Investeren

  Waarom NFT’s niet alleen voor kunst en verzamelobjecten zijn

  Robin Plus

  Leestijd: 2 minuten

  *

  Zijn niet-fungibele tokens (NFT’s) one-trick pony’s? Ze hebben de kunst- en digitale verzamelwereld zeker stormenderhand veroverd en miljoenen dollars opgehaald voor een handvol spraakmakende kunstenaars en (meestal) de NBA, maar wat kunnen ze nog meer doen?

  Aangezien het NFT in wezen een technische standaard is voor het maken en identificeren van unieke digitale objecten reikt het gebruik ervan mogelijk veel verder dan de digitale kunst- en verzamelwereld. Van tickets tot verzekeringscertificaten en domeinnamen: wanneer een object digitaal kan worden weergegeven kunnen NFT’s altijd een rol spelen.

  Natuurlijk blijft de vraag of de toepassing van NFT’s ooit verder gaat dan kunst en verzamelobjecten op een grote manier een open vraag. Maar insiders uit de industrie zijn het er over het algemeen over eens dat het niet-fungibele token hier is om te blijven.

  De NFT: meer dan een rage?

  Critici zouden de NFT waarschijnlijk classificeren als een andere (crypto-gerelateerde) rage. Deze rage wordt gebruikt om extra publiciteit en geld te genereren (wat ze deden) voor de crypto-industrie en een kleine minderheid van elites (bijv. Kings of Leon en Grimes). Maar met weinig echt gebruik voor de overgrote meerderheid van individuen en bedrijven.

  Niet iedereen deelt echter zo’n mening. Voor Messari-onderzoeksanalist Mason Nystrom zijn niet-fungibele tokens een legitiem nuttige technische standaard met een breed scala aan potentiële toepassingen.

  ‘’Er zijn verschillende potentiële toepassingen voor NFT’s naast verzamelobjecten, waaronder domeinnamen (bijv. Ethereum Name Service), financiële producten zoals carbon credits (bijv. Nori), evenemententickets, gaming, certificaten van echtheid (bijv. Treum) en nog veel meer. Elk digitaal native activum met een grote set unieke informatie kan worden uitgegeven als een NFT’’ vertelde Nystrom.

  Dragan Boscovic is een onderzoeksprofessor in computerwetenschappen aan de Arizona State University. Hij is het er ook mee eens dat NFT’s voor verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt. Hij benadrukt met name certificaten als een veelbelovend gebied. ‘’Elk digitaal certificaat dat onderworpen is aan oorsprongs- en eigendomsverificatie is een goede NFT-applicatie. Het kan een eigendomscertificaat zijn voor de verzekering van bijvoorbeeld jouw auto of het kan jouw werkgeverskaartpas zijn. Maar het kan ook iets persoonlijkers zijn zoals een fotoalbum dat is vergrendeld in een tijdcapsule welke pas op jouw 40 verjaardag wordt vrijgegeven of gepubliceerd’’ vertelde Boscovic.

  De algemene consensus is dat NFT’s kunnen worden gebruikt om digitale objecten te maken die een unieke identificatie hebben en dat dergelijke digitale objecten veel verder reiken dan alleen kunstwerken en virtuele verzamelobjecten.

  Opkomende voorbeelden

  Er zijn al tekenen dat NFT’s worden gebruikt voor meer dan alleen kunst. Eind maart kondigde het Zwitserse bedrijf WISeKey International Holding bijvoorbeeld aan dat het een NFT-horloge zou lanceren.

  Maar hoe werkt een NFT-horloge? Het horloge bevat een ingesloten digitaal certificaat dat een veilig element gebruikt met een cryptografisch publiek-privésleutelpaar dat uniek is voor het horloge. De openbare sleutel zal een NFT zijn op de Ethereum (ETH) blockchain, die samen met de private sleutel op het horloge zal bewijzen dat het horloge authentiek is.

  Dit laat zien hoe NFT’s kunnen worden gebruikt om authenticiteit te valideren. Modemerk Overpriced lanceert eind maart een NFT-gekoppelde trui die op een vergelijkbare manier werkt. Er is ook een gestaag groeiende markt in NFT-gebaseerde objecten die kunnen worden verkocht en gebruikt in videogames, waarbij Atari onlangs zijn verhuizing naar de ruimte aankondigde.

  De hiervoor genoemde toepassingen van NFT’s zijn niet altijd op de markt te vinden. De meeste nieuwe NFT-aankondigingen hebben betrekking tot platforms voor verzamelobjecten of de verkoop van kunstwerken. Tegelijkertijd is de gemiddelde prijs van verkochte NFT’s sinds half februari met ongeveer 70% gedaald. Dit lijkt sceptici te ondersteunen die geloven dat niet-fungibele tokens een voorbijgaande trend zijn en dat ze niet echt een bredere toepassing hebben.

  Toch zijn zelfs commentatoren die de huidige rage met enige verbijstering hebben bekeken het erover eens dat NFT’s hier zijn om te blijven. ‘’NFT’s zullen hier waarschijnlijk blijven en ze hebben zeker enige waarde,’’ zei de Zwitserse bedrijfsadviseur en theoreticus Alex Osterwalder. ‘’Toch is het één van de vele verschillende trends […] De focus op dit specifieke modewoord ligt op innovatietheater op zijn best.’’

  De cijfers

  De cijfers binnen de cryptocurrency-industrie schatten ook dat de NFT’s blijven hangen. “In het eerste kwartaal van 2021 was er ruim USD 1,1 miljard aan NFT-volume. Wat nog belangrijker is: NFT’s hebben het potentieel om een veel bredere acceptatie te krijgen, maar het grotere marktpotentieel bestaat buiten verzamelobjecten in domeinnamen, financiële producten, online documenten, gaming en nieuwe markten die worden gemaakt op basis van cryptoprotocollen zoals Uniswap (bijv. in Uniswap’s V3 ontvangen gebruikers die kapitaal aan het protocol verstrekken een NFT die hun claim op vergoedingen vertegenwoordigt),” aldus Mason Nystrom. Als we de cijfers mogen geloven dan kunnen we in de toekomst nog veel verwachten van de NFT’s.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  Whale alert: enorme XRP transactie van $33 miljoen

  Redactie

  sep. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  De XRP markt bevindt zich in een achtbaan. Whale Alert, het platform dat alle grote crypto bewegingen in de gaten houdt, heeft een enorme XRP transactie opgemerkt welke een aantal speculaties op gang brengt.

  *
  Nieuws

  SpaceX schrijft $373 miljoen Bitcoin af in 2021 en 2022

  Redactie

  aug. 18, 2023

  Leestijd: 2 min

  SpaceX, het ruimtevaart technologiebedrijf van Musk, heeft in 2021-2022 voor maar liefst $373 miljoen aan Bitcoin afgeschreven.

  *
  Nieuws

  Bitcoin breekt records ondanks prijsdaling

  Redactie

  aug. 23, 2023

  Leestijd: 2 min

  De Bitcoin prijs laat sommigen angstig worden. Toch is het vertrouwen van Bitcoin miners in het netwerk duidelijk zichtbaar.