Centrale banken richten zich op financiële adoptie van crypto
Robin Plus
Leestijd: 2 minuten
In oktober vorig jaar begonnen de centrale banken langzaam uit de schaduw van de cryptocurrencies te stappen. De Central Bank of the Bahamas werd toen het eerste orgaan met autoriteit over overheidsgeld dat een digitale valuta (CBDC) uitvaardigde. De “zanddollar”, het digitale equivalent van de Bahamaanse dollar, heeft tot doel inclusieve toegang te bieden tot gereguleerde betalingen en andere financiële diensten. Om zich met de tijd mee te ontwikkelen zijn andere centrale banken het voorbeeld van de Central Bank of the Bahamas gaan volgen. Echter, welke centrale banken doen al mee met de trend? En wat is de visie die hen drijft?
China
“We hebben nog steeds veel afgelegen gebieden, of arme gebieden, en in die gebieden kunnen mensen niet genieten van mobiele betaaldiensten. Daarom promoten we CBDC’s om financiële inclusie te brengen”, zei Changchun Mu, directeur-generaal van het Digital Currency Institute van de People’s Bank of China (PBoC). Deze woorden sprak hij tijdens een paneldiscussie op BIS Innovation Summit, een evenement georganiseerd door de Bank for International Settlements (BIS). Volgens Changchun Mu worden cryptocurrencies in China grotendeels gezien als een bedreiging voor het monetaire beleid van het land door lokale besluitvormers, waardoor het werk aan de uitrol van de digitale yuan wordt gestimuleerd.
Ondertussen domineren lokale betalingsreuzen zoals Alipay en Tenpay op de Chinese markt voor mobiele betalingen, wat betekent dat “als er iets slechts met hen gebeurt, financieel of technisch, dit zeker een negatieve impact zou hebben op de financiële stabiliteit van China”, zei Mu. “Om back-up, of redundantie … de centrale bank moet een tandje bij zetten en een CBDC bieden aan de Retail betalingenmarkt”, voegde hij eraan toe.
De Bahama’s
Elders wordt financiële inclusie ook genoemd als de belangrijkste drijvende kracht achter CBDC-projecten. John A. Rolle, gouverneur van de Centrale Bank van de Bahama’s die eind 2019 zijn CBDC-project lanceerde zei dat, hoewel het land naar wereldwijde maatstaven zeer hoge niveaus van financiële inclusie heeft, populaties die sommige van zijn kleinere eilanden bewonen, geen toegang hebben tot bankdiensten, wat de introductie van een CBDC aanmoedigt.
“We zien het als een middel om doelstellingen voor financiële inclusie te bevorderen, als een kans om interoperabiliteitsuitdagingen aan te pakken,” zei Rolle. “We willen ook zorgen voor complementariteit met onze traditionele banksector.” Rolle zei dat de bank ervoor zorgde dat er een regelgevingskader werd ingevoerd voordat de instelling “een geleidelijk proces lanceerde om dit instrument beschikbaar te maken voor de bevolking”. “Een interessante kant van het ontwerp … is dat er in de geldwereld geen onderscheid is tussen een minderjarige en een volwassene” en “we willen ervoor zorgen dat er geen leeftijdsdiscriminatie is” in de toegang van de bevolking tot het CBDC, voegde hij eraan toe.
Zweden
Ondertussen zei Hanna Armelius, Senior Advisor bij de Zweedse centrale bank Sveriges Riksbank, dat contant geld in Zweden zeer snel uit gebruik is geraakt, zoals in 2017 werd waargenomen. In tien jaar tijd is het gebruik van contant geld in de detailhandel met ongeveer de helft afgenomen, zei ze. “Wij zijn de oudste centrale bank ter wereld. De Riksbank levert al meer dan 300 jaar contant geld aan de Zweedse samenleving”, aldus Armelius. “We moesten ons voorbereiden op een toekomst waarin geld niet langer door de Zweedse samenleving wordt gebruikt.”
Het e-kronenproject “is niet zo geavanceerd” als dat in China en de Bahama’s, volgens Armelius. “We hebben een petitie naar ons parlement gestuurd om te kijken naar de wettigheid van het gebruik van CBDC’s,” zei ze, eraan toevoegend dat een politiek besluit nodig was om verder te gaan met het project. Een publiek-private samenwerking was een van de overwogen modellen voor het Zweedse CBDC-project, zei ze.
Een kans
Kristine Braden, Head of Europe en CEO bij Citigroup Global Markets Europe, merkte op dat de toekomstige rol van banken in een wereld waarin populaties brede toegang hebben tot CBDC’s zou bestaan uit “investeren, aanpassen en uiteindelijk adviseren”.
“Banken en de commerciële sector die in de hele betalingssector werken, hebben echt een kans om zich aan te passen aan deze wereld,” zei Braden. “Vanuit mijn perspectief zal het bouwen van interoperabiliteit in onze systemen de sleutel zijn.”
Een wereldwijde verschuiving naar CBDC’s zou banken verplichten om aanzienlijke fondsen te investeren in het waarborgen van interoperabiliteit en snelheid, aldus haar.
“Een van de grootste uitdagingen is snelheid. Veel van onze besturingssystemen werken niet 24 uur per dag,” zei ze. “Het wordt een investering om de bestaande systemen goed te moderniseren, zodat ze interactie hebben met CBDC’s.”
Dit vind je misschien ook leuk
Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet
Redactie
Leestijd: 2 min
EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.
Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert
Redactie
Leestijd: 2 min
Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.
Bitcoin halvering 2024 is een feit
Femke Wassink
Leestijd: 2 min
Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.