Crypto nieuws

Binance krijgt een boete van 3,3 miljoen euro van De Nederlandsche Bank

Cheval de Vie

2022-07-19

Leestijd: 2 minuten

*

Binance moet een boete betalen van ruim 3 miljoen euro aan De Nederlandsche Bank. Dit omdat de exchange crypto diensten aanbiedt terwijl het niet geregistreerd is bij de autoriteit. 

3,3 miljoen euro boete

De DNB zegt dat Binance een zeer groot aantal klanten in Nederland had. Toch is het bedrijf er niet in geslaagd om een keuring te krijgen van de toezichthouder omdat te mogen doen. 

Daarom legt de DNB Binance Holdings een boete op van 3,3 miljoen euro. Dat is omgerekend een slordige 3,35 miljoen dollar. Binance krijgt de boete voor het aanbieden van diensten zonder een registratie.

Crypto diensten zonder registratie

De DNB maakt dit gisteren officieel bekend. De boete is al opgelegd in april 2022. De Nederlandsche Bank wijst daarbij op een registratieplicht. Elk bedrijf dat crypto diensten aanbiedt moet zich laten registreren.

Dit in overeenstemming met de wet ter voorkoming van witwassen en het financieren van terrorisme. De toezichthouder meldt dat Binance in 2021 ook al een openbare waarschuwing heeft ontvangen van de DNB. 

Grote handelsvolumes

Volgens de bekendmaking is de boete voor Binance zo hoog vanwege de grote handelsvolumes van het platform. Volgens de toezichthouder had Binance een zeer groot aantal klanten in Nederland.

Dat terwijl de dagelijkse handelsvolumes van Binance $13,7 miljard bedroegen. De DNB zegt ook dat de boete zo hoog is als gevolg van langdurige overtredingen door Binance.

Volgens de bank vinden deze al plaats vanaf mei 2020 tot december 2021. De DNB voerde de registratieplicht in vanaf mei 2020. In december 2021 werd het onderzoek van de bank afgerond.

De toezichthouder laat in een reactie weten:

"Om deze feiten beschouwt de DNB deze overtredingen als zeer ernstig."

Binance ois welwillend

De centrale bank vermeldt ook dat Binance een aanvraag heeft ingediend om zich te registreren. Het registratieproces wordt nu aangepakt. Binance is welwillend om zich aan de wet te houden.

Ook is het transparant over haar bedrijfsvoering. Daarom heeft de DNB het totaalbedrag van de boete met 5% verlaagd.

Een woordvoerder van Binance zegt dat het bedrijf een kritieke mijlpaal heeft bereikt in het voldoen aan de Nederlandse wettelijke vereisten via Binance Nederland BV.

Respect voor de autoriteit

De vertegenwoordiger laat weten dat deze gebeurtenis een langverwachte spil is in de voortdurende samenwerking met de DNB.

"We hebben niet over elk aspect van het besluit dezelfde mening. Toch hebben we respect voor de autoriteit en professionaliteit van de Nederlandse toezichthouders om de regelgeving naar eigen inzicht te handhaven. Nu dit achter ons ligt kunnen we doorgaan met het nastreven van een traditioneel bedrijfsmodel."

Tot nu toe heeft Binance niet bevestigd of ontkend dat ze de boete hebben betaald. Volgens de aankondiging heeft Binance hier op 2 juni 2022 bezwaar tegen gemaakt.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.