Crypto nieuws

Yuga Labs vermindert steun OpenSea na beëindiging Operator Filter tool

Femke Wassink

2023-08-19

Leestijd: 2 minuten

*

Yuga Labs is bekend als de oprichter van de Bored Ape Yacht Club. Ze hebben aangekondigd dat ze hun steun voor OpenSea zullen verminderen omdat OpenSea de "Operator Filter" tool wil schrappen.

Operator Filter van OpenSea?

De "Operator Filter" van OpenSea werd gelanceerd in november 2022. Deze tool liet makers toe om de secundaire verkoop van NFT te beperken tot marktplaatsen die de royalty's van de maker respecteren.

Simpel gezegd betekent dit dat als een marktplaats geen royalty's betaalde aan de originele kunstenaar, konden ze deze NFT's niet verkopen. Dit hield marktplaatsen zoals Blur buiten spel.

Schrappen door gebrek aan acceptatie

OpenSea maakt op 17 augustus bekend dat ze deze tool tegen eind augustus zullen opdoeken. Ze wijten dit aan een gebrek aan brede acceptatie, enkele technische achterpoortjes en weerstand vanuit de makers zelf.

CEO van Yuga Labs Daniel Alegre deelde vervolgens een bericht op Twitter waarin hij meldde:

“Yuga Labs zal beginnen met het afbouwen van de steun voor OpenSea's SeaPort voor alle upgradable contracten en nieuwe collecties. Ons doel is om dit tegen februari 2024 afgerond te hebben, in lijn met OpenSea's strategie.”

Alegre zegt dat Yuga gelooft in het beschermen van de rechten van makers, zodat ze eerlijk vergoed worden voor hun werk.

NFT gemeenschap reageert positief

De reacties hierop waren overwegend positief. Leden van de BAYC-gemeenschap juichten de zet toe. Evenals grote namen in de NFT-wereld, zoals EllioTrades en Alex Becker.

CEO Luca Netz van Pudgy Penguins hintte zelfs naar een gelijkaardige actie en noemde het een "geweldige zet".

Royalty's zijn heet hangijzer

Het onderwerp is een heet hangijzer binnen de NFT-gemeenschap. Moeten we de makers blijven vergoeden via royalty's? In de begindagen van de NFT-hype rond 2021 was het normaal om royalty's te handhaven.

Met de opkomst van marktplaatsen als Blur, die in oktober 2022 verschenen en geen handelskosten als optionele royalty's aanboden, begon de markt te verschuiven.

De meningen zijn dus verdeeld. Sommigen willen goedkopere handel zonder royalty's en anderen pleiten sterk voor het voortzetten van deze vergoedingen voor makers.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.