Crypto nieuws

Wetsvoorstel Warren moet gebruik crypto bij sancties voorkomen

admin

Leestijd: 2 minuten

*

Senator Elizabeth Warren wil een nieuw wetsvoorstel introduceren. Als deze wordt aangenomen moeten crypto exchanges gedetailleerde klantgegevens vrijgeven.

Gedetailleerde gegevens

Het voorstel verplicht lokale crypto exchanges tot het indienen van gedetailleerde gegevens over hun klanten. Met name over hun identiteit en de transacties naar privé crypto wallets.

De gegevens moeten worden ingediend bij het ministerie van Financiën. De democratische senator wil daarmee voorkomen dat crypto wordt gebruikt om sancties te vermijden.

Anti-crypto zet

Deze anti-crypto zet van Warren komt tegelijk met een voorstel van de Amerikaanse regering. Zij willen voorkomen dat Rusland crypto gebruikt om economische sancties te omzeilen.

Het indienen van gegevens is slechts één van de bepalingen van het nieuwe wetsvoorstel. Het voorstel is op dit moment nog niet aangenomen.

Exchanges moeten keuzes maken

Het voorstel moet exchanges dwingen om een keuze te maken. Hetzij tussen zaken doen in de Verenigde Staten of met gesanctioneerde mensen en entiteiten.

De keuze gaat gepaard met secundaire sancties op buitenlandse cryptocurrency exchanges. Het FinCEN werkt aan vergelijkbare vereisten. Deze zijn gebaseerd op het wetsvoorstel van Warren.

Binance en Coinbase zeggen nee

De Oekraïense minister van digitale transformatie heeft crypto exchanges opgeroepen om Russische gebruikers uit te sluiten. Toch kreeg Alex Bornyakov niet overal een positief antwoord te horen.

Top crypto exchanges zoals Binance en Coinbase zeggen dat ze geen algeheel verbod implementeren. Ze benadrukken wel dat ze willen voldoen aan de Amerikaanse sancties.

Warren is sceptisch

Senator Warren is al enige tijd sceptisch over de sector. In 2021 bestempelt ze DeFi zelfs als gevaarlijk. Ze introduceer een wetsvoorstel om de rol van crypto in ransomware te bestuderen.

Ook bekritiseerd ze het Ethereum netwerk voor zijn hoge kosten. Voor de regelgevers van de industrie is de zet van de senator niet verrassend. Warren gebruikt deze gelegenheid voor strengere regelgeving.

Brief aan Janet Yellen

Elizabeth Warren maakt deel uit van een groep senatoren die minister van Financiën Janet Yellen recent een brief schrijft. Warren doet via Twitter een uitspraak over haar wetsvoorstel. 

Ze zegt dat haar wetsvoorstel ervoor zorgt dat crypto niet door Poetin en zijn aanhangers wordt gebruikt. Mede om de door Amerika opgelegde sancties te omzeilen. 

Experts delen andere mening

Het idee dat Rusland crypto gebruikt om sancties te omzeilen haalt de krantenkoppen. Toch denken experts daar anders over. Waaronder Jake Chervinsky.

Het hoofd van de Blockchain Association betoogd dat Rusland geen crypto kan en zal gebruiken om de sancties te omzeilen. Chervinsky haalt ook de monetaire behoeften van Rusland aan. 

Deze mogelijkheden hebben crypto exchanges niet. Het betreft sancties die het Amerikaanse bedrijven en burgers verbiedt om transacties te doen met Rusland. Ongeacht de gebruikte betaling.

Powell wil actie

Het wetsvoorstel van Warren komt een week nadat Jerome Powell van de Federal Reserve oproept tot actie. Gericht op het congres en cryptocurrencies in relatie tot Rusland. 

Powell verklaart dat de situatie met Rusland een noodzaak benadrukt. Gericht op het invoeren van strenge regelgeving kaders in de sector.

Dit om te voorkomen dat crypto dient als een hulpmiddel voor de financiering van terrorisme en crimineel gedrag. Zoals bijvoorbeeld belastingontwijking. 

Waarschuwing van FinCEN

FinCEN laat een waarschuwing uitgaan naar financiële instellingen. Zij moeten waakzaam zijn voor de pogingen van Rusland. Temeer om de sancties van de Verenigde Staten te kunnen omzeilen.

Het schetst een reeks rode vlaggen om eventuele ontwijkende activiteiten te kunnen identificeren. Het gaat om het gebruik van bedrijfsauto’s om de eigendom van activa en fondsen te verhullen.

Ook worden lege vennootschappen genoemd. Mede voor het uitvoeren van internationale transacties. Evenals het gebruik van derden om de identiteit af te schermen.

Als laatste worden ook nieuw opgerichte rekeningen genoemd. Dit om fondsen van een sanctie instelling te verzenden of te kunnen ontvangen. De FinCEN waarschuwing luidt:

“Het is van cruciaal belang dat alle financiële instellingen verdachte activiteiten snel identificeren en rapporteren. Dat geldt ook voor instellingen die zicht hebben op CVC-stromen. Zoals CVC-uitwisselaars en beheerders. Zij moeten een op risico gebaseerd of een versterkt klantenonderzoek verrichten.”

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.