Crypto nieuws

Verlies van ruim $1 miljard door crypto fraude via social media

Admin

Leestijd: 2 minuten

*

Koop crypto altijd via een betrouwbare website en niet via de socials. Dat wordt wederom duidelijk in een rapport van de FTC. De scams zijn in één jaar goed voor $1miljard verlies. 

Socials en scams als "perfecte"match

Ruim 50% van de social media gebruikers in 2021 meldt een crypto scam. De oplichterij op de platformen zit vaak verpakt in een campagne of een gerelateerd bericht.  

De FTC van de Verenigde Staten noemt cryptocurrencies en social media de “perfecte” combinatie voor oplichting en scams. De verliezen in 2021 zijn 5x hoger dan in 2020.

Teller nu al op 0,5 miljard dollar

De Federal Trade Commission brengt op 3 juni een rapport naar buiten met de officiële cijfers. Het bedrag dat vorig jaar verloren gaat aan crypto scams bedraagt $ 1 miljard.

Voor dit jaar worden alle records verbroken. De teller staat nu al op een slordige 0,5 miljard dollar. 

Instagram en Facebook

Instagram is de grootste bron van fraude. Gevolgd door Facebook en WhatsApp. Ook op de berichtendienst Telegram wordt oplichting en fraude met cryptocurrency gemeld. 

Twitter is het meest favoriete social media platform onder crypto gebruikers en bedrijven. Vooralsnog lijkt het platform de dans te ontspringen als het gaat om scams. 

Dat terwijl er toch meer dan voldoende nep accounts en campagnes te vinden zijn op het netwerk.   

Woekerwinsten

Ruim de helft van de $1 miljard verlies gaat op aan investeringsfraude via de platformen. Het gaat vaak om reclames die een hoog rendement beloven op relatief kleine investeringen.

In een reactie laat het FTC het volgende weten:

"Deze scams op social media beloven hoge winsten als de slachtoffers investeren in de aanbieding van deze zogenaamde crypto bedrijven. In feite blijft er niets anders over dan verlies.” 

Verschillende scams

De werkwijze van deze scams is opmerkelijk. Vaak wordt een gebruiker gebeld door de manager van de investeringsmaatschappij. Zowel de maatschappij als de manager zijn nep. 

De oplichters doen de gebruiker een voorstel die ze eigenlijk niet kunnen weigeren. Met slechts een kleine inleg kunnen zij hun geld verdubbelen of zelfs verdriedubbelen. 

Om hiervoor in aanmerking te komen moet het potentiële slachtoffer crypto aanschaffen. Dit moet vervolgens worden gestort in de wallet van het frauduleuze bedrijf. 

Slachtoffers worden ook benaderd door fake celebrities. Zij hebben de “macht” om de munt van de gebruiker meer waard te maken. De crypto moet dan worden opgestuurd naar de ster of beroemdheid. 

De Amerikaanse commissie zegt ook dat de scams op social media zich richten op andere valse investeringen. Zoals namaak seminars, diamanten en nep kunstwerken. 

Romance Scam van $ 185 miljoen

Ook de liefde floreert als het gaat om crypto oplichting en zwendel. Een goed voorbeeld daarvan zijn de Romance Scams. Het verlies van deze scam bedraagt $ 185 miljoen. 

Ook scams in de vorm van bangmakerij komen veel voor. De oplichters doen zich voor als een overheidsmedewerker. Ze vertellen de crypto bezitter dat hun munten in gevaar zijn.

Vervolgens neemt de “behulpzame” medewerker de eigenaar bij de hand. Zij weten namelijk als enige hoe zij het kapitaal van de consument veilig moeten stellen. 

De oplichters maken gebruik van sms berichten. Deze bevat een nep waarschuwing die de consument alert maakt op oplichting en fraude. Hun geld moet veilig worden gesteld. 

Tips! Crypto scams op social media herkennen

Social media gebruikers tussen de 20 en 50 jaar zijn het vaakst slachtoffer van cryptocurrency scams. Dertigers zijn het meest gevoelig voor deze vorm van fraude. 

  1. Een betrouwbaar crypto bedrijf vraagt je niet om munten op te sturen. Zeker niet voordat je iets wilt aanschaffen. Deze bedrijven helpen je ook niet bij het beschermen van je geld.
  2. Een betrouwbare beleggingsmaatschappij vindt zijn doelgroep niet op dating websites. Trap dus niet in een match die je de fijne kneepjes van crypto investeringen wil leren. 
  3. Torenhoge rendementen zonder risico bestaan niet. Evenals snel of gratis geld verdienen. Als je deze posts voorbij ziet komen, dan gaat het in 99,9% van de gevallen om oplichting. 

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.