Crypto nieuws

Na COVID-19 kunnen cryptocurrencies hulp leveren aan het VK

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Na de uitgesproken gemengde reactie van het Verenigd Koninkrijk (VK) op de coronaviruspandemie, heeft het land bewezen dat het een soort koploper is op het gebied van alles wat met vaccins te maken heeft. Hierdoor begon het land op 8 maart zijn laatste nationale lockdown van twee maanden plus te versoepelen in de aanloop naar zijn Europese tegenhangers. Dit is bijna een jaar sinds het land aan zijn eerste lockdown begon.

Het economische verhaal sinds het voorjaar van 2020 is vol ellende gebleken, en vorige week leverde de Britse minister van Financiën Rishi Sunak een begroting die probeerde de gapende kloof in de Britse economie te dichten. Inbegrepen waren vertraagde belastingverhogingen, toegenomen overheidsleningen, een uitbreiding van het furlough-project, stijgingen van de bedrijfstarieven en nog meer overheidsuitgaven op korte termijn.

Nu de Brexit ook nog eens een hoop economische onzekerheid in het VK veroorzaakt zouden sommigen kunnen beweren dat het land dringend behoefte heeft aan een groeimotor. Idealiter werkt deze groeimotor op basis van nieuwe technologie en met de kracht om de bestaande financiële sector te verstoren. Sommigen zouden kunnen beweren dat een dergelijke groeimotor al bestaat. De overheid zal echter dapper genoeg moeten zijn om cryptocurrencies als groeimotor te accepteren.

Financieel kapitaal

Veel van Europa’s grootste crypto-ondernemingen hebben zich gevestigd in het VK (hoewel sommigen hebben toegegeven dat ze na de Brexit naar het vasteland zijn vertrokken). En als het natuurlijke zwaartepunt voor de financiële activiteit van het continent, plukt het VK al eeuwenlang economische voordelen.

Vorig jaar schreef de Financial Times: “Londen is een hub voor de handel in valuta’s en rentederivaten. De locatie stelt handelaren in staat om het einde van de Aziatische dag en de opening op Wall Street te vangen. Het geluk van geografie wordt ondersteund door hoogwaardige technische infrastructuur.” Deze redenen en meer hebben de Britse crypto-industrie, evenals de fintech- en blockchain-sectoren, geholpen om uit te groeien tot potentiële wereldindustrieën.

De Britse minister van financiën, Sunak, is zelf een beleggingsveteraan en heeft veel ervaring in het werken met geavanceerde bedrijven in Silicon Vally. In november vorig jaar schreef zijn afdeling over het aanpassen van het “Britse noteringsregime” in een poging om de meest innovatieve bedrijven aan te trekken, evenals “het leiden van het wereldwijde gesprek over nieuwe technologieën zoals stablecoins en Digitale Valuta’s van de Centrale Bank.” Er is, zo lijkt het, op zijn minst enige hoop voor de cryptosector.

Welke kant gaat de regering op?

De Britse regering staat op een kruispunt. Aan de overkant van het water in de VS, de naaste bondgenoot van het Verenigd Koninkrijk, spreekt de chef van het Ministerie van Financiën Janet Yellen nog steeds duister over crypto en zijn vermeende misdaadverbindingen. Ondertussen beginnen anderen de vruchten te plukken van een meer ontspannen houding. Dit laatste gebeurt in landen zoals Zwitserland en Singapore. Is er een kans dat Britse parlementariërs het voorbeeld van deze landen kunnen volgen in plaats van dat van Washington?

Voorzichtig optimistisch

Sommige spelers in de particuliere sector zijn voorzichtig optimistisch. Leanne Kemp is de oprichter en CEO van de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde (door Tencent gesteunde) cryptospeler Everledger. Zij wees erop dat het Britse ministerie van Financiën “gedurfde voorspellingen heeft gedaan over de groei van de fintech-industrie, waarin staat dat het aantal bedrijven in het VK zou verdubbelen tot 3.200 in 2030.”

Kemp zei dat het Verenigd Koninkrijk “al een wereldleider is in opkomende technologieën zoals kunstmatige intelligentie, softwareontwikkeling, IoT, klimaattechnologie en blockchain”, en voegde eraan toe: “Dat is wat Everledger naar Londen trok toen we in 2015 vertrokken.” Kemp suggereerde namelijk dat het Verenigd Koninkrijk het initiatief zou kunnen grijpen, voortbouwend op een tot nu toe succesvolle uitrol van vaccins.

Kemp sprak: “Blockchain- en IoT-oplossingen kunnen ook helpen bij het bijhouden van de distributie van vaccins en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s), waardoor vitale traceerbaarheid naar deze belangrijke toeleveringsketen wordt gewaarborgd. Niet in de laatste plaats omdat het VK miljarden doses van het Oxford University-AstraZeneca-vaccin begint te delen met de rest van de wereld.”

Simon Peters, een in het VK gevestigde cryptoasset-analist bij het investeringsplatform eToro, wees erop dat marktkapitalisatie volgens zijn onderzoek nog steeds een boost nodig heeft. Ook geloven spelers in de industrie dat “verbeterde infrastructuur en meer duidelijkheid in de regelgeving” nodig zijn. Dus de vraag of Sunak en de andere ministers zullen besluiten om deze broodnodige regelgeving en infrastructuur te bieden – en de punt op crypto te nemen – lijkt wijd open te blijven.

Abnormale tijden

In normale tijden kan van een pro-zakelijke conservatieve regering worden verwacht dat ze bedrijven organisch laat groeien en markt-gerelateerde zaken met slechts de zachtste aanrakingen afhandelt. Maar deze tijden, zoals Sunak, zijn baas Boris Johnson en anderen de natie blijven herinneren, zijn allesbehalve normaal.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.