Crypto nieuws

Bitcoin sluit 2023 af als één van de best presterende activa: stijging van 160%

Femke Wassink

2023-12-24

Leestijd: 2 minuten

*

Ondanks strakke macro-economische omstandigheden en tegenwind in de crypto wereld, is Bitcoin meer dan 160% gestegen in 2023. Aangewakkerd door de opwinding over ETF.

Stijging van 160%

Bitcoin staat op het punt het jaar af te ronden met betere prestaties dan alle belangrijke traditionele activa. De cryptocurrency is in 2023 meer dan 160% gestegen.

Dat ondanks strakke macro-economische omstandigheden en tegenwind in de crypto-industrie. Slechts een paar bedrijven presteren beter dan Bitcoin, waaronder NVIDIA Corp.

NVIDIA Corp stijgt 241%

NVIDIA is tot op heden 241% gestegen. Daarmee overtreft het de winst van Bitcoin van 163%. De BTC prijsactie is voor deze berekening door het jaar heen verdeeld in 3 fasen.

BTC werd tussen maart en oktober bijna altijd verhandeld tussen $25.000 en $30.000. De crypto munt daalde scherp en bereikte half 2023 een meerjarig dieptepunt.

Na de aanvraag van BlackRock op 15 juni voor een spot Bitcoin exchange-traded fund of ETF, steeg de marktprijs van de cryptocurrency boven de $40.000.

Enigszins saai midden van het jaar

Analisten zeggen:

"Ondanks een enigszins saai midden van het jaar, heeft BTC één van de beste Sharpe Ratio's van alle belangrijke activa dit jaar. Dit wordt alleen overtroffen door halfgeleider gigant Nvidia. Diens aandelen verdubbelden ruim van januari tot mei door opwinding over AI.”

De SEC zal naar verwachting begin januari een definitieve beslissing nemen over het toestaan van spot handel van Bitcoin via ETFs. Bedrijven staat in de rij voor goedkeuring.

De rij omvat grote Wall Street spelers zoals BlackRock, Fidelity, WisdomTree, ARK, 21Shares en VanEck. De goedkeuring zal de Bitcoin-prijzen en liquiditeit stimuleren.

Omkering Bitcoin correlatie met Nasdaq 100

De analyse wijst ook op de omkering van Bitcoin-correlatie met de aandelenmarkt index Nasdaq 100. Volgens de analyse wordt Bitcoin vaak gezien als een hedge tegen inflatie.

Het wordt vergeleken met digitaal goud. Echter werd de waarde van Bitcoin vooral beïnvloed door macro-economische factoren, de prestaties van de dollar en aandelenmarkt trends.

"Deze trend begon dit jaar om te keren met een neerwaartse trend van januari tot juli. Dat terwijl BTC opveerde en een ommekeer maakte in de late zomer en stagneerde onder $30k".

"De snelste decorrelatie kwam recentelijk toen BTC door de $40k brak. Het valt nog te bezien of dit zal doorgaan terwijl aandelenindexen blijven pieken. Inclusief de Nasdaq 100."

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.