Crypto nieuws

Yearn Finance onthult gedecentraliseerd subsidie-platform

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

De meeste handelaren op de cryptomarkt zijn wel bekend met Yearn Finance. Yearn Finance is een aggregatiedienst. Dit betekent dat Yearn Finance handelaren in staat stelt om cryptocurrencies te kopen en te verkopen zonder dat het platform een eigen orderboek heeft. De aggregatiedienst zal zelf op zoek gaan naar de beste prijzen voor bepaalde cryptocurrencies op aangesloten decentrale en centrale beurzen. Yearn Finance is een aggregatiedienst voor investeerders die geïnteresseerd zijn in gedecentraliseerde financiering (DeFi).

Kort geleden heeft Yearn Finance details onthuld van ‘’Coordinape’’. Dit is een nieuw platform voor het distribueren van het .000-per-maand Yearn DAO community grants budget. Dit is één initiatief dat deel uit maakt van een grote poging om het bestuur van Yearn Finance nog verder te decentraliseren. Yearn-oprichter Andre Cronje zei in een interview dat hij niet langer deelneemt aan de ‘’dagelijkse’’ ontwikkeling van het platform van Yearn Finance. Ondanks deze stap terug is hij wel degene die het programma van Coordinape heeft onthuld in een blogpost.

Het Coordinape initiatief

Het Coordinape initiatief is dus een nieuw initiatief van Yearn Finance dat moet bijdragen aan de decentralisatie van het platform. Echter, hoe werkt dit initiatief precies? Elk Coordinape-lid heeft een vaste hoeveelheid ‘’toewijzingspunten’’ die ze kunnen verdelen onder andere leden met wie ze gedurende een bepaalde maand hebben gewerkt. De leden met de meeste interacties en toewijzingen ontvangen gewogen delen van het subsidiebudget. Op deze manier worden alle medewerkers gestimuleerd en gemotiveerd om het platform verder te ontwikkelen.

Waarom Coordinape?

Hoewel er andere tools zijn voor het programmatisch distribueren van beloningen (bijvoorbeeld Colony: een onlangs opnieuw uitgebracht DAO-platform) zei kernlid Tracheopteryx dat een interne oplossing nodig was voor de unieke behoeften van Yearn Finance. “We hebben een maandelijks subsidiebudget van $ 40.000 en tientallen actieve donateurs. Hoe bepaal je hoeveel je aan elke persoon geeft? Je zou een DAO kunnen gebruiken om één voor één te beslissen over de toewijzing voor elke persoon, maar dat schaalt niet”, zei hij. Coordinape laat elke bijdrager tokens toewijzen aan iedereen die volgens hem waarde oplevert. Als je kijkt naar de totale toewijzing over alle bijdragers dan is het een vrij nauwkeurige en efficiënte manier om asymmetrische beloningen toe te wijzen. Niets anders daarbuiten doet dit.”

Zoals eerder bekend gemaakt werken Tracheopteryx en anderen sinds februari aan Coordinape. Het platform is geïnspireerd op Teal en de recente ontwikkelingen in sociale keuze. Teal is een school voor organisatietheorie die pleit voor zelfmanagement van werknemers.

Geen vertrouwen?

Volgens Tracheopteryx is het uiteindelijke doel van de bestuursstructuur van Yearn om “meer beslissingsbevoegdheden van de schouders van de multi-signature te verplaatsen en naar een netwerk van autonome en zelfsturende teams.” Een multi-signature is hierbij een specifieke digitale handtekening. Deze handtekening is voor een groep waardoor niet iedere medewerkers individueel zijn handtekening onder een document hoeft te zetten.

Op het eerste gezicht lijkt de beloningsstructuur van Coordinape echter op gespannen voet te staan met de bredere cryptocurrency-ruimte. Gebruikers die elkaars bijdragen rapporteren kunnen snel en gemakkelijk worden bespeeld door milde coördinatie, in strijd met de elegante economische prikkels en veiligheid die zoveel slimme contractsystemen ondermijnen. Tracheopteryx zegt echter dat dit vertrouwen op de sociale laag de sleutel is tot het succes van Yearn.

‘’ Als je in crypto werkt, raak je soms zo gewend aan het denken aan systemen zonder vertrouwen, aanvalsvectoren en vijandige omgevingen dat je niets anders ziet. Maar de realiteit van de meeste creatieve teams is dat het zeer collaboratieve omgevingen zijn. We hadden een consensusmechanisme nodig dat dat soort energie versterkt. Dit kan alleen werken boven op een blockchain zonder vertrouwen, net zoals een orchidee alleen kan bloeien uit de fysica van de materie.”

Een innovatieve toekomst

Zoals Cronje in zijn blogpost schreef is (net als Yearn zelf) Coordinape een tool die “voortkomt uit een persoonlijke behoefte, maar kan worden gegeneraliseerd om andere organisaties te helpen / DAO’s die worstelen met een soortgelijk probleem.” Het team zal zo snel mogelijk een open-source versie van Coordinape uitbrengen en is “enthousiast om te zien hoe mensen waarde en innovatie toevoegen.”

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.