Crypto nieuws

Wikimedia sluit BitPay account en eindigt crypto donaties

Admin

Leestijd: 2 minuten

*

De Wikimedia Foundation heeft de buik vol van cryptocurrencies. 71% van de gebruikers stemt voor het verbieden van donaties in digitale activa. 

232 Wikimedia stemmen

De Wikimedia Foundation wordt ondersteunt door Wikipedia. Ze sluit haar BitPay account. het bedrijf kondigt aan te zullen stoppen met het accepteren van crypto donaties. 

De foundation neemt de beslissing nadat 232 leden van de Wikimedia Foundation voor stemmen. De gemeenschap stemt op 10 januari over diverse onderwerpen. 

Mogelijke reputatieschade

De gebruikers van Wikimedia hebben verschillende redenen voor de sluiting van BitPay. Waaronder energieverbruik, de blootstelling aan crypto zwendel en het milieu.

Deze kwesties geven een aanleiding tot bezorgdheid. Zeker over hoe het aanvaarden van crypto de reputatie van de stichting op de lange termijn kan schaden. 

Open-source encyclopedie

Wikipedia is een open-source online encyclopedie. BitPay is een cryptocurrency betalingsdienst die de foundation gebruikt als partner. Lisa Seitz-Gruwell van Wikimedia laat in een recente update weten:

"De Wikimedia Foundation besluit om te stoppen met het direct accepteren van cryptocurrency als een manier van doneren. Dat wil zeggen dat we ons BitPay account sluiten. Daarmee verdwijnt de mogelijkheid om crypto te accepteren als een donatie."

Slechts $130.000 aan donaties

Uit het voorstel blijkt dat er in 2021 slechts $130.000 aan crypto donaties worden gedaan. Dit is goed voor 0,08% van de totale inkomsten van de stichting. 

Als gevolg daarvan is het niet waarschijnlijk dat de stichting financieel lijdt na haar recente beslissing. Veel Wikimedia gebruikers juichen de stap toe. 

Gemengde reacties

Gebruiker GorillaWarfare is blij met het verbod en laat in een reactie weten: 

"Dit is geweldig nieuws. Dank je wel voor het luisteren naar de gemeenschap."

Toch zijn er ook tegenovergestelde reacties. Een tegenstander van het verbod zegt:

"Dit is een schande. Vooral het laatste argument is puur reactionair. Vergelijk de media ontvangst met die van Oekraïne. Zij accepteren cryptocurrency donaties in slechts een paar weken tijd."

Mozilla

In januari maakt ook Mozilla een soortgelijke stap. Het verbiedt crypto donaties voor zijn Firefox browser. De beslissing wordt in april vervolgens gedeeltelijk teruggedraaid.

Mozilla begint met het accepteren van cryptocurrencies via proof-of-stake netwerken. Zoals bijvoorbeeld het Polygon netwerk. De stemmers benoemen Mozilla om in de gaten te houden. 

Dit omdat hun situatie een impact heeft op hoe de stichting zijn toekomstige beslissingen neemt. Natuurlijk met betrekking tot cryptocurrency donaties.

Joe Crypto

Voorstanders van het verbod voelen zich niet bedreigd door het vooruitzicht. Ter ondersteuning van het verbod schrijft een gebruiker het volgende:

"Wikimedia is het grootste vrije web educatie collectief op de planeet. Wat gaat Joe Crypto doen om ons te vernietigen? Een vervelend opiniestuk schrijven? Zijn 650 Twitter volgers vertellen dat ze naar Everipedia moeten gaan?"

Everipedia is een rivaliserende encyclopedie. Deze is gebaseerd op blockchain. De Wikimedia Foundation accepteert crypto donaties sinds 2014. 

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Crypto zakelijk kopen

Cheval de Vie

aug. 7, 2022

Leestijd: 2 min

De wereld van crypto is uitgegroeid tot een grote handelsplaats. Veel mensen investeren in crypto en proberen hier een slaatje uit te slaan. Dit geldt voor veel particulieren, maar ook voor bedrijven.

*
Nieuws

Hoe crypto kopen & investeren in crypto?

Cheval de Vie

aug. 7, 2022

Leestijd: 2 min

Hoe crypto kopen & investeren in crypto als een beginner? Waar moet je rekening mee houden en wat zijn handige aandachtspunten en tips?

*
Nieuws

Grote Solana Exploit - Ongoing

*

Robin

aug. 2, 2022

1 minuut

BREAKING: Solana wallets worden geconfronteerd met een voortdurende exploit met tot nu toe meer dan $ 5.000.000 gestolen.