Hoe reageren Nigerianen op het crypto verbod?
Robin Plus
Leestijd: 2 minuten
Eerder deze maand ontstond verontwaardiging op sociale media toen de Centrale Bank van Nigeria (CBN) financiële instellingen in het hele land eraan herinnerde dat het in Nigeria verboden is om te handelen in cryptocurrencies of om betalingen voor cryptocurrency-uitwisselingen mogelijk te maken. Als gevolg van alle ophef op verschillende sociale media bracht de CBN een persverklaring uit waarin de reden voor de herinnering werd uitgelegd. Volgens de verklaring van de directeur van de afdeling Corporate Communications, Osita Nwanisobi, is het verbieden van facilitering van cryptocurrency noodzakelijk omdat cryptocurrencies worden gebruikt om misdaden te plegen. Hij noemde het financieren van terrorisme en het witwassen van geld als specifieke misdaden die werden gepleegd met behulp van cryptocurrency. Hij verwees ook naar de Silk Road. Dit is de darknet-site waar cryptocurrency werd gebruikt om drugs en andere illegale goederen te kopen. De CBN beweerde ook in haar verklaring dat het verbod noodzakelijk was vanwege de risico’s van de cryptomarkt en zei dat Nigerianen beschermd moeten worden.
Het verbod als reactie op de End SARS-protesten
Verschillende jonge Nigerianen denken echter dat dit verbod een gevolg is van de End SARS-protesten. De protesten maakten deel uit van een grootschalige campagne in november 2020 tegen politiegeweld in het land. Het protest begon als een hashtag op sociale media, maar ontwikkelde zich al snel tot persoonlijke protesten die verschillende steden dagenlang sloten. Als onderdeel van de stappen om de protesten te stoppen, gaf de CBN de banken opdracht de rekeningen van personen die bij het protest betrokken waren, te bevriezen. Dit werd waarschijnlijk gedaan met de overtuiging dat als de financiering werd verlaagd, de protesten zullen stoppen. Maar deze stap werkte niet omdat er donaties in bitcoins werden gestuurd om de noodzakelijke logistiek van de protesten te financieren. Velen geloven dat de herinnering aan het CBN-verbod op het faciliteren van cryptocurrency aanvullende verdediging vanuit de overheid is.
Andere reacties van Nigerianen
Nigeria is de op één na grootste Bitcoin-markt. Hierdoor is het niet verbazingwekkend dat veel Nigerianen niet blij waren met het verbod op cryptocurrencies in het land. Veel Nigerianen vinden het verbod een tegenslag wat betreft de ontwikkeling van het land. De actieve cryptocurrency exchanges in Nigeria zijn gestopt met het accepteren of faciliteren van transacties waarbij de naira (de traditionele munt in Nigeria) betrokken is. Veel van deze platforms hebben hun gebruikers op sociale media geïnformeerd over de beslissing.
Veel Nigerianen trokken ook de logica achter de CBN-herinnering in twijfel. Zij vonden dat er geen rationeel argument is voor het verbod op cryptocurrency. Daarnaast kan het verbod, gezien de effecten ervan, in strijd staan met de beloften van de huidige regering om 100 miljoen Nigerianen uit de armoede te halen. Immers, veel Nigerianen bezitten wel een mobiele telefoon maar geen bankrekening. Hierdoor kunnen zij bijvoorbeeld niet in loondienst gaan maar wel handelen in cryptocurrencies om inkomsten te verkrijgen.
Er zijn ook nog Nigerianen die de andere sociale problemen van het land aanwezen. Zij vonden het crypto-verbod een opmerkelijke beslissing van de overheid in Nigeria. Volgens hen debatteert de regering al jarenlang over sociale en economische problemen in Nigeria zoals armoede, werkeloosheid en gezondheidsproblemen zonder dat er echt actie wordt ondernomen. Het is volgens hen daarom nogal opvallend dat een verbod op cryptocurrency ineens zo snel geregeld kon worden.
Als laatste zijn er ook nog andere investeerders die opmerkten dat het nieuwe beleid de reden achter de acceptatie van cryptocurrency door Nigerianen en de monetaire problemen niet aanpakt. Beleid zoals dit kan investeerders en zelfs tech-startups ertoe aanzetten om naar andere Afrikaanse landen te gaan. Dit zal de economie van Nigeria juist niet ten goede komen. Dit terwijl het crypto-verbod de economische situatie in Nigeria juist moest verbeteren volgens de Nigeriaanse overheid.
Dit vind je misschien ook leuk
Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?
Robin Plus
Leestijd: 2 min
Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.
Beleggen in de Bitcoin
Robin Plus
Leestijd: 2 min
Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.
Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins
Robin Plus
Leestijd: 2 min
Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.