Aandelen

Waarom je niet moet afdekken tegen Bitcoin met aandelen

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Waarom zou iemand alles doen aan de Bitcoin in plaats van te diversifiëren naar andere activaklassen, met name aandelen? Waarom niet een indexcolgfonds zoals de S&P 500? Het korte antwoord luidt: omdat de Bitcoin als het belangrijkste monetaire medium de monetaire premies van elle andere activa, inclusief aandelen, zal absorberen.

Jij bent misschien niet tevreden met dit antwoord, maar een volledig antwoord op de vraag ‘Waarom niet afdekken tegen de Bitcoin met aandelen?’ vereist dat we de verwachte waarde van de Bitcoin voorspellen en deze vervolgens vergelijken met het verwachte rendement op aandelen.

Tegenwoordig meten mensen meestal de economische waarde in fiat-valuta-eenheden. Maar in plaats van fiat als rekeneenheid te gebruiken, moeten we elders zoeken. Mijn stelling is dat de Bitcoin de monetaire premies van alle andere activa zal absorberen, dus we kunnen niet beginnen met het meten in termen van eenheden die naar verwachting zullen worden geabsorbeerd.

Handel, geld en speculatie

Handel tussen mensen. We doen en geven dingen in ruil voor andere dingen. De verwachting van terugbetaling en de gevoelens van dankbaarheid van mensen maken dit mogelijk. Als iemand iets aardigs voor ons doet, dan hebben we het gevoel dat we ze iets terug verschuldigd zijn. dit gevoel ondermijnt ons vermogen om samen te werken met vreemden.

Maar hoe zit het met de samenwerking op grotere schaal? Hoe houden we bij wie wat schuldig is? Geld is de technologie die samenwerking schaalt. Zoals Dawkins zei: ‘’Geld is een formeel teken van vertraagd wederkerig altruïsme’’.

We accepteren geld omdat we speculeren dat iemand anders het in de toekomst zal accepteren. Deze speculatie is het primaire doel van geld. We noemen deze toegerekende waarde de ‘monetaire premie’ van een goed.

Als we het hebben over de prijsstijging van een actief in handelscontext, dan is een andere manier om ernaar te kijken dat we de monetaire premie voorspellen. Hoeveel zal dit in de toekomst waard zijn voor iemand anders? We stellen ons een toekomstige koper voor waaraan we het item uiteindelijk zullen verkopen.

Men kan speculeren over de toekomstige waarde van alles. Het doel van geld is om het item te zijn dat men bezit, omdat ze het grootste vertrouwen hebben dat anderen het later zullen accepteren. De markten voor andere activa kunnen opdrogen, maar je verwacht dat mensen jouw geld nog steeds accepteren.

De Bitcoin en monetaire premie

De Bitcoin is om een aantal redenen het belangrijkste monetaire medium. Hier zijn er maar drie:

  1. Ten eerste is de Bitcoin, in tegenstelling tot een fysiek monetair medium (goud), digitaal native. De elektronische weergave van de Bitcoin is het ding zelf. Het is geen kredietinstrument. Iedereen kan het grootboek onafhankelijk in zijn geheel verifiëren, zonder te vertrouwen op een vertrouwde derde partij.
  2. Ten tweede is de Bitcoin gedecentraliseerd. In tegenstelling tot concurrerende digitale monetaire media (fiat), is het aanbod van de Bitcoin niet afhankelijk van de welwillendheid van een select aantal.
  3. Ten derde, in tegenstelling tot concurrerende betalingsnetwerken (bankieren), is het overdragen van de Bitcoin niet afhankelijk van het toevertrouwen van tussenpersonen.

Om deze redenen wordt verwacht dat de Bitcoin in de nabije toekomst het grootste deel van de monetaire premies van alle andere goederen wereldwijd zal absorberen. Om te schatten wat dat betekent voor de spotprijs van de Bitcoin moet je het vergelijken met een andere hoeveelheid. Maar waarmee kunnen we de Bitcoin vergelijken?

Tijd en activa

We kunnen de Bitcoin vergelijken met tijd. Tijd is een egalitaire schatting van de totale monetaire premie die geen toevlucht neemt tot prijzen op basis van monetaire media. Tijd is de grote gelijkmaker: iedereen heeft maar 24 uur per dag.

Elk levend organisme moet de middelen veiligstellen die nodig zijn voor zijn voortbestaan. Er zijn geen uitzonderingen. Dus in zekere zin heeft het hebben van geld je tijd. Door geld te hebben kun jij het je veroorloven om een tijdje geen inkomen meer te verdienen en uit jouw spaargeld te besteden.

1 jaar aan Bitcoin kost ongeveer 0,00266 BTC (266.000 Satoshi’s). Uit verdere berekeningen en op basis van het gebruikte model blijkt dat het vasthouden van de Bitcoin ongeveer 6100% winst zal opleveren (in de huidige dollars) voordat we een evenwichtsprijs bereiken (in termen van persoon-tijd-opgeslagen). Zodra dit gebeurt kan het zinvol zijn om de diversifiëren naar andere rendement dragende activa, op voorwaarde dat ze ernaar streven om rendement in de Bitcoin-termen te produceren.

Met deze verwachte winst kunnen we berekenen hoe het geprojecteerde Bitcoin waarderingsmodel zich verhoudt tot het beleggen in aandelen. Uitgerekend kost het 47 jaar voordat er 6100% winst is behaald op de aandelenmarkt in dollartermen. Waarschijnlijk lukt het de Bitcoin wel om in minder dan 47 jaar de monetaire premies van alle andere activa te absorberen. Maar dat is natuurlijk een speculatie.

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.