Crypto nieuws

  Yuga Labs vermindert steun OpenSea na beëindiging Operator Filter tool

  Femke Wassink

  2023-08-19

  Leestijd: 2 minuten

  *

  Yuga Labs is bekend als de oprichter van de Bored Ape Yacht Club. Ze hebben aangekondigd dat ze hun steun voor OpenSea zullen verminderen omdat OpenSea de "Operator Filter" tool wil schrappen.

  Operator Filter van OpenSea?

  De "Operator Filter" van OpenSea werd gelanceerd in november 2022. Deze tool liet makers toe om de secundaire verkoop van NFT te beperken tot marktplaatsen die de royalty's van de maker respecteren.

  Simpel gezegd betekent dit dat als een marktplaats geen royalty's betaalde aan de originele kunstenaar, konden ze deze NFT's niet verkopen. Dit hield marktplaatsen zoals Blur buiten spel.

  Schrappen door gebrek aan acceptatie

  OpenSea maakt op 17 augustus bekend dat ze deze tool tegen eind augustus zullen opdoeken. Ze wijten dit aan een gebrek aan brede acceptatie, enkele technische achterpoortjes en weerstand vanuit de makers zelf.

  CEO van Yuga Labs Daniel Alegre deelde vervolgens een bericht op Twitter waarin hij meldde:

  “Yuga Labs zal beginnen met het afbouwen van de steun voor OpenSea's SeaPort voor alle upgradable contracten en nieuwe collecties. Ons doel is om dit tegen februari 2024 afgerond te hebben, in lijn met OpenSea's strategie.”

  Alegre zegt dat Yuga gelooft in het beschermen van de rechten van makers, zodat ze eerlijk vergoed worden voor hun werk.

  NFT gemeenschap reageert positief

  De reacties hierop waren overwegend positief. Leden van de BAYC-gemeenschap juichten de zet toe. Evenals grote namen in de NFT-wereld, zoals EllioTrades en Alex Becker.

  CEO Luca Netz van Pudgy Penguins hintte zelfs naar een gelijkaardige actie en noemde het een "geweldige zet".

  Royalty's zijn heet hangijzer

  Het onderwerp is een heet hangijzer binnen de NFT-gemeenschap. Moeten we de makers blijven vergoeden via royalty's? In de begindagen van de NFT-hype rond 2021 was het normaal om royalty's te handhaven.

  Met de opkomst van marktplaatsen als Blur, die in oktober 2022 verschenen en geen handelskosten als optionele royalty's aanboden, begon de markt te verschuiven.

  De meningen zijn dus verdeeld. Sommigen willen goedkopere handel zonder royalty's en anderen pleiten sterk voor het voortzetten van deze vergoedingen voor makers.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  Whale alert: enorme XRP transactie van $33 miljoen

  Redactie

  sep. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  De XRP markt bevindt zich in een achtbaan. Whale Alert, het platform dat alle grote crypto bewegingen in de gaten houdt, heeft een enorme XRP transactie opgemerkt welke een aantal speculaties op gang brengt.

  *
  Nieuws

  SpaceX schrijft $373 miljoen Bitcoin af in 2021 en 2022

  Redactie

  aug. 18, 2023

  Leestijd: 2 min

  SpaceX, het ruimtevaart technologiebedrijf van Musk, heeft in 2021-2022 voor maar liefst $373 miljoen aan Bitcoin afgeschreven.

  *
  Nieuws

  Bitcoin breekt records ondanks prijsdaling

  Redactie

  aug. 23, 2023

  Leestijd: 2 min

  De Bitcoin prijs laat sommigen angstig worden. Toch is het vertrouwen van Bitcoin miners in het netwerk duidelijk zichtbaar.