Crypto nieuws

Spaanse banken klaar voor crypto: goedkeuring centrale bank nodig

admin

Leestijd: 2 minuten

*

Banken in Spanje zijn geïnteresseerd in het testen van cryptocurrency. Toch moeten de financiële instellingen wachten op regelgevende duidelijkheid van de centrale bank.

Vrijgeven registratie instructies loopt vertraging op

De “Bank of Spain” heeft in juni van dit jaar een aankondiging gedaan. Het zou medio 29 oktober registratie instructies vrijgeven voor cryptocurrency exchange en custody platformen.

De toezichthouder heeft echter nog geen document vrijgegeven. Bedrijven hebben de mogelijkheid zich te registreren tot 29 januari 2022. Dit gaat in zodra de centrale bank een cryptocurrency register vrijgeeft.

Aanbieden van cryptocurrency activa aan klanten

Ondertussen benutten Spaanse banken hun tijd voor het onderzoeken van mogelijkheden. Zoals het  rechtstreeks aanbieden van cryptocurrency activa aan klanten.

Rapporten suggereren dat financiële instellingen gebruik maken van hun compliance afdelingen. Dit om uit te zoeken of zij een registratie nodig hebben voor het aanbieden van cryptocurrency gerelateerde diensten.

Het register maakt deel uit van een aangescherpt beleid rond de preventie van witwassen en terrorismefinanciering. Voor banken kan dit onduidelijkheid veroorzaken.

Bijvoorbeeld wanneer onder toezicht geplaatste instellingen een notering nodig hebben. Privé bank BBVA in Zwitserland opende in juni Bitcoin diensten voor haar klanten.

De goedkeuring kan op zich laten wachten

Juridische bronnen die vermeld staan in het rapport zeggen dat het moeilijk is om de regelgeving voor het eind van het jaar klaar te hebben. De goedkeuring kan tot begin volgend jaar op zich laten wachten.

Bijvoorbeeld omdat de regelgeving onder het MiCA kader valt. Het register wordt daarnaast verbonden met registers van andere landen binnen de EU.

Partner bij adviesbureau voor regelgeving Gloria Hernández Aler, zegt daar het volgende over”

“Het zou voor een bank niet logisch zijn om de door de norm opgelegde eisen van betrouwbaarheid te moeten doorlopen. Zeker niet aangezien deze entiteiten rechtstreeks onder toezicht staan.”

Aler liet ook weten dat een kennisgeving aan de toezichthouder nodig zou kunnen zijn. Bijvoorbeeld als banken hun bestaande kader uitbreiden naar digitale activa.

Belangstelling crypto heeft zijn hoogtepunt bereikt

In Spanje blijven cryptocurrencies ondertussen ongereguleerd. Beleggers zijn al eerder door de autoriteiten gewaarschuwd voor de activa klasse. De autoriteiten wezen op het inherente risico van cryptocurrencies.

Zij merkten op dat deze “niet de bescherming geven die traditionele betalingssystemen bieden tegen het in gebreke blijven van de tegenpartij”. Nu crypto steeds meer voet aan de grond krijgt zijn er diverse wijzigingen aanstaande.

De belangstelling van de industrie voor crypto heeft een hoogtepunt bereikt. En dat is opmerkelijk. Dit gebeurde nadat de Bank of America had vastgesteld dat crypto “een nieuwe klasse van activa zouden kunnen vormen”.

 

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Crypto zakelijk kopen

Cheval de Vie

aug. 7, 2022

Leestijd: 2 min

De wereld van crypto is uitgegroeid tot een grote handelsplaats. Veel mensen investeren in crypto en proberen hier een slaatje uit te slaan. Dit geldt voor veel particulieren, maar ook voor bedrijven.

*
Nieuws

Hoe crypto kopen & investeren in crypto?

Cheval de Vie

aug. 7, 2022

Leestijd: 2 min

Hoe crypto kopen & investeren in crypto als een beginner? Waar moet je rekening mee houden en wat zijn handige aandachtspunten en tips?

*
Nieuws

Grote Solana Exploit - Ongoing

*

Robin

aug. 2, 2022

1 minuut

BREAKING: Solana wallets worden geconfronteerd met een voortdurende exploit met tot nu toe meer dan $ 5.000.000 gestolen.