Crypto nieuws

Waarom antropologen meer interesse hebben in Bitcoin dan economen

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Antropologie is een sociale wetenschap die zich bezighoudt met het begrijpen van cultuur door middel van participatieve observatie, of etnografie: culturele onderdompeling in de sociale werelden die worden bestudeerd. Deze onderzoeksmethode is de kern van de discipline, en het dwingt beoefenaars om “naar buiten te gaan”, zichzelf bloot te geven en de cultuur te ervaren die als een local wordt bestudeerd.

Dit zou kunnen verklaren waarom antropologen vaak in verhitte debatten terechtkomen met economen, die in plaats daarvan de wereld begrijpen door middel van numerieke aggregaten en abstracte modellen. Mainstream economen nemen een top-down kijk op de wereld op basis van deductieve redeneringen die voortvloeien uit hun modellen en aannames. Deze modellen en aannames worden sterk beïnvloed door de klassieke Newtoniaanse fysica, het begrip “evenwicht van de hemelse lichamen” en het “systeemperspectief” missen dat voortkwam uit thermodynamica en beïnvloede engineering.

Antropologie daarentegen, die zowel deductieve als inductieve logica omvat, is meestal gericht op het laatste. Waargenomen en ervaren real-life bewijs leidt tot de vorming (en her-kalibratie) van theoretische kaders: eerst komt het bewijs, dan komt de theorie, enzovoort.

Een ander belangrijk element van de antropologie is de zorg voor de “emic” (de subjectieve overtuigingen en ervaringen van mensen van de wereld) boven de “etic” (objectieve waarheid). De antropologie is dus van mening dat objectieve maatregelen zoals verschillende economische groeiparameters heel weinig kunnen betekenen wanneer ze worden geabstraheerd, weg van de ervaringen en geleefde realiteiten van mensen. Kijken naar de emic geeft antropologie een superkracht: het vermogen en de noodzaak om open te staan voor alternatieve geloofssystemen, zijn eigen mentale modellen uit te dagen, extra inzichten op te nemen en daardoor een genuanceerder en holistischer beeld van de wereld te creëren.

De interesse van de antropoloog voor de Bitcoin

Antropologie heeft een lange traditie van schrijven over de buitenaardse “andere”, en de Bitcoin vertegenwoordigt zeker een nieuw type exotische “andere” voor de meerderheid van de wereldbevolking. Antropologen hebben dus de cultuur van Bitcoin benaderd zoals het elke andere zou benaderen: zonder oordeel en met openheid om zijn eigen vooroordelen erover aan te vechten.

Antropologen hebben het gewaagd om de wereld van onder andere de Bitcoin-miners, houders, speculanten en lokale Bitcoin-handelaren te bestuderen. Dit heeft hen in staat gesteld om de overtuigingen en standpunten van de gemeenschappen te begrijpen door verder te gaan dan hun eigen perspectieven. Veel antropologen zijn voortgekomen uit de studies die zijn geïnspireerd door het ethos en de overtuigingen van deze gemeenschappen.

Daarentegen blijven mainstream economen de Bitcoin bekijken vanuit het comfort van hun ivoren torens. Nobelprijs-winnende economen Paul Krugman, Nouriel Rubini, Steve Hanke en vele anderen hebben de Bitcoin systematisch afgedaan als een bubbel, tulp of speculatieve troef, met weinig aandacht voor hoe mensen het vandaag de dag daadwerkelijk gebruiken en bekijken.

Wat vinden antropologen van de Bitcoin?

Antropologen hebben er geen problemen mee om toe te geven dat de Bitcoin geld is. Zij hebben hier geen moeite mee “omdat mensen het zo noemen, [en] velen gebruiken het als geld.’’

Daarnaast beweren antropologen dat de waarden en rituelen van de Bitcoin gemeenschap belangrijk zijn voor het succes van de Bitcoin. Een studie van Kinney toonde aan dat Bitcoin-adoptie door individuen een duidelijk proces volgt: ten eerste ontdekken adoptanten de waarde van de Bitcoin op hun eigen voorwaarden. Vervolgens overwinnen ze reflexief uitdagingen voor deze initiële percepties van de waarde ervan. Ten slotte bevestigen ze dat zij ingebed zijn in het systeem door middel van rituelen van toewijding, zoals de huidige “Laserstralen tot $ 100.000!” fenomenen op Crypto Twitter. Dit bevestigt het belang van groepsidentiteit voor de sociale constructie van de Bitcoin als gel

Zo maken de waardesystemen en rituelen van de Bitcoin gemeenschap de Bitcoin volwassen en hebben ze geholpen om het als geld vast te stellen. Zoals de Bitcoin gemeenschap ook heeft verduidelijkt, wordt de Bitcoin niet alleen gesteund door technologie en cijfers, maar ook door memes.

Ook beweren antropologen dat de Bitcoin gebruik maakt van de ethos van mensen. Onderzoek naar Bitcoin-miners heeft de mate van opwinding en creatieve energie onthuld die de Bitcoin-ruimte omringt, en het is dit ethos en de ethiek van de Bitcoin gemeenschap die de wereld kunnen infecteren.

Als laatste beweren antropologen dat de Bitcoin een spiegel is. De betekenis van de Bitcoin is “los genoeg om veel dingen te betekenen voor de leden van de gemeenschap, maar specifiek genoeg om die gemeenschap samen te binden.” De feiten dat deze gemeenschap een nieuw type organisme is en dat de waardering van de Bitcoin moeilijk vast te stellen is, betekenen dat elke persoon de betekenissen en verlangens van zijn keuze op hen kan projecteren. Bitcoin vertelt ons allemaal wat we willen geloven, en dat geldt voor zowel geliefden als critici.

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.