Investeren

VC-fondsen bullish, verhogen investeringen in blockchain-startups

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Durfkapitaalfinanciering voor crypto- en blockchain-startups lijkt in 2021 records te breken. Eerder werd al bekend gemaakt dat cryptobedrijven in het eerste kwartaal van 2021 al meer financiering ontvingen dan in heel 2020 samen.

Drie bedrijven op de markt trokken in het eerste kwartaal van 2020 $ 1,1 miljard aan van financiers (een derde van de totale financiering voor crypto) en blockchainbedrijven die in 2018 werden gerapporteerd. Met het huidige bullish enthousiasme in de cryptoruimte kan de VC-financieringshonger voor blockchain-startups het hele jaar door doorgaan.

Deze financieringswoede in een vroeg stadium lijkt zich ook naar de Retail kant te verspreiden, waarbij het aanvankelijke gedecentraliseerde beursaanbod regelmatig overschreven wordt. Als zodanig behoren de native tokens van IDO launchpads nu tot de best presterende in de cryptocurrency-ruimte.

Blockchain private quity financiering in cijfers

In het eerste kwartaal van 2021 ontvingen 129 crypto- en blockchain-startups ongeveer $ 2,6 miljard aan financiering, volgens een Bloomberg-rapport dat is geruimd uit gegevens van business analytics-bedrijf CB Insights. Dit bedrag is al $ 300 miljoen meer dan de totale financiering voor dergelijke bedrijven in heel 2020.

Crypto wallet provider Blockchain.com leent BlockFi en blockchain game studio Dapper Labs een bedrag dat goed is voor bijna de helft van de $ 2,6 miljard aan financiering. Dit is de financiering ontvangen door startups in de crypto industrie in het eerste kwartaal van 2021. Eind maart kondigde Dapper Labs een investering van $ 305 miljoen aan van sportsterren en andere beroemdheden te midden van de groei in de verkoop van NIET-onbezonnen tokens van NBA Top Shot.

VC-financiering voor crypto- en blockchain-startups in de Verenigde Staten (VS) heeft de aantallen die in andere regio’s zijn geregistreerd sinds de opkomst van de cryptoruimte overschaduwd, volgens het onlangs gepubliceerde “Blockchain Venture Capital Report”. Deze trend is ondanks het gebrek aan regelmaat duidelijkheid voor de markt in het land.

Volgens Jehan Chu, oprichter van de in Hongkong gevestigde VC-investeringsmaatschappij Kenetic, heeft het regelgevingsklimaat in de VS weinig gedaan om private equity-financiering voor blockchain-startups af te schrikken. Chu vertelt: ‘’niets is overtuigender dan groepsdruk van mensen als Michael Saylor, Elon Musk en de eigenaren van het institutioneel geld dat op de markt komt. VC’s moeten een positie of een visie op crypto hebben, of het risico lopen de grootste marktkans in een generatie te missen.”

De drijvende kracht achter meer cryptofinanciering in 2021

Sinds de opkomst wordt het cryptolandschap vergeleken met de begindagen van de internetmarkt in de jaren 1990 en begin jaren 2000. Waar de internetboom leidde tot de initiatie en daaropvolgende opkomst van sectoren als e-commerce en sociale media, is de blockchain-ruimte aangeprezen om innovaties zoals gedecentraliseerde financiering en het gedecentraliseerde web te stimuleren.

Nu blockchain wordt aangeprezen als een vergelijkbaar wereldwijd bedrijfsprocesverstoringsmogelijkheden, lijken verschillende opmerkelijke deelnemers in de reguliere arena graag te communiceren met de opkomende technologie. Deze honger naar het steunen van spelers in de nieuwe arena lijkt nog duidelijker onder VC-bedrijven. Dong vertelt: “Het is een kans van een generatie die VC’s nauwelijks kunnen missen.”

De tokeneconomie die gepaard gaat met blockchain-startups biedt vroege backers ook de mogelijkheid om cryptocurrencies te verwerven die binnen een korte periode in waarde kunnen waarderen. Zelfs met vestingschema’s die een aanzienlijke lock-up van deze tokens voor VC-fondsen verplichten, zijn de winsten vaak groter dan hun initiële aandeleninvestering.

DeFi-rente en investeringen in een vroeg stadium

De opkomst van gedecentraliseerde financiering heeft aanzienlijke uitbreidingen van de cryptomarkt geboden door activiteiten zoals staken en protocol governance. Volgens Baek Kim, directeur investeringen bij VC-fonds Hashed: “het belangrijkste onderdeel van de crypto-VC-investeringen is dat dit ook een toegangsbewijs is om als aandeelhouder deel te nemen aan cryptonetwerken.” Hij voegde er nog meer aan toe: “cryptoportefeuilles stellen beleggers in staat om op een veel boeiendere manier deel te nemen aan en bij te dragen aan het ecosysteem dan de traditionele aandelenbeleggingen – door staking, knooppuntoperaties, governance voorstellen, liquiditeitszwemmen en nog veel meer. VC-deelname aan crypto- en blockchainprojecten betekent dat je niet alleen als investeerder, maar ook als deelnemer deel kunt uitmaken van deze paradigmaverschuiving.”

Steun in een vroeg stadium door Retail beleggers is ook een groeiende trend in 2021, vooral te midden van de winsten die worden genoten door projecten die op IDO-lanceerplatforms zijn geboot. Launchpad-platforms maken vaak gebruik van een gelaagd abonnementspakket waarmee houders van hun eigen munten toegang kunnen krijgen tot projecttokentoewijzingen vóór de openbare lijst. Volgens gegevens van cryptocurrency aggregator CryptoDiffer hebben de top 10 launchpadplatforms op de markt tot nu toe een gemiddeld rendement op investeringen geregistreerd, variërend van 11,3% tot 68,2% tot nu toe in 2021.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.