Crypto nieuws

Uitspraak vandaag: wat als SEC de Grayscale Bitcoin ETF beslissing niet aanvecht?

Femke Wassink

2023-10-13

Leestijd: 2 minuten

*

De SEC moet 13 oktober een belangrijke beslissing nemen. Na de spot Bitcoin ETF overwinning van Grayscale bij de rechtbank, heeft de SEC 3 keuzes.

3 keuzes voor de SEC

De SEC kan vandaag 3 keuzes maken. Ze kunnen in beroep gaan bij het Amerikaanse Hooggerechtshof, de uitspraak van het Hof van Beroep opnieuw onder de loep nemen of het voorstel voor een spot Bitcoin ETF volgen.

Een ETF is een type beleggingsfonds dat op de beurs wordt verhandeld. Net zoals een aandeel. Grayscale wil haar Bitcoin Trust of GBTC omzetten naar zo'n Bitcoin ETF.

Alsnog een vertraging?

Velen denken dat de SEC de beslissing van het hof niet zal betwisten. Toch zijn er analyses die suggereren dat de SEC manieren kan vinden om de goedkeuring van de Bitcoin ETF van Grayscale alsnog te vertragen. Een insider:

"De kans op een beroep lijkt klein maar er kan altijd iets onverwachts gebeuren."

Andere ETF analisten laten weten dat het voor de SEC moeilijk zou zijn om op nieuwe gronden bezwaar te maken. Maar, dat neemt niet weg dat ze nog steeds manieren zouden kunnen vinden om het proces te rekken.

GBTC mogelijk opnieuw in beroep

Advocatenkantoor Ropes & Gray heeft een interessante kijk op de zaak. Ze suggereerden dat de GBTC aanvraag voor een andere reden terug naar de SEC zou kunnen worden gestuurd.

Dit zou betekenen dat de SEC opnieuw de kans krijgt om de aanvraag af te wijzen. Hierna kan GBTC opnieuw in beroep gaan. Maar er is vandaag nog een ander scenario mogelijk.

Als de New York Stock Exchange een nieuwe aanvraag moet indienen om GBTC te noteren, kan de SEC tot wel 8 maanden nodig hebben om een beslissing te nemen over de ETF.

Nog 7 Bitcoin ETF aanvragen

Op dit moment liggen er nog 7 andere spot Bitcoin ETF aanvragen bij de SEC. Deze zijn allemaal al eerder in 2023 ingediend. Toch hebben ze allemaal te maken gehad met vertragingen.

De meeste zullen waarschijnlijk pas in maart 2024 of later worden goedgekeurd. Het oog van de storm is de Grayscale aanvraag. Als deze wordt goedgekeurd wordt het voor de SEC moeilijk om andere aanvragen af te wijzen.

Volgens analisten is de kans dat we dit jaar nog een goedgekeurde Bitcoin ETF zien 75%. Tegen eind 2024 loopt dit percentage zelfs op tot een indrukwekkende 95%.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.