden met RSK die Liquid inhaalt tegen het einde van 2021.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.