Crypto nieuws

Transparante stablecoins? Conclusie van Tether vs. NYAG

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Een al lang bestaand juridisch drama vond uiteindelijk een oplossing op 23 februari 2021, waarbij het kantoor van de procureur-generaal van New York aankondigde dat het tot een schikking was gekomen met cryptocurrency-uitwisseling Bitfinex na een onderzoek van 22 maanden. Het was een onderzoek naar de vraag of het bedrijf had geprobeerd zijn verliezen te dekken – aangeprezen als $ 850 miljoen – door een verkeerde voorstelling te geven van de mate waarin zijn Tether (USDT) reserves werden gedekt door fiat-onderpand. Volgens de voorwaarden van de aangekondigde schikking, die nu een einde maakt aan het onderzoek dat in het eerste kwartaal van 2019 door de NYAG werd gestart, zullen Bitfinex en Tether het overheidsorgaan een vast bedrag van $ 18,5 miljoen betalen. Daarbij hoeven ze geen wangedrag toe te geven. Dat gezegd hebbende, staat in de schikking duidelijk dat Bitfinex en Tether voortaan geen klanten meer kunnen bedienen in de staat New York.

Heeft een exclusief verbod in New York wel zin?

Volgens juridisch expert Josh Lawler benadrukt de rechtszaak, en met name de aard van de schikking waarin Tether en Bitfinex ermee instemden de acties te staken, de verwarring die inherent is aan de regulering van digitale activa in de Verenigde Staten. Bovendien lijkt de overeenkomst van Bitfinex en Tether om het gebruik van haar producten en diensten door New Yorkse personen en entiteiten te verbieden op papier bijna onmogelijk te verwezenlijken. Lawler sprak over deze inherente schikking:

“Zeggen ze dat niemand met een New Yorkse achtergrond Tether kan bezitten of ruilen? Hoe willen ze hierop controleren? Tether wordt verhandeld op vrijwel elke cryptocurrency-uitwisseling die bestaat. Zelfs als Tether het gebruik van Tether-tokens door New Yorkers zou kunnen beperken, is dat dan wel echt een goed idee? Hebben we nu een wereld waarin elke staat bepaalde gedistribueerde grootboekprojecten kan afpakken van het functioneren binnen hun rechtsgebied?”

Ten slotte: ook al is de deal tussen Bitfinex/Tether en de NYAG in de vorm van een schikking gekomen — d.w.z. het is niet onderworpen aan een beroep of federale controle — kunnen staatsgerichte verboden de bestaande onzekerheid over de regelgeving verder vergroten.

Extra transparantie is een goede zaak

Volgens de schikking zullen Bitfinex en Tether in de loop van de komende 24 maanden verplicht zijn de NYAG kwartaalverslagen over hun huidige reservestatus te verstrekken en naar behoren rekening te houden met eventuele transacties tussen de twee ondernemingen. Niet alleen dat, maar de ondernemingen zullen ook openbare verslagen moeten verstrekken over de specifieke samenstelling van hun kasreserves en niet-kasreserves.

Nu toezichthouders Tether en Bitfinex vragen om meer openhartig te zijn over hun monetaire transacties en er een aantoonbaar kleine boete op uit te geven, lijkt het erop dat een toenemend aantal bedrijven dat met USDT te maken heeft nu hun sokken moeten optrekken en hun rekeningboeken op orde moeten krijgen. Joel Edgerton, chief operating officer voor cryptocurrency exchange bitFlyer USA, sprak:

“Het belangrijkste punt in deze schikking is niet de eliminatie van de rechtszaak, maar de toegenomen inzet voor transparantie. Het risico van USDT bestaat nog steeds, maar meer transparantie zou zijn voorsprong in transactievolumes moeten versterken.”

Zal de controle op stablecoins toenemen?

Hoewel stablecoins al enige tijd onder de wettelijke scanner zitten — omdat ze beweren te zijn gekoppeld aan verschillende fiat-activa in een 1-1-verhouding – is het logisch dat extra druk van overheidsinstanties aanwezig kan zijn als het gaat om de transparantiekant van dingen vanaf nu.

Een andere denkwijze kan zijn dat overheden over de hele wereld nu zullen kijken naar het beperken van het gebruik van stablecoins, zoals USDT, vooral omdat een aantal centrale banken op het idee komen om hun eigen door fiat gesteunde digitale valuta’s te creëren. Als gevolg hiervan willen overheden hun burgers misschien pushen om hun gecentraliseerde aanbod te gebruiken in plaats van stablecoins.

Wat kunnen we nu concluderen?

De schikking tussen Bitfinex/Tether en de NYAG heeft dus zijn sterke kanten en minder sterke kanten. Vooral de toename in transparantie zal de cryptomarkt goed doen. Het vertrouwen in de cryptomarkt zal hierdoor toenemen waardoor het aantal handelaren en investeerders ook toeneemt. De vraag zal stijgen wat de koers ten goede gaat komen. Echter, de minder sterke kanten kunnen Bitfinex, Tether en andere stablecoins ter discussie stellen wat een negatief effect kan hebben op het vertrouwen in de cryptomarkt. Wat voor effect de schikking dus precies zal hebben is lastig te voorspellen, al neigen veel experts meer richting de positieve gevolgen van de schikking.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.