Crypto nieuws

Spaanse banken klaar voor crypto: goedkeuring centrale bank nodig

admin

Leestijd: 2 minuten

*

Banken in Spanje zijn geïnteresseerd in het testen van cryptocurrency. Toch moeten de financiële instellingen wachten op regelgevende duidelijkheid van de centrale bank.

Vrijgeven registratie instructies loopt vertraging op

De “Bank of Spain” heeft in juni van dit jaar een aankondiging gedaan. Het zou medio 29 oktober registratie instructies vrijgeven voor cryptocurrency exchange en custody platformen.

De toezichthouder heeft echter nog geen document vrijgegeven. Bedrijven hebben de mogelijkheid zich te registreren tot 29 januari 2022. Dit gaat in zodra de centrale bank een cryptocurrency register vrijgeeft.

Aanbieden van cryptocurrency activa aan klanten

Ondertussen benutten Spaanse banken hun tijd voor het onderzoeken van mogelijkheden. Zoals het  rechtstreeks aanbieden van cryptocurrency activa aan klanten.

Rapporten suggereren dat financiële instellingen gebruik maken van hun compliance afdelingen. Dit om uit te zoeken of zij een registratie nodig hebben voor het aanbieden van cryptocurrency gerelateerde diensten.

Het register maakt deel uit van een aangescherpt beleid rond de preventie van witwassen en terrorismefinanciering. Voor banken kan dit onduidelijkheid veroorzaken.

Bijvoorbeeld wanneer onder toezicht geplaatste instellingen een notering nodig hebben. Privé bank BBVA in Zwitserland opende in juni Bitcoin diensten voor haar klanten.

De goedkeuring kan op zich laten wachten

Juridische bronnen die vermeld staan in het rapport zeggen dat het moeilijk is om de regelgeving voor het eind van het jaar klaar te hebben. De goedkeuring kan tot begin volgend jaar op zich laten wachten.

Bijvoorbeeld omdat de regelgeving onder het MiCA kader valt. Het register wordt daarnaast verbonden met registers van andere landen binnen de EU.

Partner bij adviesbureau voor regelgeving Gloria Hernández Aler, zegt daar het volgende over”

“Het zou voor een bank niet logisch zijn om de door de norm opgelegde eisen van betrouwbaarheid te moeten doorlopen. Zeker niet aangezien deze entiteiten rechtstreeks onder toezicht staan.”

Aler liet ook weten dat een kennisgeving aan de toezichthouder nodig zou kunnen zijn. Bijvoorbeeld als banken hun bestaande kader uitbreiden naar digitale activa.

Belangstelling crypto heeft zijn hoogtepunt bereikt

In Spanje blijven cryptocurrencies ondertussen ongereguleerd. Beleggers zijn al eerder door de autoriteiten gewaarschuwd voor de activa klasse. De autoriteiten wezen op het inherente risico van cryptocurrencies.

Zij merkten op dat deze “niet de bescherming geven die traditionele betalingssystemen bieden tegen het in gebreke blijven van de tegenpartij”. Nu crypto steeds meer voet aan de grond krijgt zijn er diverse wijzigingen aanstaande.

De belangstelling van de industrie voor crypto heeft een hoogtepunt bereikt. En dat is opmerkelijk. Dit gebeurde nadat de Bank of America had vastgesteld dat crypto “een nieuwe klasse van activa zouden kunnen vormen”.

 

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.