Investeren

  NFT’s en marketplace-onderdrukkingen

  Robin Plus

  Leestijd: 2 minuten

  *

  Vrij recentelijk gebeurde er iets op de cryptomarkt wat voor velen kwam als een schok. Naar verluidt waren er niet-fungibele tokens (NFT’s) gestolen en waren er ook diverse marktplaatsaccounts gehackt. Nu blijkt dat er een aantal verzamelaars zijn die mogelijk niet hun NFT’s hebben verloren. Zij zouden deze in eerste instantie wel kwijt moeten zijn vanwege een schending van de servicevoorwaarden van de marktplaats.

  Naarmate de NFT-razernij toeneemt, is het aantal gevallen van personen die beweren dat hun NFT’s weg waren ook toegenomen. “Er was geen geschiedenis dat ik het ooit kocht of ooit bezit”, vertelde Tom Kuennen, een vastgoedmanager uit Ontario, aan Vice. “Nu is er niets meer. Mijn geld is weg. Vice meldde dat Kuennen naar verluidt een JPEG van een Elon Musk-thema “Moon Ticket” kocht via de grote marktplaats OpenSea van digitaal kunstcollectief DarpaLabs. Maar in plaats van zijn kunstwerk te vinden, kreeg hij “404 error” en een ontbrekende pagina.

  Hoe zijn de NFT’s verdwenen?

  Een waarschijnlijke verklaring voor veel gevallen van “ontbrekende” NFT’s kan onderdrukking door de marktplaats zijn. Door het kopen van een NFT betaal je voor een stuk code dat verwijst naar een stuk media ergens anders op internet. OpenSea community manager Ed Clements sprak: ‘’Digitale kunstwerken zelf worden niet onveranderlijk geregistreerd op de blockchain wanneer een aankoop wordt gedaan. Wanneer je een illustratie koopt dan sla je eerder een nieuwe cryptografische handtekening op die, wanneer gedecodeerd, verwijst naar een afbeelding die elders wordt gehost.”

  Volgens de uitspraak van Clements zal het dus zo kunnen zijn dat toen Kuennen zijn NFT kocht, er een certificaat was dat naar een URL wees, maar er was geen JPEG aangemeld op de blockchain zelf. Clements legde uit dat zijn aanwijzer om een aantal redenen kan worden onderdrukt, zoals een schending van de algemene voorwaarden. Clements vergeleek dit met galerijen die vensters sluiten. Hij zei dat het sluiten van het venster op een NFT niet moeilijk is omdat “de code die de informatie op de blockchain vindt en de afbeeldingen en informatie weergeeft, eenvoudigweg wordt verteld: ‘geef deze niet weer’. Per Mewny, een ontwikkelaar bij eGirl Capitalzal OpenSea de afbeelding meestal renderen van on-chain metadata of ophalen uit een link in de metadata, maar in beide gevallen kan “het er gewoon voor kiezen om het niet te doen.”

  Zelfs als NFT-kunstwerken kunnen worden verwijderd, blijven de NFT’s echter nog steeds op Ethereum (ETH) staan. Maar Kuennen beweerde dat hij geen record van het token zelf op Ethereum kon vinden, hoewel hij de transactie waarin hij de afbeelding kocht kon bekijken. Mewny’s speculatie is dat het token eigenlijk helemaal niet was geactiveerd – integendeel, het moest later “goed” worden geactiveerd om te besparen op hoge kosten.

  Volgens Sam Williams, de oprichter van Ethereum-bestandsopslagtoepassing Arweave, heeft OpenSea pas een update uitgebracht waarop ze tokens activeren nadat een verkoop is gedaan om verliezen door gaskosten te minimaliseren in het geval van een mislukte verkoop.

  Een andere mogelijkheid

  Maar er is meer aan de hand met het Kuennen NFT verhaal. Williams zei naar verluidt dat NFT’s meestal ERC-721-tokens zijn. Echter OpenSea begon te experimenteren met ERC-1155. Dit is een “multi-token” dat nog niet compatibel is met Etherscan. “Dat betekent dat ERC-1155’s die op Ethereum zijn opgeslagen niet verschijnen, zelfs als we weten dat ze op de blockchain staan omdat het betalingsrecord er is, en de “slimme contracten” die de verkoop verwerken, zijn ontworpen om onmiddellijk te mislukken als de uitwisseling niet kan worden gedaan,” aldus het rapport.

  Daarom lijkt Kuennen zijn NFT te hebben ‘verloren’ als gevolg van een schending van de servicevoorwaarden op OpenSea, waardoor het beeld werd onderdrukt, in combinatie met een onleesbare ERC-1155-standaard die het NFT ontoegankelijk maakte op Etherscan, wat OpenSea Chief Technology Officer Alex Attalah naar verluidt bevestigde.

  Gehackte accounts

  Er is weinig kans dat Kuennen dit NFT kan herstellen omdat niemand weet waar en of het is gehost. In het geval van Kuennen is er dus helaas sprake van een verloren zaak wat betreft de NFT’s.

  Ondertussen hebben anderen beweerd dat hun accounts zijn gehackt. Slechts twee weken geleden beweerde Third City Advisory-oprichter Michael J. Miraflor dat zijn NFT’s waren gestolen van het gemini-handelsplatform Nifty Gateway. De dief zou de NFT’s naar een andere rekening hebben overgemaakt, sommige op een Discord-kanaal hebben verkocht en voor meer dan USD 10.000 aan NFT’s hebben gekocht met de opgeslagen kredietinformatie. Minstens één andere persoon meldde dat hun account was gehackt.

  “Koop geen NFT’s die wijzen op media op gecentraliseerde servers en koop zeker geen NFT’s die niet bestaan (nog niet zijn geactiveerd),” aldus Redditor ‘cipher_gnome’. “Ik begrijp wel het punt dat deze marktplaatsen er gewoon voor kunnen kiezen om de media niet te laten zien, maar waarom zou je denken dat een NFT, waarbij de inhoud niets met de bron te maken heeft, enige waarde heeft?”

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  Crypto derivaten bereiken recordhoogten in dagelijkse handelsvolumes

  Redactie

  mrt. 1, 2024

  Leestijd: 2 min

  Deze week meldden Deribit en Coinbase Institutional recordhoogtes voor de activiteit en handelsvolumes van crypto-derivaten.

  *
  Nieuws

  Spot Bitcoin ETF naar nieuw record hoogtepunt van $680 miljoen

  Femke Wassink

  feb. 28, 2024

  Leestijd: 2 min

  Spot Bitcoin ETF's bereiken een nieuw recordhoogtepunt van $680 miljoen. Dit terwijl de Bitcoin bull market een versnelling opschakelt en in rap tempo toeneemt.

  *
  Nieuws

  Changpeng Zhao wil volledige aandeel Binance inzetten als borg om naar VAE te reizen

  Redactie

  jan. 25, 2024

  Leestijd: 2 min

  Voormalig CEO van Binance Changpeng Zhao wil zijn volledige aandeel in Binance inzetten om tijdelijk naar de Verenigde Arabische Emiraten te reizen. Waarde? 4,5 miljard dollar.