Crypto nieuws

  Thaise SEC verbiedt crypto betalingen en eist transparantie

  Admin

  Leestijd: 2 minuten

  *

  De SEC in Thailand kondigt een verbod aan op het gebruik van cryptocurrency transacties. De beslissing komt na diverse pogingen in om een gereguleerde crypto markt te verbieden. 

  Rode lijnen definiëren

  De Thaise regering werkt al vanaf december 2021 aan de voorbereidingen op een nieuwe regelgevend kader. De regering definieert de rode lijnen voor de crypto industrie. 

  Op dit moment stelt de Thaise SEC een nieuwe regel voor. Deze eist de openbaarmaking van informatie. Met name over de kwaliteit van het IT gebruik van crypto bedrijven. 

  Verbod vanaf april 2022

  De nieuwe regel heeft vooral betrekking op makelaars, exchanges en crypto handelaren. De SEC adviseert bedrijven om vanaf april 2022 geen crypto betalingen meer te accepteren. 

  De implicaties van deze transacties moeten eerst worden overlegd met de Bank of Thailand. De BOT heeft een gezamenlijke studie uitgevoerd. Deze concludeert het volgende:

  "Crypto betalingen beïnvloeden de stabiliteit van het financiële en het algemene economische systeem. Dit veroorzaakt risico's voor mensen en bedrijven."

  Juridische vervolging

  De SEC benadrukt enkele van deze risico's. Dit zijn onder meer het waardeverlies door prijsvolatiliteit. Daaronder vallen ook cyber diefstal, witwassen en het lekken van persoonsgegevens. 

  Eenmaal geïmplementeerd krijgen bedrijven in Thailand een verbod opgelegd. Zij mogen geen reclame maken voor het accepteren van crypto betalingen.

  Ook mogen bedrijven geen systemen, tools en wallets opzetten om transacties te faciliteren. Wie zich niet aan de wetten houdt wordt juridische vervolgd. Met een opschorting of een verbod op diensten als gevolg.

  "De BOT en de SEC erkennen de voordelen van de technologieën achter digitale activa. We zijn ons bewust van de waarde en ondersteunen het gebruik van de technologie om de innovatie te bevorderen."

  Veiligheid van beleggers

  Het voorstel van de SEC beoogt ook de veiligheid van beleggers verder te waarborgen. Dat kan door de kwaliteit van de door crypto bedrijven geleverde diensten te controleren. 

  De SEC stelt het onderstaande voor aan exploitanten van digitale activa:

  "Bereid de rapporten over de kwaliteit van de dienstverlening en het gebruik van de systeemcapaciteit voor. Lever deze maandelijks in bij de SEC. Dat moet binnen de 5e dag van de eerstvolgende maand."

  Ook op de officiële website

  Naast het verzenden van de maandelijkse rapporten geeft de Thaise SEC nog een voorstel. Het geeft crypto bedrijven de opdracht om de rapporten binnen dezelfde tijd op hun officiële website te publiceren. 

  Een door de SEC gedeelde grafiek belicht verschillende klachten. Deze zijn in de afgelopen 12 maanden ontvangen. De klachten hebben onder andere betrekking op het falen van het systeem.

  Nog meer klachten

  Er komen ook klachten binnen over diensten die niet aan de voorwaarden voldoen. Thaise beleggers worden geconfronteerd met de problemen die betrekking hebben op het doen van aankopen in winkels. 

  Dit is één van de belangrijkste redenen voor het verbod op crypto betalingen.  

  Belastingregels versoepelen

  De regering van Thailand bevestigd dat het werk aan de voorbereiding van een nieuw regelgevend kader. De rode lijnen binnen de crypto industrie worden gedefinieerd. 

  In de eerste week van maart heeft het ministerie van Financiën van Thailand de belastingregels voor crypto versoepeld. Dit in een poging om investeringen in digitale activa te bevorderen.

  7% over de btw

  Volgens een rapport stelt het nieuwe belastingbeleid crypto handelaren vrij van de 7% belasting over de btw. Dit is van toepassing wanneer ze handelen op geautoriseerde exchanges.

  Het herziene belastingbeleid staat handelaren ook toe om hun jaarlijkse verliezen te compenseren. Dat kan met winsten voor hun investering over meerdere digitale activa.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  Tether: beleid bevriezen wallets voor personen die gesanctioneerd zijn door OFAC

  Redactie

  dec. 10, 2023

  Leestijd: 2 min

  Tether neemt een grote stap in de samenwerking met regelgevende instanties. Vanaf 1 december biedt Tether op de secundaire markt de mogelijkheid om activiteiten te bevriezen.

  *
  Nieuws

  SEC onder vuur: rechter betwijfelt juistheid van DEBT Box rechtszaak

  Redactie

  dec. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  Ontwikkelingen in de rechtszaak van de SEC tegen DEBT Box. Rechter Robert Shelby stelt serieuze vragen over de nauwkeurigheid van de beweringen van de SEC.

  *
  Nieuws

  Europese Unie zet grote stap in AI regulatie

  Femke Wassink

  dec. 9, 2023

  Leestijd: 2 min

  Op vrijdag 8 december bereikten onderhandelaars van het Europees Parlement en de Raad een voorlopige overeenkomst over de regels voor het gebruik van kunstmatige intelligentie.