Crypto nieuws

  Vitalik Buterin vindt transactiekosten onder $0,05 pas acceptabel

  Admin

  Leestijd: 2 minuten

  *

  Ethereum oprichter Vitalik Buterin vindt L2 transactiekosten onder de $0,05 pas echt acceptabel. Ondanks dat de Layer 2 transacties al relatief goedkoop zijn.

  Layer 1 versus Layer 2

  Buterin deelt deze mening in een reactie op een tweet van Ryan Sean Adams. De podcast host van Bankless. Hij deelt een screenshot van 8 Ethereum Layer 2 platformen.

  De gegevens zijn afkomstig van L2fees.info. Dit is een website die de kosten van het Ethereum Layer 1 netwerk vergelijkt met die van Layer 2.

  Metis Network het goedkoopst

  De enige Layer 2 die minder dan $0,05 transactiekosten rekent is het Metis Network. Dit platform brengt $0,02 per transactie in rekening. Een token swap kost nog steeds $0,14. 

  Vanaf dit punt stijgen de kosten sterk. Loopring berekent $0,12 per transactie. De kosten lopen op tot zelfs $1,98 per transactie op het netwerk van Aztec.

  Nu nog relatief betaalbaar

  Ethereum Layer 1 is op dit moment relatief betaalbaar. Het berekent $3.26 per transactie en maar liefst $16.31 per token swap.

  Dit duurt echter tot op het moment dat Yuga Lab een andere collectie van NFT uitbrengt. Dan kunnen de kosten oplopen tot $14.000 per token.

  Proto-danksharding

  Adams benadrukt het belang van Layer 2 voor het betaalbaar houden van Ethereum. Hij merkt op dat Ethereum niet duur is. Buterin suggereert echter dat het nog niet zover is:

  In een reactie op een Twitter post laat Vitalik Buterin weten:

  "De transactiekosten moeten onder de $0.05 komen om echt acceptabel te zijn. Maar we maken zeker vooruitgang. Zelfs proto-danksharding is genoeg om ons daar te krijgen!"

  Doel voor ogen houden

  Het betaalbaar maken van transacties is een lang gekoesterde wens van Buterin. Daarover spreekt hij voor het eerst in 2017. 

  Hij zegt dat het internet van geld niet meer dan 5 cent per transactie mag kosten. Buterin staat nog steeds 100% achter dit doel. In een reactie laat de Ethereum oprichter weten:

  "Dat was het doel in 2017 en dat is nog steeds zo. Het is precies waarom we zoveel tijd besteden aan het werken aan schaalbaarheid."

  Gasprijs verlaging op korte termijn

  De proto-danksharding verwijst als een neerwaartse druk op de tarieven in zijn antwoord aan Adams. Het is een recent voorgestelde upgrade van Ethereum.

  Deze bevat sleutelelementen van danksharding en een nieuw en vereenvoudigd ontwerp van eerdere sharding ontwerpen. 

  Ze worden geïmplementeerd op het netwerk. Zonder dat er sharding upgrades worden geïnitieerd.

  Blob-carrying transactie?

  Proto-danksharding maakt een nieuw type transactie mogelijk. Deze draagt de naam "blob-carrying transactie.’ Het draagt een extra 125KB aan gegevens met zich mee.

  Deze is niet toegankelijk voor de Ethereum Virtual Machine. Het algemene idee is dat dit het netwerk helpt om op korte termijn aanzienlijk te schalen.

  Dat terwijl het de congestie en concurrentie voor gasgebruik vermindert. De gasprijzen zullen daardoor dalen. Buterin laat in een recente blogpost weten:

  "Validators en clienten moeten nog steeds de volledige blob-inhoud downloaden. Daarom is de gegevens bandbreedte in proto-danksharding gericht op 1 MB per slot. Dat in plaats van de volledige 16 MB. Toch zijn er grote schaalbaarheid winsten. Mede omdat deze data niet concurreert met het gasgebruik van bestaande Ethereum transacties." 

  Chard chains upgrade in 2023

  De roadmap van Ethereum is bekend om zijn flexibiliteit. Toch is de upgrade van de shard chains gepland voor 2023. Na de samenvoeging van het Mainnet met de Beacon Chain.

  Shard chains bieden mogelijkheden om gegevens horizontaal en goedkoop op te slaan over het netwerk. Dit verdeelt op zijn beurt de belasting waardoor de congestie vermindert.

  Ook de transactiesnelheid wordt verhoogt. Zowel Ethereum als haar Layer 2 gaan hier naar verwachting enorm van profiteren.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  SEC onder vuur: rechter betwijfelt juistheid van DEBT Box rechtszaak

  Redactie

  dec. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  Ontwikkelingen in de rechtszaak van de SEC tegen DEBT Box. Rechter Robert Shelby stelt serieuze vragen over de nauwkeurigheid van de beweringen van de SEC.

  *
  Nieuws

  Crypto.com maakt per ongeluk 10,5 miljoen AUD over naar koppel uit Melbourne: rechtszaak volgt

  Redactie

  sep. 24, 2023

  Leestijd: 2 min

  In een opzienbarende zaak hebben Thevamanogari Manivel en Jatinder Singh uit Melbourne per ongeluk een astronomisch bedrag van 10,5 miljoen Australische dollars of 6,5 miljoen euro ontvangen van Crypto.com.

  *
  Nieuws

  Handel Robinhood stijgt 75% in november: CEO voorspelt 9-figures aan inkomsten

  Femke Wassink

  dec. 5, 2023

  Leestijd: 2 min

  Robinhood meldt in november een stijging van 75% in de handelsvolumes van digitale activa. CEO Vlad Tenev hoopt dat het platform een jaarlijks inkomen van "9 figures" zal genereren.