Crypto nieuws

  Hoe reageren Nigerianen op het crypto verbod?

  Robin Plus

  Leestijd: 2 minuten

  *

  Eerder deze maand ontstond verontwaardiging op sociale media toen de Centrale Bank van Nigeria (CBN) financiële instellingen in het hele land eraan herinnerde dat het in Nigeria verboden is om te handelen in cryptocurrencies of om betalingen voor cryptocurrency-uitwisselingen mogelijk te maken. Als gevolg van alle ophef op verschillende sociale media bracht de CBN een persverklaring uit waarin de reden voor de herinnering werd uitgelegd. Volgens de verklaring van de directeur van de afdeling Corporate Communications, Osita Nwanisobi, is het verbieden van facilitering van cryptocurrency noodzakelijk omdat cryptocurrencies worden gebruikt om misdaden te plegen. Hij noemde het financieren van terrorisme en het witwassen van geld als specifieke misdaden die werden gepleegd met behulp van cryptocurrency. Hij verwees ook naar de Silk Road. Dit is de darknet-site waar cryptocurrency werd gebruikt om drugs en andere illegale goederen te kopen. De CBN beweerde ook in haar verklaring dat het verbod noodzakelijk was vanwege de risico’s van de cryptomarkt en zei dat Nigerianen beschermd moeten worden.

  Het verbod als reactie op de End SARS-protesten

  Verschillende jonge Nigerianen denken echter dat dit verbod een gevolg is van de End SARS-protesten. De protesten maakten deel uit van een grootschalige campagne in november 2020 tegen politiegeweld in het land. Het protest begon als een hashtag op sociale media, maar ontwikkelde zich al snel tot persoonlijke protesten die verschillende steden dagenlang sloten. Als onderdeel van de stappen om de protesten te stoppen, gaf de CBN de banken opdracht de rekeningen van personen die bij het protest betrokken waren, te bevriezen. Dit werd waarschijnlijk gedaan met de overtuiging dat als de financiering werd verlaagd, de protesten zullen stoppen. Maar deze stap werkte niet omdat er donaties in bitcoins werden gestuurd om de noodzakelijke logistiek van de protesten te financieren. Velen geloven dat de herinnering aan het CBN-verbod op het faciliteren van cryptocurrency aanvullende verdediging vanuit de overheid is.

  Andere reacties van Nigerianen

  Nigeria is de op één na grootste Bitcoin-markt. Hierdoor is het niet verbazingwekkend dat veel Nigerianen niet blij waren met het verbod op cryptocurrencies in het land. Veel Nigerianen vinden het verbod een tegenslag wat betreft de ontwikkeling van het land. De actieve cryptocurrency exchanges in Nigeria zijn gestopt met het accepteren of faciliteren van transacties waarbij de naira (de traditionele munt in Nigeria) betrokken is. Veel van deze platforms hebben hun gebruikers op sociale media geïnformeerd over de beslissing.

  Veel Nigerianen trokken ook de logica achter de CBN-herinnering in twijfel. Zij vonden dat er geen rationeel argument is voor het verbod op cryptocurrency. Daarnaast kan het verbod, gezien de effecten ervan, in strijd staan met de beloften van de huidige regering om 100 miljoen Nigerianen uit de armoede te halen. Immers, veel Nigerianen bezitten wel een mobiele telefoon maar geen bankrekening. Hierdoor kunnen zij bijvoorbeeld niet in loondienst gaan maar wel handelen in cryptocurrencies om inkomsten te verkrijgen.

  Er zijn ook nog Nigerianen die de andere sociale problemen van het land aanwezen. Zij vonden het crypto-verbod een opmerkelijke beslissing van de overheid in Nigeria. Volgens hen debatteert de regering al jarenlang over sociale en economische problemen in Nigeria zoals armoede, werkeloosheid en gezondheidsproblemen zonder dat er echt actie wordt ondernomen. Het is volgens hen daarom nogal opvallend dat een verbod op cryptocurrency ineens zo snel geregeld kon worden.

  Als laatste zijn er ook nog andere investeerders die opmerkten dat het nieuwe beleid de reden achter de acceptatie van cryptocurrency door Nigerianen en de monetaire problemen niet aanpakt. Beleid zoals dit kan investeerders en zelfs tech-startups ertoe aanzetten om naar andere Afrikaanse landen te gaan. Dit zal de economie van Nigeria juist niet ten goede komen. Dit terwijl het crypto-verbod de economische situatie in Nigeria juist moest verbeteren volgens de Nigeriaanse overheid.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  SEC onder vuur: rechter betwijfelt juistheid van DEBT Box rechtszaak

  Redactie

  dec. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  Ontwikkelingen in de rechtszaak van de SEC tegen DEBT Box. Rechter Robert Shelby stelt serieuze vragen over de nauwkeurigheid van de beweringen van de SEC.

  *
  Nieuws

  Europese Unie zet grote stap in AI regulatie

  Femke Wassink

  dec. 9, 2023

  Leestijd: 2 min

  Op vrijdag 8 december bereikten onderhandelaars van het Europees Parlement en de Raad een voorlopige overeenkomst over de regels voor het gebruik van kunstmatige intelligentie.

  *
  Nieuws

  Google rolt GPT-4 killer Gemini uit

  Femke Wassink

  dec. 7, 2023

  Leestijd: 2 min

  Google Gemini is hier en de uitrol is een feit. Het AI-model van Google is naar verluidt slimmer en krachtiger dan GPT-4 van OpenAI en biedt ook meerdere functies.