Crypto nieuws

Breaking: Sam Bankman-Fried schuldig bevonden aan alle 7 aanklachten in FTX fraudezaak

Redactie

2023-11-03

Leestijd: 2 minuten

*

Een ongekende uitspraak die de crypto wereld op zijn grondvesten doet schudden. Sam Bankman-Fried is schuldig bevonden aan alle 7 aanklachten tegen hem. De beraadslaging door de jury in New York duurde slechts 4 uur.

Schuldig aan 7 aanklachten

Het proces tegen de voormalige FTX CEO gaat de boeken in als één van de grootste fraudezaken in de Amerikaanse geschiedenis. De Amerikaanse aanklager Damian Williams beschrijft de zaak als volgt:

"Hij heeft een miljarden zwendel ontworpen om hem de koning van crypto te maken."

Advocaten SBF zijn teleurgesteld

Bankman-Fried is nu veroordeeld voor 2 keer draadfraude, 2 keer samenzwering tot draadfraude, één keer effectenfraude, één keer samenzwering tot grondstoffenfraude en één keer samenzwering tot witwassen.

Hoewel zijn advocaten de jurybeslissing respecteren, zijn ze duidelijk teleurgesteld. De verdediging onderstreept daarbij dat Sam Bankman-Fried zijn onschuld blijft volhouden.

Laatste woord op 28 maart 2024: 5 tot 20 jaar per misdaad

Het verhaal krijgt een vervolg op 28 maart 2024. Dat moet SBF terug naar de rechtbank voor de strafmaat. Rechter Lewis Kaplan heeft het laatste woord over de strafmaat. De straffen variëren van 5 tot 20 jaar per misdaad.

Bankman-Fried stond niet alleen in deze saga. Andere kopstukken bekennen ook schuld. Waaronder voormalige CEO van Alameda, Caroline Ellison, FTX mede-oprichter Gary Wang en voormalig hoofd engineering van FTX, Nishad Singh.

Zij werkten tijdens het 5 weken durende proces samen met de overheid om tegen Bankman-Fried te getuigen.

SBF blijft ontkennen

Bankman-Fried zelf ontkende alle beschuldigingen. Hij probeerde tijdens het proces zijn onschuld te bewijzen. Dat deed hij door de ineenstorting van FTX in november 2022 toe te schrijven aan "een aantal grote fouten".

Hij wees met de vinger naar Wang voor het creëren van een functie waardoor Alameda kon handelen met fondsen die het niet bezat. Hij beweerde dat hij "niet helemaal zeker wist wat er gebeurde" met de kredietlijn van Alameda.

Deze liep op tot miljarden tijdens de instortende crypto markt van 2022.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.