Crypto nieuws

Grayscale wil meeting met SEC: "Tijd voor een eerlijk speelveld voor Bitcoin ETF"

Redactie

2023-09-06

Leestijd: 2 minuten

*

Grayscale is het vermogens beheerbedrijf achter één van de grootste Bitcoin funds. Recentelijk heeft Grayscale een belangrijke stap gezet. Het bedrijf roept de SEC op het matje en zegt: "genoeg is genoeg".

SEC heef geen legale reden meer

Een Bitcoin ETF is een investeringsfonds dat je kunt kopen of verkopen op de beurs. Dat werkt hetzelfde als bij aandelen. Op 5 september hebben de advocaten van Grayscale een brief gestuurd aan de SEC. Ze willen een meeting.

Grayscale gelooft dat de SEC geen enkele legale reden meer heeft om de omzetting van hun Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) naar een spot Bitcoin ETF tegen te houden. Dit soort spot Bitcoin ETF's staan gelijk aan het bezitten van echte Bitcoin, maar dan via een fund.

"Nu het Hof van Beroep heeft gesproken, is er geen beschikbare redenering die een Bitcoin futures ETP onderscheidt van een spot Bitcoin ETP volgens de eerder door de Commissie aangenomen juridische analyse."

Belangrijke ontwikkeling

Op 29 augustus heeft een Amerikaanse rechtbank in het voordeel van Grayscale geoordeeld. Ze hebben de SEC's afwijzing van Grayscale's aanvraag om haar GBTC om te zetten in een spot Bitcoin ETF tegengesproken.

Dit is groot nieuws. Grayscale zegt zelfs dat als er een andere reden was om de omzetting te weigeren, deze al lang duidelijk zou zijn geweest. Ze voegen eraan toe dat hun aanvraag voor fondsconversie bijna 3 keer langer in behandeling is dan de SEC-regels voorschrijven.

Volgens Grayscale is het dus hoog tijd dat er wat gebeurt.

Wat betekent dit voor de belegger?

De brief van Grayscale aan de SEC werd geschreven door Joseph A. Hall. Het schrijven werd afgesloten met de woorden:

"We geloven dat de Trust’s met bijna één miljoen investeerders zo snel mogelijk dit eerlijke speelveld verdienen."

Volgens Grayscale is een eerlijk speelveld iets waar elke belegger baat bij heeft.

Sinds de uitspraak op 29 augustus is de GBTC-korting gedaald tot 19,9%. Dit is het percentage dat aangeeft hoe ver een ETF handelt boven of onder de netto activa waarde. Na de FTX inzinking in december 2022, naderde deze korting zelfs de negatieve 50%.

Grayscale is het zat en wil dat de SEC hun GBTC omzet in een spot Bitcoin ETF. Ze zijn ervan overtuigd dat ze een sterke zaak hebben en dat investeerders een eerlijke kans verdienen. Met de recente ontwikkelingen lijkt het tij te keren en dat is goed nieuws voor de crypto wereld.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.