Crypto nieuws

    Hoe reageren Nigerianen op het crypto verbod?

    Robin Plus

    Leestijd: 2 minuten

    *

    Eerder deze maand ontstond verontwaardiging op sociale media toen de Centrale Bank van Nigeria (CBN) financiële instellingen in het hele land eraan herinnerde dat het in Nigeria verboden is om te handelen in cryptocurrencies of om betalingen voor cryptocurrency-uitwisselingen mogelijk te maken. Als gevolg van alle ophef op verschillende sociale media bracht de CBN een persverklaring uit waarin de reden voor de herinnering werd uitgelegd. Volgens de verklaring van de directeur van de afdeling Corporate Communications, Osita Nwanisobi, is het verbieden van facilitering van cryptocurrency noodzakelijk omdat cryptocurrencies worden gebruikt om misdaden te plegen. Hij noemde het financieren van terrorisme en het witwassen van geld als specifieke misdaden die werden gepleegd met behulp van cryptocurrency. Hij verwees ook naar de Silk Road. Dit is de darknet-site waar cryptocurrency werd gebruikt om drugs en andere illegale goederen te kopen. De CBN beweerde ook in haar verklaring dat het verbod noodzakelijk was vanwege de risico’s van de cryptomarkt en zei dat Nigerianen beschermd moeten worden.

    Het verbod als reactie op de End SARS-protesten

    Verschillende jonge Nigerianen denken echter dat dit verbod een gevolg is van de End SARS-protesten. De protesten maakten deel uit van een grootschalige campagne in november 2020 tegen politiegeweld in het land. Het protest begon als een hashtag op sociale media, maar ontwikkelde zich al snel tot persoonlijke protesten die verschillende steden dagenlang sloten. Als onderdeel van de stappen om de protesten te stoppen, gaf de CBN de banken opdracht de rekeningen van personen die bij het protest betrokken waren, te bevriezen. Dit werd waarschijnlijk gedaan met de overtuiging dat als de financiering werd verlaagd, de protesten zullen stoppen. Maar deze stap werkte niet omdat er donaties in bitcoins werden gestuurd om de noodzakelijke logistiek van de protesten te financieren. Velen geloven dat de herinnering aan het CBN-verbod op het faciliteren van cryptocurrency aanvullende verdediging vanuit de overheid is.

    Andere reacties van Nigerianen

    Nigeria is de op één na grootste Bitcoin-markt. Hierdoor is het niet verbazingwekkend dat veel Nigerianen niet blij waren met het verbod op cryptocurrencies in het land. Veel Nigerianen vinden het verbod een tegenslag wat betreft de ontwikkeling van het land. De actieve cryptocurrency exchanges in Nigeria zijn gestopt met het accepteren of faciliteren van transacties waarbij de naira (de traditionele munt in Nigeria) betrokken is. Veel van deze platforms hebben hun gebruikers op sociale media geïnformeerd over de beslissing.

    Veel Nigerianen trokken ook de logica achter de CBN-herinnering in twijfel. Zij vonden dat er geen rationeel argument is voor het verbod op cryptocurrency. Daarnaast kan het verbod, gezien de effecten ervan, in strijd staan met de beloften van de huidige regering om 100 miljoen Nigerianen uit de armoede te halen. Immers, veel Nigerianen bezitten wel een mobiele telefoon maar geen bankrekening. Hierdoor kunnen zij bijvoorbeeld niet in loondienst gaan maar wel handelen in cryptocurrencies om inkomsten te verkrijgen.

    Er zijn ook nog Nigerianen die de andere sociale problemen van het land aanwezen. Zij vonden het crypto-verbod een opmerkelijke beslissing van de overheid in Nigeria. Volgens hen debatteert de regering al jarenlang over sociale en economische problemen in Nigeria zoals armoede, werkeloosheid en gezondheidsproblemen zonder dat er echt actie wordt ondernomen. Het is volgens hen daarom nogal opvallend dat een verbod op cryptocurrency ineens zo snel geregeld kon worden.

    Als laatste zijn er ook nog andere investeerders die opmerkten dat het nieuwe beleid de reden achter de acceptatie van cryptocurrency door Nigerianen en de monetaire problemen niet aanpakt. Beleid zoals dit kan investeerders en zelfs tech-startups ertoe aanzetten om naar andere Afrikaanse landen te gaan. Dit zal de economie van Nigeria juist niet ten goede komen. Dit terwijl het crypto-verbod de economische situatie in Nigeria juist moest verbeteren volgens de Nigeriaanse overheid.

    Dit vind je misschien ook leuk

    *
    Nieuws

    Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

    Redactie

    apr. 10, 2024

    Leestijd: 2 min

    EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

    *
    Nieuws

    Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

    Redactie

    apr. 19, 2024

    Leestijd: 2 min

    Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

    *
    Nieuws

    Bitcoin halvering 2024 is een feit

    Femke Wassink

    apr. 20, 2024

    Leestijd: 2 min

    Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.