Crypto nieuws

SEC’s hoofd wil ‘de gaten opvullen’ in de bescherming beleggers

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

De Amerikaanse wetgevers hebben ook van Gary Gensler (voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC)) gehoord dat er wensen zijn om samen te werken met andere regelgevende instanties. Ook het Congres kan eraan bijdragen om meer bescherming te bieden aan beleggers op de cryptomarkten en om de gaten in de beleggersbescherming op te vullen. Dit geeft aan dat de SEC binnenkort strengere regelgeving voor de sector kan ontwikkelen.

Deze opmerkingen van de regelgevende tsaar komen voor uit zijn recente getuigenis. Deze getuigenis had hij voorbereid voor de Commissie kredieten van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Deze groep mensen is de tweede kamer van het parlement van het land waar de tsaar zijn mening herhaalde. Gary Gensler is van mening dat veel tokens beleggingscontracten zijn. Deze contracten vallen onder de effectenwetgeving van het land. Daarnaast vindt hij cryptocurrencies een volatiele en speculatieve activaklasse.

Geen van de cryptobeurzen is tot nu toe geregistreerd als een uitwisseling met de SEC. De voorzitter van de SEC vertelde dat er minder beleggersbescherming is ten gevolge van de verordening. Het gaat hier om minder beleggersbescherming dan op de traditionele effectenmarkten. Ook zijn er grotere in diensten overeenkomende mogelijkheden wat betreft fraude of manipulatie. Door deze verhoogde kansen geeft de SEC vaak prioriteit aan zaken die gerelateerd zijn aan crypto tokens, fraude of andere grote schade bij beleggers.

Nog meer problemen

Er is nog een ander probleem als gevolg van de munten die worden verhandeld op niet-geregistreerde cryptobeurzen. In een reactie op de waarde van de wereldwijde markt voor cryptoactiva zei Gensler dat hoewel het gerapporteerde handelsvolume in de afgelopen weken varieerde van USD 130 miljard tot USD 330 miljard per dag, deze cijfers niet worden gecontroleerd of gerapporteerd aan regelgevende instanties omdat beurzen niet bij hen zijn geregistreerd. ‘’Dat is slechts één van de vele lacunes in de regelgeving in deze crypto-activamarkten,’’ zei hij.

Gedecentraliseerde financiering (DeFi) heeft zich ook in het regelgevende vizier van de SEC bevonden. Dit komt omdat dit soort platforms ‘’een aantal uitdagingen met zich meebrengen voor investeerders en het SEC-personeel dat hen probeert te beschermen’’, zei Gensler. Verder voegde hij eraan toe dat de SEC ‘’commentaar zoekt op cryptobewaringsregelingen door broker-dealers.’’

De getuigenis suggereert dat Gensler, die afgelopen april werd beëdigd, samenwerking wil zoeken met andere regelgevers en wetgevers om strengere regels van de cryptomarkten op te leggen. Dit is in tegenstelling tot wat de Cryptoverse had gehoopt van de naar verluidt ‘pro-crypto’ nieuwe SEC-leider.

Wantrouwen tegenover cryptocurrencies

Naast de regelgevingsplannen is er nog een andere indicatie van Gensler zijn wantrouwen tegen cryptocurrencies. Eerder deze maand zei Gensler dat de Bitcoin (BTC) een speculatieve en volatiele waarde opslag was, maar dat de cryptovaluta niet onder het gezag van de SEC valt. Dit is omdat cryptovaluta wordt beschouwd als een grondstof en niet als een effect.

Hij verklaarde ook dat er inderdaad weinig verschillen zijn tussen effecten en bepaalde crypto tokens. Bij zijn uitspraak benadrukte de voorzitter extra dat hij de term ‘cryptocurrencies’ niet voor deze munten gebruikte.

Eén van de beroemdste, lange en voortdurende gevechten met de SEC is die tussen toezichthouder en blockchainbedrijf Ripple. Het gaat in deze rechtszaak om een bewering van de SEC. De SEC beweert dat de cryptomunt van Ripple (XRP) een niet-geregistreerde beveiliging is.

Meer particuliere bedrijven op de openbare markt

Ondertussen constateerde Gensler ook een toename van particuliere bedrijven die toegang hebben tot openbare markten via directe noteringen. Hierbij merkte hij op dat de SEC onlangs noteringsregels heeft goedgekeurd die zijn ingediend door beurzen voor primaire directe noteringen. Bedrijven kunnen met deze regels aandelen rechtstreeks op beurzen verkopen zonder een traditionele onderschreven openbare aanbieding. ‘’Dit kan een belangrijk mechanisme zijn dat een beroep doet op SEC-middelen’’, zei hij.

Directe notering op de beurs

In de crypto-ruimte was de meest opvallende recente directe notering die van de grote cryptobeurs Coinbase. De interesse in de grote cryptobeurs nam ontzettend toe op de dag van de directe notering. De beurs behoort nu tot de top financiële apps van de VS.

Natuurlijk bleef de sprong in interesse niet onopgemerkt door de insiders van de crypto-industrie. ‘’De directe notering van Coinbase is een belangrijke mijlpaal voor de industrie en zet deze op de kaart voor kapitaalmarkten’’, aldus Kris Marszalek. ‘’Het zorgde ook voor enorm veel gebruikersactiviteit op websites die schreven over het nieuws’’, zei hij.

De vermelding van meerdere cryptobedrijven op de beurs kan op verschillende manieren gunstig zijn voor andere cryptobedrijven, waaronder native munten. Zoals vorig jaar gemeld beweerde Coinbase dat, hoewel de meeste gebruikers aanvankelijk de voorkeur geven aan de Bitcoin (BTC), de meerderheid ‘’meer dan driekwart van hen’’ ook altcoins en andere digitale activa gaat verhandelen. ‘’Van de klanten met ten minste vijf aankopen begint 60% met de Bitcoin, maar slechts 24% houdt zich uitsluitend aan BTC’’, zeiden ze.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.