Crypto nieuws

SEC start rechtszaak tegen auditor van FTX

Femke Wassink

2023-10-01

Leestijd: 2 minuten

*

De SEC beweert dat Prager Metis honderden overtredingen heeft begaan met betrekking tot auditor onafhankelijkheid. Het accountantskantoor is in 2021 ingeschakeld door de inmiddels failliete crypto exchange FTX.

Noodzakelijke onafhankelijkheid niet behouden

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission is een rechtszaak gestart tegen het accountantskantoor. Prager Metis verleende diensten aan crypto exchange FTX, voordat het failliet ging.

Volgens een verklaring van de SEC zou Prager Metis auditor diensten hebben verleend zonder de noodzakelijke onafhankelijkheid te behouden. Tegelijkertijd bleven ze accountancy diensten aanbieden. Dit is een no-go volgens de regels van auditor onafhankelijkheid.

Géén eenmalige misstap

Om belangenconflicten te voorkomen, moeten boekhoudkundige en audit taken strikt gescheiden zijn. De SEC beweert dat deze taken bijna 3 jaar met elkaar verweven waren. Dit gaat dus niet om een eenmalige misstap, maar om een langdurige overtreding. De aanklacht luidt:

"Zoals beweerd in onze aanklacht, schoten de audits, beoordelingen en onderzoeken van Prager tekort in deze fundamentele principes."

Hoewel FTX niet expliciet wordt genoemd, wordt wel benadrukt dat er in die periode "honderden" overtredingen hebben plaatsgevonden. Uit eerdere documenten blijkt dat de FTX Group Metis had ingeschakeld om FTX US en FTX te auditen. FTX ging vervolgens failliet in 2022.

Huidige FTX CEO uitte al eerder zijn zorgen

Voormalig FTX CEO Sam Bankman-Fried had eerder audit resultaten van FTX openbaar gemaakt. Daardoor had Prager Metis moeten inzien dat hun werk door FTX gebruikt zou worden om het publieke vertrouwen te versterken.

Nog opvallender is de verklaring aan de faillissementsrechtbank op 25 januari. Daarin verklaart de huidige FTX CEO John J. Ray III;

"Ik heb ernstige zorgen over de informatie in deze gecontroleerde financiële overzichten."

Ook politici hebben hun zorgen openbaar gemaakt. Senatoren Elizabeth Warren en Ron Wyden uitten zorgen over de onpartijdigheid van Prager Metis. Zij beweren dat het accountantskantoor fungeerde als een pleitbezorger voor de crypto industrie.

Ook Fenwick & West onder vuur

Ook advocatenkantoor Fenwick & West dat diensten verleende aan FTX ligt onder vuur. Volgens een gerechtelijke indiening van 21 september zouden ze medeverantwoordelijk zijn voor de ineenstorting van FTX. Dit omdat ze te ver gingen in hun dienstverlening aan de exchange.

Advocatenkantoor Fenwick & West weerlegt dit.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.