Crypto nieuws

Verbod crypto investeringen voor pensioenfondsen in Zuid-Afrika?

admin

Leestijd: 2 minuten

*

Voor wat betreft cryptocurrency adoptie hoort Zuid-Afrika bij de top 20. De crypto handel overschreed onlangs zelfs het niveau van miljoen. Nieuwsberichten beweren dat er een voorstel ligt voor nieuwe wetswijzigingen.

Zuid-Afrika stelt mogelijk een verbod in

Door de nieuwe wetswijziging is het mogelijk dat Zuid-Afrika een verbod instelt. Het land wil het opnemen van Bitcoin en andere cryptocurrencies door pensioenfondsen mogelijk gaan verbieden.

De deadline van het voorstel passeert op 12 november. Wanneer de wetswijziging wordt aanvaard, mag geen enkel pensioenfonds direct of indirect investeren in crypto activa. 

Voorheen ging de Pensioenfondsen Wet uit van een investering tot 2,5% aan “andere activa.” Zoals dus mogelijk ook cryptocurrencies. Volgens het rapport zal de wetswijziging crypto investeringen expliciet verbieden.

Is er sprake van oplichting?

Als het aankomt op adviezen, vertrouwd een toenemend aantal beleggers op peer communities in plaats van financiële experts. Dit heeft tevens geleid tot diverse oplichtingspraktijken met cryptocurrency.

Twee van deze kwalijke en omvangrijke praktijken speelden zich af in Zuid-Afrika. Volgens Eva Crouwel van Luno zouden vooral de ouderen van de 2 miljoen gebruikers het doelwit zijn van deze oplichting met cryptocurrency. 

Compliance kwesties

Zuid-Afrika heeft ook te maken met andere compliance kwesties. Vorige maand nog heeft het land een speciale plek gecreëerd voor het aangeven van crypto activa voor belastingdoeleinden.

De toezichthouders hebben onlangs kennis genomen van non-compliance met betrekking tot crypto-activa. Directeur Thomas Lobban van Crypto Tax Consulting zei daarover:

“Het blijkt dat non-compliance onder Zuid-Afrikanen nog steeds een probleem is binnen de crypto-activa ruimte.”

Een andere belastingdeskundige heeft cryptocurrency handelaren onlangs een officiële waarschuwing gegeven. Deze handelaren vonden het nodig om op te scheppen over hun winsten op sociale media. 

Er werd gewaarschuwd voor een mogelijke hardhandige aanpak door de South African Revenue Service (SARS). Misschien als poging om de sector in te dammen. Zuid-Afrika kent namelijk nog geen regelgevend kader.

Nieuwe regels gevolg van non-compliance

Het is opmerkelijk dat een toonaangevende bank vorige week nog bedrijfsbeëindiging verzond aan een crypto platform dat arbitrage diensten bood aan zijn klanten. 

Aannemelijk is dat het aanscherpen van de regelgeving het gevolg is van het gebrek aan belasting naleving en oplichting door cryptocurrency beleggers.

Het ligt in de lijn der verwachting dat Zuid-Afrika investeringsmogelijkheden in de sector zal wegwerken en in de toekomst met meer richtlijnen zal komen.

 

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.