Crypto nieuws

Verrassing? Bitcoin presteert nu beter dan SPX en Dow Jones

admin

Leestijd: 2 minuten

*

De afgelopen weken stonden de grotere financiële markten onder zware druk. S&P 500 en Dow Jones vertoonde littekens. Ook Facebook moest na de recente crash flink bloeden.

Bitcoin liet tevens een vergelijkbaar beeld zien. Op dit moment zijn de markten het vierde kwartaal van 2021 ingegaan. De grootste activa hebben het herstel weer in handen.zowel

Zowel Bitcoin als Ethereum stijgen boven verliezen van september uit

Sommige traditionele aandelen hebben moeite hebben om terug in positie te komen. Dat terwijl zowel Bitcoin als Ethereum boven de verliezen van september uitstijgen.

De afnemende correlatie tussen traditionele aandelen en cryptocurrencies is de afgelopen jaren diverse keren ter sprake gekomen.

Op dit moment is het minder verrassend om te zien hoe cryptocurrencies zelfstandig presteren. Hoewel dat n iet als een verrassing komt, heeft dat wél een reden.

Snelle markt analogie tussen Bitcoin, SPX en Dow Jones

Sinds begin september daalde de S&P 500 in aandelenwaarde. Tot nu toe ligt dat percentage op 5,22%. De Dow Jones daalde met 3,84%. Bitcoin bewandelde een vergelijkbare weg.

Toch boekte het in de afgelopen week aanzienlijke winsten. Het steeg zelfs boven de bearish trend op korte termijn uit. Op dit moment staat Bitcoin sinds 1 september zelfs 6,19% hoger.

Dit herstel doet denken aan maart 2020 na de Black Swan. Toen voerde Bitcoin elke activa klasse aan in de markt. De koppositie werd beschouwd als een sprong tijdens de Covid piek.

Bitcoin nog steeds gezien als risk-on asset?

Toch is deze revolutionaire sprong allang geen verrassing meer. Bitcoin wordt in grote lijnen nog steeds beschouwd als een risk-on asset wat op zich bijzonder is. 

De afnemende correlatie tussen Bitcoin en SPX duurt nu al immers meer dan één jaar voort. Volgens onderzoek deelde BTC-SPX in november 2020 een opwaartse correlatie van 50%. Die is op dit moment gedaald tot onder de 20%.

Waarom daalde Bitcoin in de eerste plaats?

Het digitale token is gevoelig voor plotselinge marktveranderingen. Mede door de volatiliteit van Bitcoin en de zwakkere marktkapitalisatie in vergelijking met andere traditionele markten.

Daarnaast hebben er in de afgelopen weken meerdere gebeurtenissen plaatsgevonden die het ecosysteem hebben verstoord. Zoals de schuldsituatie van Evergrande.

Deze beïnvloedde alle activa klassen. Daarna kreeg Bitcoin ook nog te maken met een negatief sentiment door het handelsverbod van China.

Het is moeilijk om bestand te blijven tegen macro-activiteit. Omdat kapitaal in- en uitstroom tussen markten en crypto mogelijk door dezelfde groep investeerders wordt gecontroleerd.

Degenen die investeren in SPX of Dow Jones, zullen dus in principe ook kleine marktposities in Bitcoin hebben.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.