Crypto nieuws

Yearn Finance onthult gedecentraliseerd subsidie-platform

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

De meeste handelaren op de cryptomarkt zijn wel bekend met Yearn Finance. Yearn Finance is een aggregatiedienst. Dit betekent dat Yearn Finance handelaren in staat stelt om cryptocurrencies te kopen en te verkopen zonder dat het platform een eigen orderboek heeft. De aggregatiedienst zal zelf op zoek gaan naar de beste prijzen voor bepaalde cryptocurrencies op aangesloten decentrale en centrale beurzen. Yearn Finance is een aggregatiedienst voor investeerders die geïnteresseerd zijn in gedecentraliseerde financiering (DeFi).

Kort geleden heeft Yearn Finance details onthuld van ‘’Coordinape’’. Dit is een nieuw platform voor het distribueren van het .000-per-maand Yearn DAO community grants budget. Dit is één initiatief dat deel uit maakt van een grote poging om het bestuur van Yearn Finance nog verder te decentraliseren. Yearn-oprichter Andre Cronje zei in een interview dat hij niet langer deelneemt aan de ‘’dagelijkse’’ ontwikkeling van het platform van Yearn Finance. Ondanks deze stap terug is hij wel degene die het programma van Coordinape heeft onthuld in een blogpost.

Het Coordinape initiatief

Het Coordinape initiatief is dus een nieuw initiatief van Yearn Finance dat moet bijdragen aan de decentralisatie van het platform. Echter, hoe werkt dit initiatief precies? Elk Coordinape-lid heeft een vaste hoeveelheid ‘’toewijzingspunten’’ die ze kunnen verdelen onder andere leden met wie ze gedurende een bepaalde maand hebben gewerkt. De leden met de meeste interacties en toewijzingen ontvangen gewogen delen van het subsidiebudget. Op deze manier worden alle medewerkers gestimuleerd en gemotiveerd om het platform verder te ontwikkelen.

Waarom Coordinape?

Hoewel er andere tools zijn voor het programmatisch distribueren van beloningen (bijvoorbeeld Colony: een onlangs opnieuw uitgebracht DAO-platform) zei kernlid Tracheopteryx dat een interne oplossing nodig was voor de unieke behoeften van Yearn Finance. “We hebben een maandelijks subsidiebudget van $ 40.000 en tientallen actieve donateurs. Hoe bepaal je hoeveel je aan elke persoon geeft? Je zou een DAO kunnen gebruiken om één voor één te beslissen over de toewijzing voor elke persoon, maar dat schaalt niet”, zei hij. Coordinape laat elke bijdrager tokens toewijzen aan iedereen die volgens hem waarde oplevert. Als je kijkt naar de totale toewijzing over alle bijdragers dan is het een vrij nauwkeurige en efficiënte manier om asymmetrische beloningen toe te wijzen. Niets anders daarbuiten doet dit.”

Zoals eerder bekend gemaakt werken Tracheopteryx en anderen sinds februari aan Coordinape. Het platform is geïnspireerd op Teal en de recente ontwikkelingen in sociale keuze. Teal is een school voor organisatietheorie die pleit voor zelfmanagement van werknemers.

Geen vertrouwen?

Volgens Tracheopteryx is het uiteindelijke doel van de bestuursstructuur van Yearn om “meer beslissingsbevoegdheden van de schouders van de multi-signature te verplaatsen en naar een netwerk van autonome en zelfsturende teams.” Een multi-signature is hierbij een specifieke digitale handtekening. Deze handtekening is voor een groep waardoor niet iedere medewerkers individueel zijn handtekening onder een document hoeft te zetten.

Op het eerste gezicht lijkt de beloningsstructuur van Coordinape echter op gespannen voet te staan met de bredere cryptocurrency-ruimte. Gebruikers die elkaars bijdragen rapporteren kunnen snel en gemakkelijk worden bespeeld door milde coördinatie, in strijd met de elegante economische prikkels en veiligheid die zoveel slimme contractsystemen ondermijnen. Tracheopteryx zegt echter dat dit vertrouwen op de sociale laag de sleutel is tot het succes van Yearn.

‘’ Als je in crypto werkt, raak je soms zo gewend aan het denken aan systemen zonder vertrouwen, aanvalsvectoren en vijandige omgevingen dat je niets anders ziet. Maar de realiteit van de meeste creatieve teams is dat het zeer collaboratieve omgevingen zijn. We hadden een consensusmechanisme nodig dat dat soort energie versterkt. Dit kan alleen werken boven op een blockchain zonder vertrouwen, net zoals een orchidee alleen kan bloeien uit de fysica van de materie.”

Een innovatieve toekomst

Zoals Cronje in zijn blogpost schreef is (net als Yearn zelf) Coordinape een tool die “voortkomt uit een persoonlijke behoefte, maar kan worden gegeneraliseerd om andere organisaties te helpen / DAO’s die worstelen met een soortgelijk probleem.” Het team zal zo snel mogelijk een open-source versie van Coordinape uitbrengen en is “enthousiast om te zien hoe mensen waarde en innovatie toevoegen.”

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Crypto zakelijk kopen

Cheval de Vie

aug. 7, 2022

Leestijd: 2 min

De wereld van crypto is uitgegroeid tot een grote handelsplaats. Veel mensen investeren in crypto en proberen hier een slaatje uit te slaan. Dit geldt voor veel particulieren, maar ook voor bedrijven.

*
Nieuws

Hoe crypto kopen & investeren in crypto?

Cheval de Vie

aug. 7, 2022

Leestijd: 2 min

Hoe crypto kopen & investeren in crypto als een beginner? Waar moet je rekening mee houden en wat zijn handige aandachtspunten en tips?

*
Nieuws

Grote Solana Exploit - Ongoing

*

Robin

aug. 2, 2022

1 minuut

BREAKING: Solana wallets worden geconfronteerd met een voortdurende exploit met tot nu toe meer dan $ 5.000.000 gestolen.