Crypto nieuws

Stof tot nadenken: de Bitcoin als pizza

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Populair gemaakt door het boek ‘’Outliers: The Story of Success’’ stelt het mainstream principe dat je, om een expert op elk gebied te worden, 10.000 uur devotionele praktijk op dat gebied nodig hebt. Elk uur dat jij besteed aan het bereiken van jouw doel is de inspanning waard en is geen verspilde tijd.

Die 10.000 bestede uren zijn cruciaal voor iemand om een expert te worden in waar ze naar streven. Hierdoor zijn die 10.000 uur essentieel voor het recept voor succes.

Natuurlijk kan 10.000 uur op vele manieren worden uitgedrukt. Die 10.000 uur kunnen worden opgesplitst in 417 dagen aan uren. Of drie uur per dag gedurende 3.333 dagen wat iets meer dan negen jaar is. in 2010 vertaalt 33.333 uur zich in 2.000 minuten. Dit is de tijd die nodig is om 200 opeenvolgende blokken op het Bitcoin-netwerk te minen die 10.000 Bitcoins produceren uit blokbeloningen.

Het getal 10.000 is de universele klokkenluider geworden voor hoe we de hoeveelheid X meten die nodig is om Y te bereiken. De betekenis van 10.000 is duidelijk. Hoewel die 10.000 Bitcoins die worden gebruikt om pizza te kopen op het eerste gezicht gewoon willekeurig lijken: het waren die 10.000 Bitcoins die een allegorie werden voor zijn eigen aspiraties, een argument voor innovatie, verandering en een nieuwe grens in monetaire financiële decentralisatie. Het waren die 10.000 Bitcoins die een monumentaal moment voor de Bitcoin naar voren duwden, wat de eerste real-life use case voor de opkomende digitale valuta markeerde.

Was de pizza een goede investering?

Zie je, er is meer aan die legendarische verbinding tussen ’s werelds eerste cryptocurrency en ieders favoriete eten. Er is meer aan de hand dan alleen Laszlo Hanyecz die onschuldig de Bitcoin gebruikte om die twee grote Papa John’s pizza’s te kopen. Er is meer aan verbonden dan alleen Laszlo die de eerste real-life Bitcoin transactie markeert. Er is meer aan de hand dan alleen mensen die de “pizza infinitely cut” analogie gebruiken om de aanbodlimiet van de Bitcoin te verdedigen.

Pizza was de perfecte keuze om die Bitcoins uit te geven.

Het is de afgeplatte, verlaten tarwebasis van een pizza die symbolisch is voor het afgevlakte hiërarchiesysteem van de Bitcoin.

Het is het met hout gestookte bakproces dat de buitenste korstrand verhardt, toepasselijk synoniem met de cryptografische verbranding van energie om een blok in het op hasj gebaseerde, proof-of-work-proces te versterken.

Het is de eindeloze variatie van sauzen en toppings boven op een pizza die kan worden gekenmerkt als de eindeloze lagen die het Bitcoin-ecosysteem snel opbouwt boven op het Bitcoin-basisnetwerk. Van de tomatensaus tot de mozzarellakaas en eindeloze toppings zoals ansjovis, champignons, uien, olijven, peperoni; het gevolg zou Lightning, Liquid, OmniBolt, WBTC, Umbrel, Sphinx, enzovoort zijn.

Een pizza, een pizzetta en een pizzaiolo

Een kleine pizza wordt aangeduid met de term ‘pizzetta’. Een persoon die pizza maakt noemt men ook wel een pizzaiolo. Een kleine Bitcoin, of de kleinste Bitcoin-denominatie, wordt een satoshi genoemd. Een persoon die Bitcoins “maakt” staat bekend als een miner.

Een pizzaiolo leest het pizzadeeg om naar waarheid gekneed te worden, waardoor het ongestoord blijft en de tijd krijgt om te bewijzen. Maar het bewijs hier zit niet in het deeg, noch in de saus, maar eerder in de cryptografische hashing in Bitcoin’s proof of work. Dit kan gezien worden als het eerlijk kneden van een blok dat de enige waarheid blijkt te zijn.

Het woord ‘’pizza’’ in de Lombardische woordcontext is ‘’bizzo’’ of ‘’pizzo’’ wat ‘’mondvol’’ betekent, gerelateerd aan de Engelse woorden ‘’bit’’ en ‘’bite’’. Eén Bitcoin’s ‘’bit’’ en ‘’byte’’ is de typische onderliggende ruwe informatie die nodig is om waarde over te dragen van een set van 256 bits naar een andere set van 256 bits of 32 bytes.

Pizza voor iedereen

Pizza is gemaakt voor de massa. De Bitcoin is gemaakt voor alle economische klassen. De Bitcoin is nu de meest populaire native digitale asset en is ook onbevooroordeeld voor jurisdictie, politieke factie, economische status, leeftijd, enzovoort.

Het is het smelten en bruin worden van de hartige kaas die de hele pizza op een asynchrone manier bij elkaar houdt, waarbij elke streng kaas een knooppunt in het netwerk vertegenwoordigt. Het is ook de noodzakelijke band van validatie en waarheid die door elke streng wordt vastgehouden en doorgegeven.

Natuurlijk had Laszlo ervoor kunnen kiezen om een sandwich, McDonald’s of zelfs Halal-eten te bestellen. Maar het loutere toeval dat pizza werd gekozen kan het toevallige lot en de overeenkomsten tussen de twee illustreren. En hoe dan ook, het bestellen van een andere voedseloptie zou niet zo mooi van de tong zijn gerold als pizza.

Op 22 mei 2021 was het 11 jaar geleden sinds de dag dat de 10.000 Bitcoins werden gebruikt om pizza te kopen. Gelukkige Bitcoin Pizza Dag nog.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.