Crypto nieuws

Vitalik Buterin: "Maak Ethereum PoS lichter en eenvoudiger"

Femke Wassink

2023-12-28

Leestijd: 2 minuten

*

Vitalik Buterin heeft voorgesteld om de belasting op de Ethereum blockchain te verminderen en het PoS consensus mechanisme "aanzienlijk eenvoudiger en lichter" te maken.

Voorstel van Buterin

Vandaag stelde Buterin voor om het aantal handtekeningen dat validators moeten maken om het netwerk draaiende te houden te verminderen, waardoor de belasting omlaag gaat.

Ethereum ondersteunt met circa 895.000 een zeer hoog aantal validators. Dit in een poging decentralisatie te bereiken en gewone mensen deel te laten nemen aan "staking."

Het ondersteunen van zoveel validators komt echter met grote technische nadelen. Mede omdat het netwerk een enorm aantal handtekeningen moet verwerken.

In totaal zijn dat er 28.000 per slot. "Dit is een zeer hoge belasting" volgens Buterin.

Belasting ondersteunen vereist offers

Het ondersteunen van de belasting gaat gepaard met offers. Zoals het beperken van kwantumweerstand, gecompliceerde forking en het schalen van handtekeningen.

Dat gebeurt door middel van zero-knowledge proofs of ook wel SNARKs genoemd.

Het bereikt ook niet volledig het doel om gewone mensen deel te laten nemen. Dit aangezien de minimum van 32 om een validator te worden nog steeds te hoog is voor velen.

Van 28.000 naar 8.192 per slot

In plaats van te proberen om een toenemend aantal handtekeningen per slot te laten werken, pleitte Buterin voor een oplossing met 8.192 handtekeningen per slot in plaats van 28.000.

Dit zou een technische vereenvoudiging mogelijk maken. Het maakt de keten meer kwantum bestendig terwijl het de totale 'slashable' ETH hoog kan houden rond 1 tot 2 miljoen ETH.

Slashing is een mechanisme om goed gedrag af te kunnen dwingen bij validators.

3 potentiële benaderingen

Buterin stelde 3 potentiële benaderingen voor. Zoals het volledig vertrouwen op gedecentraliseerde staking pools en een twee-traps systeem met 'zware' en 'lichte' staking.

Vitalik Buterin stelde ook een roterende deelname met verantwoordelijke comités voor. De voorstellen hebben als doel de digitale handtekening belasting beheersbaar te verminderen.

Het grote voordeel zou zijn dat de toekomstige handtekening belasting op een beheersbaar niveau wordt ingesteld. Dit maakt de ontwikkeling van protocol en infrastructuur makkelijker.

In toekomst verhogen naar "hard forks"

"De toekomstige belasting wordt niet langer een onbekende. Het kan later verhoogd worden door hard forks, maar alleen als ontwikkelaars erop vertrouwen dat de technologie is verbeterd om meer handtekeningen per slot met hetzelfde gemak te kunnen verwerken."

In mei waarschuwde Buterin voor de gevaren van het "uitrekken" van Ethereum's consensus voorbij zijn kernfuncties van het valideren van blokken en het beveiligen van het netwerk.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.