Crypto nieuws

Opname MicroStrategy in S&P 500 index kan miljoenen blootstellen aan Bitcoin

Femke Wassink

2024-02-16

Leestijd: 2 minuten

*

MicroStrategy wil opgenomen worden in de S&P 500 index. Daarvoor moet het bedrijf zijn marktkapitalisatie met $3,7 miljard verhogen en aan andere belangrijke criteria voldoen.

S&P 500 index

Een opname in de S&P 500 index is een mijlpaal. De index kan Bitcoin bedrijven op "bijna elke wallet" laten verschijnen. Daarvoor moet worden voldaan aan bepaalde criteria.

MicroStrategy moet nog steeds voldoen aan strenge in aanmerking komende criteria. Ook moet het een flinke boost in de marktkapitalisatie veiligstellen voor een index opname.

535e positie voor MicroStrategy

Gegevens tonen aan dat MicroStrategy op 15 februari is gestegen naar de 535e positie. Dit is onder de grootste openbaar genoteerde bedrijven in de Verenigde Staten.

De stijging kwam na een 8 daagse handelsperiode waarin de aandelenkoers met 46% steeg.

De S&P 500 index volgt de top 500 grootste bedrijven genoteerd aan de aandelenbeurzen in de VS. Om opgenomen te worden moet een bedrijf aan verschillende criteria voldoen.

Marktkapitalisatie en winstgevend zijn

Ook is er een minimum marktkapitalisatie vereiste en is er een positieve som van winsten over de voorgaande 4 kwartalen nodig. Dit naast winstgevend zijn in het recentste kwartaal.

Er moeten ook ten minste 250.000 aandelen zijn verhandeld in de laatste 6 maanden. De meeste aandelen moeten in handen van het publiek zijn.

12,1 miljard voor MircoStrategy

Volgens de regels hebben kandidaat bedrijven een marktkapitalisatie van $15,8 miljard nodig om in aanmerking te komen. De marktkapitalisatie van MicroStrategy staat op $12,1 miljard.

De huidige prijs van $718 zou moeten stijgen naar $937 als al het andere gelijk blijft. Hun aandelen hebben een positieve som van winsten over de laatste 4 kwartalen gepost.

Als aan de criteria wordt voldaan moet de commissie van de S&P de notering van MicroStrategy goedkeuren. Zij hebben Tesla in 2022 verwijderd uit de S&P 500 ESG index.

De index maakt op de 3e vrijdag van maart, juni, september en december de balans op.

Bitcoin in "bijna elke" wallet

Mocht MicroStrategy een S&P 500 notering nastreven en slagen, dan zou dit "een enorme positieve feedback lus" van Bitcoin exposure in bijna elke ETF wallet kunnen ontketenen.

Dat heeft Joe Burnett van Unchained recent laten weten. Als MicroStrategy wordt opgenomen zal Bitcoin beginnen met "automatisch infiltreren in bijna elke wallet."

"Dit omvat de traditionele 401k, het pensioenfonds en elke 60:40 portefeuille."

Top 3 van de index

De 3 grootste exchange traded funds volgen de S&P 500. Dit zijn SPDR S&P 500 ETF Trust van State Street, iShares Core S&P 500 van Blackrock en de Vanguard S&P 500 ETF.

Ze hebben elk meer dan 400 miljard aan activa. Als MicroStrategy zou doorbreken naar de S&P 500, zou zijn wallet gewicht ongeveer 0,01% van het indexfonds zijn.

S&P 500: marktkapitalisatie van $41,9 biljoen

De S&P 500 heeft een marktkapitalisatie van $41,9 biljoen. Dat betekent dat MicroStrategy $12 miljard aan kapitaaltoewijzing zou verbruiken bij een 0,01% weging. Burnett zegt:

"Passieve indexstromen drijven markten. Inclusie zou [gelijkstaan aan] automatisch kopen waardoor de aandelenprijs stijgt. Daardoor zijn er meer aandelenemissies voor BTC aankopen mogelijk. Dat verhoogt de aandelenprijs verder en trekt passieve stromen aan."

19.000 BTC in bezit

MicroStrategy heeft momenteel 190.000 BTC in bezit tegen een gemiddelde aankoopprijs van $31.224. Dat betekent dat het bedrijf $3,9 miljard winst heeft op zijn investering.

Dit komt omdat oprichter Michael Saylor op 9 februari onthulde dat MicroStrategy overstapt van een bedrijf in bedrijfsintelligentie naar een "Bitcoin-ontwikkelingsbedrijf".

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.