Crypto nieuws

  Waarom antropologen meer interesse hebben in Bitcoin dan economen

  Robin Plus

  Leestijd: 2 minuten

  *

  Antropologie is een sociale wetenschap die zich bezighoudt met het begrijpen van cultuur door middel van participatieve observatie, of etnografie: culturele onderdompeling in de sociale werelden die worden bestudeerd. Deze onderzoeksmethode is de kern van de discipline, en het dwingt beoefenaars om “naar buiten te gaan”, zichzelf bloot te geven en de cultuur te ervaren die als een local wordt bestudeerd.

  Dit zou kunnen verklaren waarom antropologen vaak in verhitte debatten terechtkomen met economen, die in plaats daarvan de wereld begrijpen door middel van numerieke aggregaten en abstracte modellen. Mainstream economen nemen een top-down kijk op de wereld op basis van deductieve redeneringen die voortvloeien uit hun modellen en aannames. Deze modellen en aannames worden sterk beïnvloed door de klassieke Newtoniaanse fysica, het begrip “evenwicht van de hemelse lichamen” en het “systeemperspectief” missen dat voortkwam uit thermodynamica en beïnvloede engineering.

  Antropologie daarentegen, die zowel deductieve als inductieve logica omvat, is meestal gericht op het laatste. Waargenomen en ervaren real-life bewijs leidt tot de vorming (en her-kalibratie) van theoretische kaders: eerst komt het bewijs, dan komt de theorie, enzovoort.

  Een ander belangrijk element van de antropologie is de zorg voor de “emic” (de subjectieve overtuigingen en ervaringen van mensen van de wereld) boven de “etic” (objectieve waarheid). De antropologie is dus van mening dat objectieve maatregelen zoals verschillende economische groeiparameters heel weinig kunnen betekenen wanneer ze worden geabstraheerd, weg van de ervaringen en geleefde realiteiten van mensen. Kijken naar de emic geeft antropologie een superkracht: het vermogen en de noodzaak om open te staan voor alternatieve geloofssystemen, zijn eigen mentale modellen uit te dagen, extra inzichten op te nemen en daardoor een genuanceerder en holistischer beeld van de wereld te creëren.

  De interesse van de antropoloog voor de Bitcoin

  Antropologie heeft een lange traditie van schrijven over de buitenaardse “andere”, en de Bitcoin vertegenwoordigt zeker een nieuw type exotische “andere” voor de meerderheid van de wereldbevolking. Antropologen hebben dus de cultuur van Bitcoin benaderd zoals het elke andere zou benaderen: zonder oordeel en met openheid om zijn eigen vooroordelen erover aan te vechten.

  Antropologen hebben het gewaagd om de wereld van onder andere de Bitcoin-miners, houders, speculanten en lokale Bitcoin-handelaren te bestuderen. Dit heeft hen in staat gesteld om de overtuigingen en standpunten van de gemeenschappen te begrijpen door verder te gaan dan hun eigen perspectieven. Veel antropologen zijn voortgekomen uit de studies die zijn geïnspireerd door het ethos en de overtuigingen van deze gemeenschappen.

  Daarentegen blijven mainstream economen de Bitcoin bekijken vanuit het comfort van hun ivoren torens. Nobelprijs-winnende economen Paul Krugman, Nouriel Rubini, Steve Hanke en vele anderen hebben de Bitcoin systematisch afgedaan als een bubbel, tulp of speculatieve troef, met weinig aandacht voor hoe mensen het vandaag de dag daadwerkelijk gebruiken en bekijken.

  Wat vinden antropologen van de Bitcoin?

  Antropologen hebben er geen problemen mee om toe te geven dat de Bitcoin geld is. Zij hebben hier geen moeite mee “omdat mensen het zo noemen, [en] velen gebruiken het als geld.’’

  Daarnaast beweren antropologen dat de waarden en rituelen van de Bitcoin gemeenschap belangrijk zijn voor het succes van de Bitcoin. Een studie van Kinney toonde aan dat Bitcoin-adoptie door individuen een duidelijk proces volgt: ten eerste ontdekken adoptanten de waarde van de Bitcoin op hun eigen voorwaarden. Vervolgens overwinnen ze reflexief uitdagingen voor deze initiële percepties van de waarde ervan. Ten slotte bevestigen ze dat zij ingebed zijn in het systeem door middel van rituelen van toewijding, zoals de huidige “Laserstralen tot $ 100.000!” fenomenen op Crypto Twitter. Dit bevestigt het belang van groepsidentiteit voor de sociale constructie van de Bitcoin als gel

  Zo maken de waardesystemen en rituelen van de Bitcoin gemeenschap de Bitcoin volwassen en hebben ze geholpen om het als geld vast te stellen. Zoals de Bitcoin gemeenschap ook heeft verduidelijkt, wordt de Bitcoin niet alleen gesteund door technologie en cijfers, maar ook door memes.

  Ook beweren antropologen dat de Bitcoin gebruik maakt van de ethos van mensen. Onderzoek naar Bitcoin-miners heeft de mate van opwinding en creatieve energie onthuld die de Bitcoin-ruimte omringt, en het is dit ethos en de ethiek van de Bitcoin gemeenschap die de wereld kunnen infecteren.

  Als laatste beweren antropologen dat de Bitcoin een spiegel is. De betekenis van de Bitcoin is “los genoeg om veel dingen te betekenen voor de leden van de gemeenschap, maar specifiek genoeg om die gemeenschap samen te binden.” De feiten dat deze gemeenschap een nieuw type organisme is en dat de waardering van de Bitcoin moeilijk vast te stellen is, betekenen dat elke persoon de betekenissen en verlangens van zijn keuze op hen kan projecteren. Bitcoin vertelt ons allemaal wat we willen geloven, en dat geldt voor zowel geliefden als critici.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  Whale alert: enorme XRP transactie van $33 miljoen

  Redactie

  sep. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  De XRP markt bevindt zich in een achtbaan. Whale Alert, het platform dat alle grote crypto bewegingen in de gaten houdt, heeft een enorme XRP transactie opgemerkt welke een aantal speculaties op gang brengt.

  *
  Nieuws

  SpaceX schrijft $373 miljoen Bitcoin af in 2021 en 2022

  Redactie

  aug. 18, 2023

  Leestijd: 2 min

  SpaceX, het ruimtevaart technologiebedrijf van Musk, heeft in 2021-2022 voor maar liefst $373 miljoen aan Bitcoin afgeschreven.

  *
  Nieuws

  Bitcoin breekt records ondanks prijsdaling

  Redactie

  aug. 23, 2023

  Leestijd: 2 min

  De Bitcoin prijs laat sommigen angstig worden. Toch is het vertrouwen van Bitcoin miners in het netwerk duidelijk zichtbaar.