Crypto nieuws

  SEC start rechtszaak tegen auditor van FTX

  Femke Wassink

  2023-10-01

  Leestijd: 2 minuten

  *

  De SEC beweert dat Prager Metis honderden overtredingen heeft begaan met betrekking tot auditor onafhankelijkheid. Het accountantskantoor is in 2021 ingeschakeld door de inmiddels failliete crypto exchange FTX.

  Noodzakelijke onafhankelijkheid niet behouden

  De Amerikaanse Securities and Exchange Commission is een rechtszaak gestart tegen het accountantskantoor. Prager Metis verleende diensten aan crypto exchange FTX, voordat het failliet ging.

  Volgens een verklaring van de SEC zou Prager Metis auditor diensten hebben verleend zonder de noodzakelijke onafhankelijkheid te behouden. Tegelijkertijd bleven ze accountancy diensten aanbieden. Dit is een no-go volgens de regels van auditor onafhankelijkheid.

  Géén eenmalige misstap

  Om belangenconflicten te voorkomen, moeten boekhoudkundige en audit taken strikt gescheiden zijn. De SEC beweert dat deze taken bijna 3 jaar met elkaar verweven waren. Dit gaat dus niet om een eenmalige misstap, maar om een langdurige overtreding. De aanklacht luidt:

  "Zoals beweerd in onze aanklacht, schoten de audits, beoordelingen en onderzoeken van Prager tekort in deze fundamentele principes."

  Hoewel FTX niet expliciet wordt genoemd, wordt wel benadrukt dat er in die periode "honderden" overtredingen hebben plaatsgevonden. Uit eerdere documenten blijkt dat de FTX Group Metis had ingeschakeld om FTX US en FTX te auditen. FTX ging vervolgens failliet in 2022.

  Huidige FTX CEO uitte al eerder zijn zorgen

  Voormalig FTX CEO Sam Bankman-Fried had eerder audit resultaten van FTX openbaar gemaakt. Daardoor had Prager Metis moeten inzien dat hun werk door FTX gebruikt zou worden om het publieke vertrouwen te versterken.

  Nog opvallender is de verklaring aan de faillissementsrechtbank op 25 januari. Daarin verklaart de huidige FTX CEO John J. Ray III;

  "Ik heb ernstige zorgen over de informatie in deze gecontroleerde financiële overzichten."

  Ook politici hebben hun zorgen openbaar gemaakt. Senatoren Elizabeth Warren en Ron Wyden uitten zorgen over de onpartijdigheid van Prager Metis. Zij beweren dat het accountantskantoor fungeerde als een pleitbezorger voor de crypto industrie.

  Ook Fenwick & West onder vuur

  Ook advocatenkantoor Fenwick & West dat diensten verleende aan FTX ligt onder vuur. Volgens een gerechtelijke indiening van 21 september zouden ze medeverantwoordelijk zijn voor de ineenstorting van FTX. Dit omdat ze te ver gingen in hun dienstverlening aan de exchange.

  Advocatenkantoor Fenwick & West weerlegt dit.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  SEC onder vuur: rechter betwijfelt juistheid van DEBT Box rechtszaak

  Redactie

  dec. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  Ontwikkelingen in de rechtszaak van de SEC tegen DEBT Box. Rechter Robert Shelby stelt serieuze vragen over de nauwkeurigheid van de beweringen van de SEC.

  *
  Nieuws

  Crypto.com maakt per ongeluk 10,5 miljoen AUD over naar koppel uit Melbourne: rechtszaak volgt

  Redactie

  sep. 24, 2023

  Leestijd: 2 min

  In een opzienbarende zaak hebben Thevamanogari Manivel en Jatinder Singh uit Melbourne per ongeluk een astronomisch bedrag van 10,5 miljoen Australische dollars of 6,5 miljoen euro ontvangen van Crypto.com.

  *
  Nieuws

  Bitcoin breekt door $41K terwijl goudprijs nieuwe recordhoogte bereikt

  Redactie

  dec. 4, 2023

  Leestijd: 2 min

  Bitcoin komt voor het eerst sinds 19 maanden boven de $41.000 uit. De crypto munt laat een parallelle stijging met goud zien. Het edelmetaal bereikt een historisch hoogtepunt.