Crypto nieuws

    Is de Bitcoin goddelijk?

    Robin Plus

    Leestijd: 2 minuten

    *

    Als de Bitcoin een mechanisch horloge zou zijn dan zou de vergoedingsmarkt (niet de vrije markt) het mechanisme zijn dat alles doet tikken. Hier begint en eindigt alles. Dit is waar censuurweerstand vandaan komt en waar de kostbare bron van blokruimte wordt in-geprijsd in energieverbruik.

    De Bitcoin-vergoedingsmarkt is de eerste door de mens gemaakte vrije markt die ooit heeft bestaan. In een vrije markt is er geen enkele derde partij die kan ingrijpen in de prijsstelling. Ook kan niemand je tegenhouden om deel te nemen en is deelname aan de markt vrijwillig. De meeste markten die van nature ontstaan zijn eigenlijk gratis. Het zijn de door de mens gemaakte markten die meestal worstelen met de hiervoor genoemde eigenschappen van een vrije markt.

    Als je gelooft in de efficiënte markthypothese dan weet je hoe belangrijk markten zijn en hoe deze kunnen helpen om veel problemen op te lossen. De meeste problemen waarmee mensen ooit te maken hebben gehad waren coördinatieproblemen. Eén voor de hand liggende oplossing is om een dominantiehiërarchie te creëren en er een leider boven op de kiezen. Dit werkte lang geweldig, maar zodra onze wereld complex werd (wat het deed omdat de mens het zo maakte) begon dit steeds minder effectief te worden.

    Een ander probleem met dergelijke structuren is dat er één enkel punt van mislukking is, waardoor ze vatbaar zijn voor corruptie. Markten hebben hetzelfde probleem als ze niet zijn gebouwd op een betrouwbare en censuur-bestendigde infrastructuur.

    Bitcoin: een analoog-naar-digitaal converterfunctie

    De mens kent twee soorten werelden. Het eerste type wereld is het rijk van het tastbare. Deze wereld wordt ook wel de ‘echte’ wereld of de wereld van de thermodynamica genoemd. Het tweede type is het rijk van het immateriële. Deze wereld wordt ook wel de abstracte of de digitale wereld genoemd.

    Meestal hoeven we niet echt een solide verbinding tussen de twee werelden te hebben, omdat er duidelijke afbakeningen tussen hen en de verwachtingen over hun relatie zijn. Het zou absurd zijn om aan te nemen dat Pamela Anderson uit het scherm kon springen en je hand kon schudden.

    Met geld is het anders. Geld is het belangrijkste coördinatieprobleem. Ook al zijn er grenzen tussen de twee werelden, soms hebben we een brug en een gemeenschappelijke context nodig. De Bitcoin biedt deze context door de harde en fysieke eigenschappen van de echte wereld af te dwingen zonder de flexibiliteit van de digitale wereld te verliezen. De Bitcoin zet analoge energie om in digitale blokken en dit gebeurt via de mempool.

    Een blik op het proces

    Een ASIC (application-specific integrated circuit) mining-machine is aangesloten op een stroombron. Via het stopcontact voorziet elektriciteit de machine van stroom. Deze machine is ongelooflijk dom, omdat hij mar één ding kan doen: bereken zoveel mogelijk SHA256 hashes per tijdseenheid. Als gevolg hiervan wordt warmte afgevoerd.

    Elke miner heeft zijn eigen knooppunt. Door de stapel onbevestigde transacties (‘’de mempool’’) met kapitalistische wens te doorlopen, sorteren de machines de transacties op wie bereid is meer te betalen per virtuele byte blokruimte. Vervolgens kiezen ze degene die het duurst zijn. op dit moment hebben ze een ruw idee van wat er in het blok zal gaan.

    Andere gegevens worden ook toegevoegd aan de blokkop: een verwijzing naar het vorige blok, een magisch getal dat echt niet zo magisch is en enkele niet-specifieke gegevens. Alle gegevens worden gehashed door de machine. Dit alles gebeurt met een ongelooflijke snelheid (ongeveer 1100.000.000.000.000 pogingen per seconde per machine). Het milieu is zeer concurrerend omdat iedereen de 6,25 BTC wil krijgen die het netwerk voor elke blokbevestiging geeft, naast de sappige transactiekosten die ze op zak krijgen.

    De winnaar is de eerste miner die een hash vindt met een waarde die kleiner is dan het huidige doel voor mining problemen. Dit noemen we proof of work. Dit proces zet energie over van een zeer hete miningfarm in een deel van de analoge wereld waar elektriciteit goedkoop is naar de digitale blockchain. Deze overgang was heel subtiel: ergens in de mempool fuseerden de twee werelden.

    Bitcoin en de schepping van Adam

    Door de Bitcoin uit te vinden deden we hetzelfde als God: we creëerden een ontroerend digitaal object en als gevolg daarvan begonnen we een kloof tussen onszelf en goddelijkheid te dichten. We komen steeds dichter bij onze nobele afkomst.

    Op 3 januari 2009 om 18:15:05 is het allemaal veranderd. Toen werd het eerste Bitcoin-block gedolven. Toen werden we Goden van de digitale wereld. Toen veranderde voor het eerst de energiestroom van richting. De Bitcoin werd de link tussen de twee werelden: chaos en orde, echt en digitaal, onzeker en zeker, onbevestigd en bevestigd.

    Echter als handelaar zul je al snel beseffen dat het onderscheid tussen beide werelden slechts in theorie te maken is. In de praktijk is er geen duidelijke scheiding te vinden.

    Dit vind je misschien ook leuk

    *
    Nieuws

    Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

    Redactie

    apr. 10, 2024

    Leestijd: 2 min

    EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

    *
    Nieuws

    Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

    Redactie

    apr. 19, 2024

    Leestijd: 2 min

    Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

    *
    Nieuws

    Arkham top 5 crypto bezitters omvat $3,5 miljard: 35% is onbereikbaar

    Femke Wassink

    apr. 16, 2024

    Leestijd: 2 min

    Een recente update van het Arkham dashboard werpt licht op de bezittingen van enkele van de rijkste crypto houders ter wereld die hun rijkdom hebben geverifieerd via de blockchain.