Crypto nieuws

Wikimedia sluit BitPay account en eindigt crypto donaties

Admin

Leestijd: 2 minuten

*

De Wikimedia Foundation heeft de buik vol van cryptocurrencies. 71% van de gebruikers stemt voor het verbieden van donaties in digitale activa. 

232 Wikimedia stemmen

De Wikimedia Foundation wordt ondersteunt door Wikipedia. Ze sluit haar BitPay account. het bedrijf kondigt aan te zullen stoppen met het accepteren van crypto donaties. 

De foundation neemt de beslissing nadat 232 leden van de Wikimedia Foundation voor stemmen. De gemeenschap stemt op 10 januari over diverse onderwerpen. 

Mogelijke reputatieschade

De gebruikers van Wikimedia hebben verschillende redenen voor de sluiting van BitPay. Waaronder energieverbruik, de blootstelling aan crypto zwendel en het milieu.

Deze kwesties geven een aanleiding tot bezorgdheid. Zeker over hoe het aanvaarden van crypto de reputatie van de stichting op de lange termijn kan schaden. 

Open-source encyclopedie

Wikipedia is een open-source online encyclopedie. BitPay is een cryptocurrency betalingsdienst die de foundation gebruikt als partner. Lisa Seitz-Gruwell van Wikimedia laat in een recente update weten:

"De Wikimedia Foundation besluit om te stoppen met het direct accepteren van cryptocurrency als een manier van doneren. Dat wil zeggen dat we ons BitPay account sluiten. Daarmee verdwijnt de mogelijkheid om crypto te accepteren als een donatie."

Slechts $130.000 aan donaties

Uit het voorstel blijkt dat er in 2021 slechts $130.000 aan crypto donaties worden gedaan. Dit is goed voor 0,08% van de totale inkomsten van de stichting. 

Als gevolg daarvan is het niet waarschijnlijk dat de stichting financieel lijdt na haar recente beslissing. Veel Wikimedia gebruikers juichen de stap toe. 

Gemengde reacties

Gebruiker GorillaWarfare is blij met het verbod en laat in een reactie weten: 

"Dit is geweldig nieuws. Dank je wel voor het luisteren naar de gemeenschap."

Toch zijn er ook tegenovergestelde reacties. Een tegenstander van het verbod zegt:

"Dit is een schande. Vooral het laatste argument is puur reactionair. Vergelijk de media ontvangst met die van Oekraïne. Zij accepteren cryptocurrency donaties in slechts een paar weken tijd."

Mozilla

In januari maakt ook Mozilla een soortgelijke stap. Het verbiedt crypto donaties voor zijn Firefox browser. De beslissing wordt in april vervolgens gedeeltelijk teruggedraaid.

Mozilla begint met het accepteren van cryptocurrencies via proof-of-stake netwerken. Zoals bijvoorbeeld het Polygon netwerk. De stemmers benoemen Mozilla om in de gaten te houden. 

Dit omdat hun situatie een impact heeft op hoe de stichting zijn toekomstige beslissingen neemt. Natuurlijk met betrekking tot cryptocurrency donaties.

Joe Crypto

Voorstanders van het verbod voelen zich niet bedreigd door het vooruitzicht. Ter ondersteuning van het verbod schrijft een gebruiker het volgende:

"Wikimedia is het grootste vrije web educatie collectief op de planeet. Wat gaat Joe Crypto doen om ons te vernietigen? Een vervelend opiniestuk schrijven? Zijn 650 Twitter volgers vertellen dat ze naar Everipedia moeten gaan?"

Everipedia is een rivaliserende encyclopedie. Deze is gebaseerd op blockchain. De Wikimedia Foundation accepteert crypto donaties sinds 2014. 

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.