Crypto nieuws

VanEck: Bitcoin-vriendelijk El Salvador kan 'Singapore van Amerika' worden

Femke Wassink

2023-10-29

Leestijd: 2 minuten

*

Gabor Gurbacs is strategieadviseur van investeringsbedrijf VanEck. Hij verwacht dat een golf van nieuw investeringskapitaal en immigratie de economische groei van El Salvador in de komende jaren zal stimuleren.

El Salvador als financieel centrum van Amerika?

El Salvador kan uitgroeien tot een financieel centrum in Amerika. Net zoals Singapore eind jaren '90 heeft gedaan. In een bericht op 28 oktober, legt de strategieadviseur van investeringsbedrijf VanEck het volgende uit:

"Ik zeg vaak tegen portefeuille- en vermogensbeheerders dat El Salvador het potentieel heeft om het Singapore van Amerika te worden."

"Het nieuwe land van de vrijheid"

De opmerkingen van Gabor Gurbacs kwamen als een reactie op een bericht van Max Keiser. Een Amerikaanse omroeper en Bitcoin enthousiasteling. Hij beschreef El Salvador als "het nieuwe land van de vrijheid."

Keiser woont op dit moment in El Salvador. Hij noemt enkele redenen om het Midden-Amerikaanse land in de gaten te houden.

Volgens Gurbacs zijn de Bitcoin en de status van de Amerikaanse dollar als wettig betaalmiddel, de afname van de misdaad in El Salvador, de prachtige stranden en de heerlijke koffie als één van de belangrijkste redenen om dat te doen.

Nayib Bukele

El Salvador kwam meer op de voorgrond toen Nayib Bukele in juni 2019 tot president werd benoemd. De staatsobligaties van het land hebben dit jaar beter gepresteerd dan veel andere opkomende markten.

Het heeft een opmerkelijk rendement van 70% in augustus. Zelfs JPMorgan en andere investeringsbanken merkten dat op. Het landsbestuur onder leiding van Bukele, heeft in september 2021 Bitcoin als wettig betaalmiddel geaccepteerd.

In dezelfde week introduceerden ze ook de Chivo Wallet om Bitcoin te bewaren. Deze is beschikbaar voor alle Salvadoranen.

Vulkanische bronnen voor mining

El Salvador maakte gebruik van zijn vulkanische bronnen om Bitcoin mining bedrijf Volcano Energy te starten. Max Keiser is de uitvoerend voorzitter van het bedrijf. Het lanceerde in juni met een investering van maar liefst 1 miljard dollar.

El Salvador heeft tevens Dr. Saifedean Ammous aangesteld als economisch adviseur voor het National Bitcoin Office. De auteur van “The Bitcoin Standard” wil Bitcoin verzamelen als strategie om hun schulden in 5 jaar af te kunnen betalen.

Bukele heeft de tech-wereld verrast door in april alle belastingen op technologische innovaties te schrappen. Dit zou ondernemers en buitenlands kapitaal kunnen verleiden om zich in het land te vestigen.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.