Crypto nieuws

Voormalig bankier Deutsche Bank schuldig aan R3 crypto funds oplichting

Redactie

2023-09-20

Leestijd: 2 minuten

*

Russell kan tot 30 jaar gevangenisstraf krijgen voor zijn rol in het frauduleuze cryptocurrency trading schema. De voormalig investeringsbankier van de Deutsche Bank bekende schuldig te zijn aan de "R3 Crypto Fund" oplichting.

Zware prijs

Rashawn Russell is een voormalig investeringsbankier bij Deutsche Bank. Hij heeft schuld bekend aan beleggingsfraude. Russel betaalt hiervoor een zware prijs. De bankier verdwijnt mogelijk voor 30 jaar achter de tralies.

R3 Crypto Fund oplichting

Op 19 september bracht het Amerikaanse ministerie van Justitie of Department of Justice een verklaring uit. De 27-jarige Russell gaf toe betrokken te zijn bij een schema waarin hij een nep crypto investeringsfonds runde. Deze droeg de naam R3 Crypto Fund.

Het fonds beloofde gouden bergen maar was in werkelijkheid geheel fake.

29 beleggers opgelicht

Van november 2020 tot augustus 2022 heeft Russell maar liefst 29 beleggers opgelicht voor een totaalbedrag van $1,5 miljoen. Dat deed de Duitser door te leunen op zijn reputatie als investeringsbankier en gelicentieerd financieel makelaar.

Hij beloofde zijn beleggers fantastische rendementen op een reeks crypto investeringen. Hoge rendementen en crypto zijn normaalgesproken een match made in heaven, maar dat ging duidelijk niet op in dit geval.

Rashawn Russel vertelde de beleggers meermaals leugens over hun investeringen. Hij fabriceerde zelfs documenten met valse informatie over hun rendementen. Daardoor bleek Russel creatief met de waarheid, maar op een heel verkeerde manier.

1,5 miljoen dollar spoorloos

Uit onderzoek van de aanklagers bleek dat Russell vervalste afbeeldingen van zijn bankrekening naar zijn beleggers stuurde. Zodra een belegger zijn winst wilde incasseren, kwam er geen geld maar een vervalste geldoverdracht bevestiging.

Het meeste van de $1,5 miljoen die hij van zijn slachtoffers kreeg werd nooit geïnvesteerd in crypto. Russell gebruikte het geld voor zijn persoonlijk voordeel. Dit bestond voornamelijk uit gokken en het "terugwinnen" van geld om eerdere investeerders terug te betalen.

Dubbel in de fout: ook identiteitsdiefstal

Alsof dat nog niet genoeg was heeft Russell ook schuld bekend aan identiteitsdiefstal. Hij verkreeg op frauduleuze wijze creditcards en andere apparaten met valse informatie. De DOJ zei dat Russell deze documenten verkreeg om ze te gebruiken voor illegale transacties.

Rechter Sanket J. Bulsara heeft bepaald dat Russel meer dan $1,5 miljoen aan schadevergoeding zal moeten betalen. De straf komt bovenop de tot 30 jaar cel die hem te wachten staat.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.