Crypto nieuws

FTX voegt ruim $1 miljard toe aan kasreserves na goedkeuring verkoop Anthropic

Redactie

2024-02-23

Leestijd: 2 minuten

*

De rechter geeft FTX groen licht om een deel van zijn aandelen in AI-startup Anthropic te verkopen. Er wordt ruim $1 miljard toegevoegd aan de reserves.

Ruim $1 miljard meer in kas

Het besluit van de rechter kan de kas van FTX met meer dan $1 miljard spekken. Een grote stap in de richting van het terugbetalen van crediteuren.

Tijdens een hoorzitting op 22 februari gaf rechter John Dorsey van de faillissementsrechtbank in Delaware zijn goedkeuring aan deze transactie.

Dit gebeurde nadat FTX concessies had gedaan aan enkele klanten. Zij maakten bezwaar tegen de verkoop van de Anthropic aandelen.

Anthropic aandelen niet van FTX?

Deze klanten beweerden dat de Anthropic aandelen niet toebehoorden aan FTX. Dit omdat ze onrechtmatig gekocht zouden zijn met klanten fondsen.

De beschuldiging werd ondersteund door bewijsmateriaal. Dit werd aangedragen tijdens de strafzaak tegen FTX oprichter Sam Bankman-Fried.

Verkoop akkoord op voorwaarden

Ondanks het bezwaar van een groep klanten kwam er een overeenkomst tot stand. De verkoop kon doorgaan, maar er werden wel voorwaarden gesteld.

De opbrengsten van de verkoop zou op een later tijdstip geclaimd moeten kunnen worden door FTX gebruikers. Andrew Dietderich deed de verdediging.

"Deel van een groter plan"

FTX advocaat Andrew Dietderich verduidelijkte het een en ander. Dietderich zei dat de verkoop van de aandelen deel uitmaakt van een groter plan.

Het plan is om alles te verkopen en het geld veilig op de bank te zetten. Dit geld zal besteed worden aan het terugbetalen van FTX gebruikers.

Het geld komt bovenop de al bestaande $6,4 miljard in kasreserves van FTX.

FTX investeerde $530 miljoen

Eerder deze maand diende FTX een verzoek in om zijn 7,84% belang in Anthropic te verkopen. Het belang is verkregen door een investering.

FTX betaalde in april 2022 ongeveer $530 miljoen. Dat was enkele maanden voordat het bedrijf ineenstortte en het faillissement aanvroeg.

Waarde aandeel gestegen

De waarde van dit aandeel is sindsdien gestegen. Mede dankzij extra financieringsrondes door Anthropic. De waarde is nu $15 miljard.

Dit brengt de waarde van FTX's belang op ruim $1,1 miljard. Dietderich benadrukte dat FTX voorspelt alle crediteuren te kunnen terugbetalen.

Daarmee laat FTX de plannen om de exchange opnieuw op te starten varen.

Crypto prijzen van 15 maanden geleden

De terugbetalingen zullen gebaseerd zijn op de crypto prijzen ten tijde van het faillissement van FTX. Dat is meer dan 15 maanden geleden.

Op dat moment handelde Bitcoin rond de $16.800. Sindsdien is de waarde van Bitcoin gestegen naar meer dan $51.000. Een toename van meer dan 200%.

Sam Bankman-Fried wacht ondertussen zijn veroordeling op 28 maart af. Hij is schuldig bevonden aan het stelen van ruim $8 miljard aan klanten fondsen.

Ondanks zijn huidige situatie blijft hij zijn onschuld volhouden. Sam Bankman-Fried heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen zijn vonnis.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.