Crypto nieuws

Starbucks neemt afscheid van zijn NFT-beloning programma

Femke Wassink

2024-03-17

Leestijd: 2 minuten

*

Starbucks beëindigd zijn unieke NFT beloning programma voor klanten. De koffiegigant geeft aan dat ze plaats willen maken voor nieuwe initiatieven.

Verzamelstempels voor NFT's

Met het NFT beloning programma konden klanten digitale verzamelstempels in de vorm van NFT's verdienen en kopen. Volgens een recente verklaring laat Starbucks weten:

"Het Odyssey Beta programma zal op 31 maart tot een einde komen."

Met dit programma konden klanten deelnemen aan spellen en uitdagingen in ruil voor digitale stempels. Deze konden gebruikt worden voor voordelen en interactieve ervaringen.

Odyssey wordt Nifty marktplaats

Bovendien zal ook de marktplaats waar gebruikers hun digitale stempels verhandelden worden gesloten. Dat geldt ook voor de community Discord server van Starbucks.

“De Odyssey-marktplaats zal overgaan naar de Nifty marktplaats. Je kunt je Odyssey stempels blijven kopen, verkopen en overdragen op de Nifty marktplaats.”

De reden achter de beslissing van Starbucks om het programma te sluiten blijft onduidelijk. Het is onzeker of er een andere Web3 ontwikkeling voor in de plaats zal komen.

Lancering tijdens moeilijk 2022

Starbucks lanceerde het programma in september 2022. Dat gebeurde tijdens een uitdagende periode voor de crypto industrie. In deze periode crashte 3 bekende fenomenen.

Het Terra-Luna ecosysteem crashte in mei 2022. De crash van Celsius volgde in juli 2022. Dat gebeurde net voor de aanstaande ineenstorting van de grote crypto exchange FTX.

Toen Starbucks het programma lanceerde koos het voor het Polygon netwerk boven proof-of-work blockchains. Dit vanwege het lagere energieverbruik. Starbucks zei destijds:

“Starbucks maakt gebruik van de 'proof-of-stake' blockchain die door Polygon is ontwikkeld. Deze verbruikt minder energie dan de eerste generatie 'proof-of-work' blockchains.”

Meer NFT marktplaatsen sluiten

In januari kondigde game verkoper GameStop aan dat het zijn NFT marktplaats zou sluiten. Dit volgde na een reeks bezuinigingen in zijn crypto diensten in de afgelopen 2 jaar.

Rond deze tijd vorig jaar trok techgigant Meta de stekker uit zijn NFT functies op social media platformen Facebook en Instagram. Dat kwam slechts 10 maanden na de integraties.

Verschillende Web3 executives hebben voorspeld hoe de NFT markt zich in 2024 zou ontwikkelen. CEO Vineet Budki van Cypher Capital deed de volgende voorspelling:

"NFT's zullen in 2024 uitgroeien tot waardevolle hulpmiddelen met praktische toepassingen in de echte wereld"

Oh Thongsrinoon van Altava Group zei dat NFT's meer zijn dan alleen profielfoto's of PFP's. “We hebben altijd geloofd in de utiliteit en waarde van NFT's, verder dan alleen een PFP.”

Hij ziet ze dit jaar geïmplementeerd worden in industrieën zoals edelmetalen en vastgoed.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.