Crypto nieuws

Stof tot nadenken: de Bitcoin als pizza

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Populair gemaakt door het boek ‘’Outliers: The Story of Success’’ stelt het mainstream principe dat je, om een expert op elk gebied te worden, 10.000 uur devotionele praktijk op dat gebied nodig hebt. Elk uur dat jij besteed aan het bereiken van jouw doel is de inspanning waard en is geen verspilde tijd.

Die 10.000 bestede uren zijn cruciaal voor iemand om een expert te worden in waar ze naar streven. Hierdoor zijn die 10.000 uur essentieel voor het recept voor succes.

Natuurlijk kan 10.000 uur op vele manieren worden uitgedrukt. Die 10.000 uur kunnen worden opgesplitst in 417 dagen aan uren. Of drie uur per dag gedurende 3.333 dagen wat iets meer dan negen jaar is. in 2010 vertaalt 33.333 uur zich in 2.000 minuten. Dit is de tijd die nodig is om 200 opeenvolgende blokken op het Bitcoin-netwerk te minen die 10.000 Bitcoins produceren uit blokbeloningen.

Het getal 10.000 is de universele klokkenluider geworden voor hoe we de hoeveelheid X meten die nodig is om Y te bereiken. De betekenis van 10.000 is duidelijk. Hoewel die 10.000 Bitcoins die worden gebruikt om pizza te kopen op het eerste gezicht gewoon willekeurig lijken: het waren die 10.000 Bitcoins die een allegorie werden voor zijn eigen aspiraties, een argument voor innovatie, verandering en een nieuwe grens in monetaire financiële decentralisatie. Het waren die 10.000 Bitcoins die een monumentaal moment voor de Bitcoin naar voren duwden, wat de eerste real-life use case voor de opkomende digitale valuta markeerde.

Was de pizza een goede investering?

Zie je, er is meer aan die legendarische verbinding tussen ’s werelds eerste cryptocurrency en ieders favoriete eten. Er is meer aan de hand dan alleen Laszlo Hanyecz die onschuldig de Bitcoin gebruikte om die twee grote Papa John’s pizza’s te kopen. Er is meer aan verbonden dan alleen Laszlo die de eerste real-life Bitcoin transactie markeert. Er is meer aan de hand dan alleen mensen die de “pizza infinitely cut” analogie gebruiken om de aanbodlimiet van de Bitcoin te verdedigen.

Pizza was de perfecte keuze om die Bitcoins uit te geven.

Het is de afgeplatte, verlaten tarwebasis van een pizza die symbolisch is voor het afgevlakte hiërarchiesysteem van de Bitcoin.

Het is het met hout gestookte bakproces dat de buitenste korstrand verhardt, toepasselijk synoniem met de cryptografische verbranding van energie om een blok in het op hasj gebaseerde, proof-of-work-proces te versterken.

Het is de eindeloze variatie van sauzen en toppings boven op een pizza die kan worden gekenmerkt als de eindeloze lagen die het Bitcoin-ecosysteem snel opbouwt boven op het Bitcoin-basisnetwerk. Van de tomatensaus tot de mozzarellakaas en eindeloze toppings zoals ansjovis, champignons, uien, olijven, peperoni; het gevolg zou Lightning, Liquid, OmniBolt, WBTC, Umbrel, Sphinx, enzovoort zijn.

Een pizza, een pizzetta en een pizzaiolo

Een kleine pizza wordt aangeduid met de term ‘pizzetta’. Een persoon die pizza maakt noemt men ook wel een pizzaiolo. Een kleine Bitcoin, of de kleinste Bitcoin-denominatie, wordt een satoshi genoemd. Een persoon die Bitcoins “maakt” staat bekend als een miner.

Een pizzaiolo leest het pizzadeeg om naar waarheid gekneed te worden, waardoor het ongestoord blijft en de tijd krijgt om te bewijzen. Maar het bewijs hier zit niet in het deeg, noch in de saus, maar eerder in de cryptografische hashing in Bitcoin’s proof of work. Dit kan gezien worden als het eerlijk kneden van een blok dat de enige waarheid blijkt te zijn.

Het woord ‘’pizza’’ in de Lombardische woordcontext is ‘’bizzo’’ of ‘’pizzo’’ wat ‘’mondvol’’ betekent, gerelateerd aan de Engelse woorden ‘’bit’’ en ‘’bite’’. Eén Bitcoin’s ‘’bit’’ en ‘’byte’’ is de typische onderliggende ruwe informatie die nodig is om waarde over te dragen van een set van 256 bits naar een andere set van 256 bits of 32 bytes.

Pizza voor iedereen

Pizza is gemaakt voor de massa. De Bitcoin is gemaakt voor alle economische klassen. De Bitcoin is nu de meest populaire native digitale asset en is ook onbevooroordeeld voor jurisdictie, politieke factie, economische status, leeftijd, enzovoort.

Het is het smelten en bruin worden van de hartige kaas die de hele pizza op een asynchrone manier bij elkaar houdt, waarbij elke streng kaas een knooppunt in het netwerk vertegenwoordigt. Het is ook de noodzakelijke band van validatie en waarheid die door elke streng wordt vastgehouden en doorgegeven.

Natuurlijk had Laszlo ervoor kunnen kiezen om een sandwich, McDonald’s of zelfs Halal-eten te bestellen. Maar het loutere toeval dat pizza werd gekozen kan het toevallige lot en de overeenkomsten tussen de twee illustreren. En hoe dan ook, het bestellen van een andere voedseloptie zou niet zo mooi van de tong zijn gerold als pizza.

Op 22 mei 2021 was het 11 jaar geleden sinds de dag dat de 10.000 Bitcoins werden gebruikt om pizza te kopen. Gelukkige Bitcoin Pizza Dag nog.

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.