Investeren

Zijn VPN’s voor cryptotransacties de moeite waard?

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Cryptocurrencies en privacy gaan vaak hand in hand. Dit komt doordat cryptocurrencies zijn gemaakt in een poging om censuur te weerstaan. Veel cryptocurrencies helpen jou echter niet om jouw privacy te behouden. Ze voorkomen niet dat jouw persoonlijke gegevens met autoriteiten worden gedeeld. Transacties zijn nog steeds op talloze verschillende manieren naar jou te herleiden. Dus als jij jezelf wilt beschermen tegen nieuwsgierige ogen dan is het handig om enkele extra voorzorgsmaatregelen te nemen bij het handelen in cryptocurrencies.

Hoe kunnen VPN’s helpen?

Ten eerste, om definities uit de weg te ruimen: een VPN (of Virtueel Particulier Netwerk) werkt door een privénetwerk uit te breiden over een openbaar netwerk. Hierdoor kunnen gebruikers gegevens verzenden en ontvangen via gedeelde of openbare netwerken alsof hun computerapparaten rechtstreeks zijn verbonden met het privénetwerk. In werkelijkheid verbindt een VPN je eenvoudig met een ander netwerk dat zich ergens kan bevinden. VPN’s worden daarom bijvoorbeeld vaak gebruikt om geografische beperkingen op bepaalde online services te omzeilen.

Aangezien jij echter verbonden bent met een ander netwerk is het moeilijker om jouw activiteit naar jou terug te traceren. Het is veel moeilijker dan normaal bij het gebruik van een VPN. Ten eerste wordt jouw werkelijke IP-adres verborgen door het IP-adres dat door het nieuwe netwerk wordt opgegeven. Veel VPN’s van hoge kwaliteit, zoals NordVPN, gebruiken versleuteling om de gegevens die jij verzendt te beschermen tegen mogelijke onderschepping. Dit alles maakt het aanzienlijk moeilijker voor iedereen die gluurt om je te vinden.

Tot slot is misschien wel de belangrijkste factor van allemaal een no-log beleid. Meestal kan jouw internetprovider (ISP) precies volgen wat jij online doet. Wanneer jij een VPN gebruikt, heeft jouw internetprovider geen toegang tot die informatie. In plaats daarvan krijgt de VPN de eer om jouw activiteit te volgen. Met talloze manieren waarop gegevens kunnen worden misbruikt, is het belangrijk om te weten of de VPN-provider die gegevens bewaart of niet. Een no-log beleid betekent dat zij jouw gegevens niet bewaren. NordVPN is in dit opzicht marktleider: omdat ze geen logboeken bijhouden van jouw online activiteiten kunnen ze niet bijhouden welke websites jij hebt bezocht, hoeveel gegevens jij hebt overgedragen of dat jij wellicht iets hebt gedownload. Ze kunnen dit zelfs niet doen om ‘’jouw browse-ervaring te optimaliseren’’, zoals zoveel andere services beweren dat ze doen.

Is het krijgen van een VPN de moeite waard?

Kortom, als jij waarde hecht aan jouw privacy dan is het zeker de moeite waard om een VPN te krijgen. VPN helpt jouw om de veiligheid tijdens het handelen in cryptocurrencies te verbeteren. Als jij op zoek bent naar een manier om jouw cryptohandel veilig en aanvalsvrij te maken dan moet jij gebruik maken van een VPN. Een VPN zet, zoals je wellicht al had gedacht, aanvallers op het verkeerde been. Ook kan schadelijke software en malware niet doordringen tot jouw eigen privénetwerk.

Dit zijn de belangrijkste redenen waarom jij een VPN moet gebruiken bij het werken met cryptocurrencies:

  • die jij via het netwerk verzendt. Hierdoor wordt het moeilijker om ze te onderscheppen.
  • tegen malware, virussen en phising-aanvallen.
  • om IP-tracking door hackers, overheidsfunctionarissen en forensische analysebedrijven te voorkomen, zodat jij crypto volledig anoniem kunt kopen en verkopen (als jij KYC/AML-uitwisselingen vermijdt).
  • Een privacy gerichte VPN slaat jouw logboeken niet op en heeft een kill-switch. Dit helpt om jouw anonimiteit te behouden. Als je serieus bent over jouw privacy en beveiliging dan ga je voor een betaalde VPN omdat deze betrouwbaarder zijn.

Welke VPN moet je hebben voor crypto transacties?

Er zijn gigantisch veel verschillende VPN providers te vinden op het internet. Hierdoor kan het dagen kosten om de meest geschikte te vinden. Echter, het is wel belangrijk om dit zorgvuldig te onderzoeken omdat niet elke serviceprovider betrouwbaar is. Met name het kijken naar privacy en anonimiteit is belangrijk.

Er zijn enkele gratis VPN’s beschikbaar. Maar als je niet betaalt voor een service dan moet de provider het op de één of andere manier goedmaken. In de meeste gevallen is dit door jouw privégegevens te verkopen, wat betekent dat gratis VPN’s in de regel geen no-log beleid bieden. Betaalde VPN’s zijn in dat opzicht een betere keuze.

Een kill-switch functie beëindigt jouw internetverbinding op het moment dat er verbindingsproblemen zijn tussen de gebruiker en de VPN-service. Dit wordt gedaan zonder jouw IP-adres vrij te geven. Op deze manier voorkomt een kill-switch dat websites toegang krijgen tot jouw oorspronkelijke IP-adres wanneer er sprake is van een verbindingsfout. Hierdoor kan een kill-switch een extra bijdrage vormen aan jouw privacy op het internet.

Dus wil jij vrij zijn op het internet en veilig en anoniem jouw cryptocurrencies verhandelen? Dan is het verstandig om eens de wereld van de VPN’s in te duiken.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.