Crypto nieuws

De toekomst van de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Niemand weet wat er met Bitcoin gaat gebeuren. Niet de sceptici, niet de gelovigen, zelfs Satoshi Nakamoto niet. Er is geen kristallen bol. Veel van de scherpste geesten in crypto omarmen die onzekerheid en zijn het er in grote lijnen over eens dat we het gewoon niet weten. En misschien is dat juist een deel van de charme die de cryptomarkt met zich meebrengt. “De meeste van de grootste use cases over 10 jaar zullen dingen zijn die vandaag krankzinnig zouden klinken”, zegt Elizabeth Stark, die als hoofd van Lightning Labs letterlijk probeert de toekomst van het Bitcoin-netwerk op te bouwen. Zij legt haar visie op de toekomst van de Bitcoin uit met behulp van de situatie omtrent de ontwikkeling van Wikipedia. Elizabeth Stark zei dat er nu nog veel onzekerheid is over de Bitcoin en dat de implementatie van de Bitcoin in het monetaire systeem onmogelijk lijkt, maar een encyclopedie die iedereen kan bewerken leek in het begin ook gek terwijl we nu allemaal vaak genoeg gebruik maken van het bekende Wikipedia. Echter, andere experts zoals Andreas Antonopoulos denken dat de Bitcoin slechts een trend is die wel weer overwaait. In dit artikel worden een aantal toekomstvisies met betrekking tot de Bitcoin gepresenteerd.

De Bitcoin als digitaal geld

Peter McCormack, presentator van een podcast over de Bitcoin, beschouwt dit als het “trends continue” scenario. “Het is zo’n beetje een zekerheid of heel erg een grote kans”, voorspelt hij. “Bitcoin gaat echt gewoon door met wat het doet, meer mensen nemen het over en het netwerk groeit in waarde.” We zouden volgens McCormack de Bitcoin gaan zien in pensioenfondsen, de Bitcoin terugvinden in staatsinvesteringsfondsen en mogelijk de Bitcoin zien verschijnen op overheidsbalansen. De marktkapitalisatie van Bitcoin overschaduwt die van goud. Naast de waarde zal de Bitcoin ook de welvaartskloof in de samenleving verkleinen. Isaiah Jackson, auteur van een boek over de Bitcoin, suggereert dat de Bitcoin in dit scenario kan helpen de welvaartskloof te verkleinen. “25% van de Zwarte gemeenschap heeft geen bankrekening in de VS,” zegt Jackson, eraan toevoegend dat wanneer geld onder een matras wordt verstopt, gemeenschappen met een lager inkomen onevenredig worden getroffen door inflatie. “De inflatie wordt niet gelijk gedragen”, zegt hij. “Inflatie doodt. Letterlijk.” Doordat er op de Bitcoin-markt geen inflatie is, en de koersdalingen en stijgingen invloed hebben op iedereen, zal de welvaartskloof verkleind worden op het moment dat de Bitcoin geïmplementeerd wordt in het monetaire systeem.

De Bitcoin wordt bedolven onder regelgeving

Op het moment zijn de overheden van Nigeria en India hard aan het werk om de Bitcoin te verbieden. Wat als de rest van de wereld hetzelfde doet? Jason Williams, auteur van een bekend boek over de Bitcoin, betoogt dat wanneer landen het blijven proberen om een einde te maken aan de Bitcoin en andere cryptocurrencies deze nooit echt geïmplementeerd gaan worden in het dagelijks leven. Echter, Williams relativeert deze visie ook weer met de woorden: ” Als India crypto verbiedt, ga je gewoon naar een ander land”. De wereld is vloeiend en het is gemakkelijk om een cryptobedrijf elders te brengen. Het grootste risico met betrekking tot dit toekomstscenario van de Bitcoin is dus eigenlijk verenigde wereldwijde regelgeving. Als de wereldleiders samenkomen om een uniform beleid voor crypto te creëren – zoals het klimaatakkoord van Parijs – en allemaal overeenkomen om de cryptomarkt af te slaan met strenge maatregelen, dan kan die impact verwoestend zijn voor de cryptomarkt en de Bitcoin. “Maar dat wordt heel moeilijk”, zegt Williams. Zelfs als de wereld probeert samen te werken, is het moeilijk om op één lijn te komen. Het is moeilijk om de zaken goed te regelen omtrent het inkopen en om een consequente manier te vinden om de opgestelde regels te handhaven doordat de cryptomarkt in principe gedecentraliseerd is en dus geen centrale autoriteit kent.

Een onzekere toekomst

De twee besproken visies verschillen al erg veel van elkaar. Naast de genoemde experts zijn er nog vele andere experts te vinden op de cryptomarkt die op hun beurt weer een eigen visie hebben op de toekomst van de Bitcoin. Zo denken sommige experts dat er een belasting-regelgeving wordt opgezet rondom de verdiensten aan de Bitcoin wat deze cryptocurrency een stuk minder aantrekkelijk maakt voor investeerders. Andere experts verwachten juist dat er een dag komt waarop het netwerk van de Bitcoin gehackt gaat worden. Hierdoor zal de hele cryptovaluta in elkaar storten en niks meer waard worden. Nog weer andere experts denken juist dat er een dag komt waarop de Bitcoin het huidige monetaire systeem volledig overneemt. Al met al is het dus een ontzettend lastige, al dan niet onmogelijke, taak om de toekomst van de Bitcoin te voorspellen.

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.