Aandelen

  Waarom je niet moet afdekken tegen Bitcoin met aandelen

  Robin Plus

  Leestijd: 2 minuten

  *

  Waarom zou iemand alles doen aan de Bitcoin in plaats van te diversifiëren naar andere activaklassen, met name aandelen? Waarom niet een indexcolgfonds zoals de S&P 500? Het korte antwoord luidt: omdat de Bitcoin als het belangrijkste monetaire medium de monetaire premies van elle andere activa, inclusief aandelen, zal absorberen.

  Jij bent misschien niet tevreden met dit antwoord, maar een volledig antwoord op de vraag ‘Waarom niet afdekken tegen de Bitcoin met aandelen?’ vereist dat we de verwachte waarde van de Bitcoin voorspellen en deze vervolgens vergelijken met het verwachte rendement op aandelen.

  Tegenwoordig meten mensen meestal de economische waarde in fiat-valuta-eenheden. Maar in plaats van fiat als rekeneenheid te gebruiken, moeten we elders zoeken. Mijn stelling is dat de Bitcoin de monetaire premies van alle andere activa zal absorberen, dus we kunnen niet beginnen met het meten in termen van eenheden die naar verwachting zullen worden geabsorbeerd.

  Handel, geld en speculatie

  Handel tussen mensen. We doen en geven dingen in ruil voor andere dingen. De verwachting van terugbetaling en de gevoelens van dankbaarheid van mensen maken dit mogelijk. Als iemand iets aardigs voor ons doet, dan hebben we het gevoel dat we ze iets terug verschuldigd zijn. dit gevoel ondermijnt ons vermogen om samen te werken met vreemden.

  Maar hoe zit het met de samenwerking op grotere schaal? Hoe houden we bij wie wat schuldig is? Geld is de technologie die samenwerking schaalt. Zoals Dawkins zei: ‘’Geld is een formeel teken van vertraagd wederkerig altruïsme’’.

  We accepteren geld omdat we speculeren dat iemand anders het in de toekomst zal accepteren. Deze speculatie is het primaire doel van geld. We noemen deze toegerekende waarde de ‘monetaire premie’ van een goed.

  Als we het hebben over de prijsstijging van een actief in handelscontext, dan is een andere manier om ernaar te kijken dat we de monetaire premie voorspellen. Hoeveel zal dit in de toekomst waard zijn voor iemand anders? We stellen ons een toekomstige koper voor waaraan we het item uiteindelijk zullen verkopen.

  Men kan speculeren over de toekomstige waarde van alles. Het doel van geld is om het item te zijn dat men bezit, omdat ze het grootste vertrouwen hebben dat anderen het later zullen accepteren. De markten voor andere activa kunnen opdrogen, maar je verwacht dat mensen jouw geld nog steeds accepteren.

  De Bitcoin en monetaire premie

  De Bitcoin is om een aantal redenen het belangrijkste monetaire medium. Hier zijn er maar drie:

  1. Ten eerste is de Bitcoin, in tegenstelling tot een fysiek monetair medium (goud), digitaal native. De elektronische weergave van de Bitcoin is het ding zelf. Het is geen kredietinstrument. Iedereen kan het grootboek onafhankelijk in zijn geheel verifiëren, zonder te vertrouwen op een vertrouwde derde partij.
  2. Ten tweede is de Bitcoin gedecentraliseerd. In tegenstelling tot concurrerende digitale monetaire media (fiat), is het aanbod van de Bitcoin niet afhankelijk van de welwillendheid van een select aantal.
  3. Ten derde, in tegenstelling tot concurrerende betalingsnetwerken (bankieren), is het overdragen van de Bitcoin niet afhankelijk van het toevertrouwen van tussenpersonen.

  Om deze redenen wordt verwacht dat de Bitcoin in de nabije toekomst het grootste deel van de monetaire premies van alle andere goederen wereldwijd zal absorberen. Om te schatten wat dat betekent voor de spotprijs van de Bitcoin moet je het vergelijken met een andere hoeveelheid. Maar waarmee kunnen we de Bitcoin vergelijken?

  Tijd en activa

  We kunnen de Bitcoin vergelijken met tijd. Tijd is een egalitaire schatting van de totale monetaire premie die geen toevlucht neemt tot prijzen op basis van monetaire media. Tijd is de grote gelijkmaker: iedereen heeft maar 24 uur per dag.

  Elk levend organisme moet de middelen veiligstellen die nodig zijn voor zijn voortbestaan. Er zijn geen uitzonderingen. Dus in zekere zin heeft het hebben van geld je tijd. Door geld te hebben kun jij het je veroorloven om een tijdje geen inkomen meer te verdienen en uit jouw spaargeld te besteden.

  1 jaar aan Bitcoin kost ongeveer 0,00266 BTC (266.000 Satoshi’s). Uit verdere berekeningen en op basis van het gebruikte model blijkt dat het vasthouden van de Bitcoin ongeveer 6100% winst zal opleveren (in de huidige dollars) voordat we een evenwichtsprijs bereiken (in termen van persoon-tijd-opgeslagen). Zodra dit gebeurt kan het zinvol zijn om de diversifiëren naar andere rendement dragende activa, op voorwaarde dat ze ernaar streven om rendement in de Bitcoin-termen te produceren.

  Met deze verwachte winst kunnen we berekenen hoe het geprojecteerde Bitcoin waarderingsmodel zich verhoudt tot het beleggen in aandelen. Uitgerekend kost het 47 jaar voordat er 6100% winst is behaald op de aandelenmarkt in dollartermen. Waarschijnlijk lukt het de Bitcoin wel om in minder dan 47 jaar de monetaire premies van alle andere activa te absorberen. Maar dat is natuurlijk een speculatie.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  VN ontwikkelingsprogramma investeert in blockchain educatie voor 22.000 medewerkers

  Femke Wassink

  dec. 1, 2023

  Leestijd: 2 min

  Het UNDP staat bekend om zijn strijd tegen armoede in meer dan 170 landen. De organisatie wil 22.000 medewerkers scholen in de blockchain technologie.

  *
  Nieuws

  Breaking: Coinbase omarmt Bitcoin Lightning Network

  Redactie

  sep. 13, 2023

  Leestijd: 2 min

  Een flinke doorbraak in de wereld van crypto. Als één van de grootste crypto exchanges heeft Coinbase recent aangekondigd het Lightning Network te zullen integreren.

  *
  Nieuws

  Crypto.com maakt per ongeluk 10,5 miljoen AUD over naar koppel uit Melbourne: rechtszaak volgt

  Redactie

  sep. 24, 2023

  Leestijd: 2 min

  In een opzienbarende zaak hebben Thevamanogari Manivel en Jatinder Singh uit Melbourne per ongeluk een astronomisch bedrag van 10,5 miljoen Australische dollars of 6,5 miljoen euro ontvangen van Crypto.com.