Crypto nieuws

Vitalik Buterin over uitdaging Ethereum: Maak centralisatie van nodes makkelijker

Femke Wassink

2023-09-05

Leestijd: 2 minuten

*

Ethereum worstelt met één van zijn meest lastige uitdagingen. De centralisatie van nodes moet makkelijker. Mede Ethereum oprichter Vitalik Buterin schetste 6 problemen die aangepakt moeten worden om de centralisatie te lijf te gaan.

Waar ligt het probleem?

Eén van de grootste kopzorgen voor het Ethereum netwerk is de centralisatie van nodes. Een node is een computer die een kopie van de blockchain bijhoudt en het netwerk ondersteunt.

Momenteel worden de meeste van de 5,901 actieve Ethereum nodes gerund via gecentraliseerde web providers, zoals Amazon Web Services. Dit is ook direct de potentiële valkuil. Het maakt Ethereum kwetsbaar voor een centraal falingspunt.

Korea Blockchain Week

Tijdens de Korea Blockchain Week sneed Buterin dit onderwerp aan. Hij schetste 6 belangrijke problemen die aangepakt moeten worden om de centralisatie te lijf te gaan. Het draaien van nodes makkelijker maken was voor hem een "groot stuk van de puzzel".

"Het centraliseren van nodes is voor mij een groot stuk van de puzzel. Technisch gezien moet het voor mensen makkelijker worden om nodes te runnen. Statelessness speelt daarin een cruciale rol."

Statelessness is een concept dat te maken heeft met het verminderen van de afhankelijkheid van gecentraliseerde diensten. Dit om activiteit op het netwerk te verifiëren. Met een stateless client kun je een node runnen op vrijwel niets.

Plannen voor de lange termijn

Op de routekaart van Ethereum wordt statelessness serieus genomen. Er zijn grote stappen gemaakt in 2 fases. Deze worden "The Verge" en "The Purge" genoemd. Buterin is echter realistisch:

"Deze technische problemen moeten uiteindelijk worden aangepakt, maar dat kan wel 10 tot 20 jaar duren."

Statelessness en schaalbaarheid

Naast statelessness zijn er nog andere bewegingen gaande om de centralisatie van Ethereum te verminderen. Ook documentatie vereenvoudigen, de drempels voor gedistribueerd staken verlagen en staken over het algemeen handiger maken zijn van belang.

Buterin sloot af door te zeggen dat het meest dringende probleem voor Ethereum op dit moment het bereiken van hogere niveaus van schaalbaarheid is. Zero Knowledge rollups domineren momenteel de schaalbaarheid protocollen van Ethereum.

ZK rollups verbeteren de doorvoer op de hoofdketen van Ethereum. Dat doen ze door berekening en opslag van de staat naar een andere keten te verplaatsen. Hoewel Ethereum voor uitdagingen staat, werken de kopstukken hard aan het creëren van robuuste oplossingen.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.