De zoektocht naar schaalbaarheid van de Bitcoin
Robin Plus
Leestijd: 2 minuten
De Bitcoin heeft zich ontwikkelt tot de grootste cryptocurrency op de markt en wordt ook al geïmplementeerd als betaalmiddel binnen een aantal toonaangevende bedrijven. Echter, de effectiviteit van Bitcoin (BTC) als ruilmiddel nog steeds een onderwerp van discussie. In tegenstelling tot fiat-geld dat inherent oneindig is in aanbod en moet worden beheerd door een centrale bank, is Bitcoin vergelijkbaar met goud. Goud was lang geleden het grondstoffengeld met een eindigende voorraad. De Bitcoin kent, net als goud, een eindige voorraad. De voorraad van de Bitcoin is 21 miljoen.
De leveringslimiet is echter niet het belangrijkste struikelblok voor BTC als ruilmiddel. De transactiedoorvoer is het grootste probleem bij de implementatie van deze cryptocurrency. Terwijl Satoshi Nakamoto de Bitcoin voorstelde als een peer-to-peer elektronisch contant geldsysteem dat online betalingen zonder centrale tegenpartij kan vergemakkelijken, zijn de mogelijke zeven transacties per seconde gemiddeld nauwelijks de standaard voor schaalbaarheid. Naast schaalbaarheid zijn ook adoptie en liquiditeit belangrijke factoren die eraan bijdragen om een valutasysteem te laten slagen als ruilmiddel.
Wat zeggen critici?
Het schaalbaarheidsprobleem van de Bitcoin is ouder dan het netwerk zelf. Toen Satoshi Nakamoto het systeem voorstelde in 2008 sprak James A Donald: “zoals ik uw voorstel begrijp, lijkt het niet te schalen naar de vereiste grootte.” Deze scherpzinnige observatie is de kern geweest van enkele van de meer controversiële debatten binnen het Bitcoin-ecosysteem. Meningsverschillen over hoe het probleem op te lossen hebben zelfs geresulteerd in de oprichting van nieuwe cryptocurrencies die een afsplitsing vormden van de Bitcoin.
Toen de Bitcoin net ontwikkeld was werd er beweert dat deze cryptocurrency geen intrinsieke waarde had. Echter, nu de prijs van BTC zijn meedogenloze opwaartse opmars in het afgelopen decennium heeft voortgezet en tegelijkertijd aanzienlijke institutionele belangstelling heeft gewekt, lijken tegenstanders nu alleen nog maar het schaalbaarheidsargument te hebben. In het schaalbaarheidsargument benadrukken zij het schaalbaarheidsprobleem van de Bitcoin.
Zelfs onder grote crypto-adopters lijkt het onvermogen van de Bitcoin om op basisprotocolniveau te schalen ook een belangrijk erkend probleem te zijn. In een toespraak tijdens de Future of Money-conferentie in februari van het jaar 2021 verklaarde Mastercard executive vicevoorzitter Ann Cairns dat BTC niet geschikt was voor zijn cryptobetalingsplannen.
Een langzame stijging van het aantal Lightning Network knooppunten
Er zijn twee factoren die er samen voor zorgen dat de transactiedoorvoer van het Bitcoin-netwerk beperkt is. Ten eerste kost het 10 minuten op een block te creëren op de blockchain en ten tweede heeft een block de grootte van 1 megabyte. Het is nog maar de vraag of deze beperkende factoren aangepakt kunnen worden, en de BTC op schaal te krijgen, zonder iets op protocolniveau binnen de Bitcoin te veranderen.
Er lopen momenteel verschillende ontwikkelingsprojecten om Bitcoin geschikter te maken voor microtransacties zoals het betalen voor koffie. Lightning Network (LN) is een van de belangrijkste Bitcoin-schaaloplossingen die actief worden ontwikkeld door verschillende organisaties, waaronder Blockstream en Elizabeth Stark’s Lightning Labs. Het Lightning Network bevat verschillende knooppunten die zorgen voor schaalimplementaties waarmee gebruikers betalingskanalen kunnen maken die directe muntoverdrachten aanbieden tegen minimale kosten. Hoe meer knooppunten er zijn, hoe meer betalingskanalen er gemaakt kunnen worden. Een toename in het aantal Lightning Network knooppunten kan op deze manier mogelijk het schaalbaarheidsprobleem van de Bitcoin oplossen.
Hoe zit het met statechains?
Er is een denkrichting die stelt dat schaalbaarheid van Bitcoin alleen mogelijk is via laag-twee-oplossingen. Dit gaat dan met behulp van zogenaamde statechains. Statechains stellen een handelaar in staat om zijn munten uit de keten te halen (wat goedkope transacties betekent) op een manier die een minimale hoeveelheid vertrouwen in anderen stelt. De handelaar moet alleen een federatie vertrouwen. Deze federatie zal niet weten dat ze gedeeltelijke controle krijgen over de munten van de handelaar en kunnen terugkrabbelaars niet weigeren waardoor de munten altijd terug kunnen worden gebracht naar de Bitcoin-blockchain.
Hoewel Statechains op zichzelf een schaalbaarheidsoplossing is, zijn sommige voorstanders het erover eens dat het systeem kan worden geïntegreerd met het Lightning Network. Met Statechains die op UTXO-niveau werken, is het theoretisch mogelijk dat een ander laag-twee-protocol zoals het Lightning Network bovenop Statechains wordt geïmplementeerd. Een dergelijke hybride integratie zou het probleem met de beperkte knooppuntcapaciteit van Lightning Network kunnen oplossen en tegelijkertijd de mogelijkheid kunnen garanderen om meerdere microtransacties via Statechains te vergemakkelijken.
De zoektocht gaat door
Met de ontwikkelingen van het LN en de statechains is de zoektocht naar een werkbare Bitcoin schaalbaarheidsoplossing nog steeds aan de gang. Critici zullen elke keer opnieuw de schaalbaarheidsproblemen aan bod brengen als een beperking van de implementatie van de Bitcoin. Ondertussen zullen ontwikkelaars hard blijven werken om de schaalbaarheidsproblemen rondom de Bitcoin op te lossen.
Dit vind je misschien ook leuk
Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet
Redactie
Leestijd: 2 min
EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.
Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert
Redactie
Leestijd: 2 min
Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.
Bitcoin halvering 2024 is een feit
Femke Wassink
Leestijd: 2 min
Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.