Investeren

NFT’s en marketplace-onderdrukkingen

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Vrij recentelijk gebeurde er iets op de cryptomarkt wat voor velen kwam als een schok. Naar verluidt waren er niet-fungibele tokens (NFT’s) gestolen en waren er ook diverse marktplaatsaccounts gehackt. Nu blijkt dat er een aantal verzamelaars zijn die mogelijk niet hun NFT’s hebben verloren. Zij zouden deze in eerste instantie wel kwijt moeten zijn vanwege een schending van de servicevoorwaarden van de marktplaats.

Naarmate de NFT-razernij toeneemt, is het aantal gevallen van personen die beweren dat hun NFT’s weg waren ook toegenomen. “Er was geen geschiedenis dat ik het ooit kocht of ooit bezit”, vertelde Tom Kuennen, een vastgoedmanager uit Ontario, aan Vice. “Nu is er niets meer. Mijn geld is weg. Vice meldde dat Kuennen naar verluidt een JPEG van een Elon Musk-thema “Moon Ticket” kocht via de grote marktplaats OpenSea van digitaal kunstcollectief DarpaLabs. Maar in plaats van zijn kunstwerk te vinden, kreeg hij “404 error” en een ontbrekende pagina.

Hoe zijn de NFT’s verdwenen?

Een waarschijnlijke verklaring voor veel gevallen van “ontbrekende” NFT’s kan onderdrukking door de marktplaats zijn. Door het kopen van een NFT betaal je voor een stuk code dat verwijst naar een stuk media ergens anders op internet. OpenSea community manager Ed Clements sprak: ‘’Digitale kunstwerken zelf worden niet onveranderlijk geregistreerd op de blockchain wanneer een aankoop wordt gedaan. Wanneer je een illustratie koopt dan sla je eerder een nieuwe cryptografische handtekening op die, wanneer gedecodeerd, verwijst naar een afbeelding die elders wordt gehost.”

Volgens de uitspraak van Clements zal het dus zo kunnen zijn dat toen Kuennen zijn NFT kocht, er een certificaat was dat naar een URL wees, maar er was geen JPEG aangemeld op de blockchain zelf. Clements legde uit dat zijn aanwijzer om een aantal redenen kan worden onderdrukt, zoals een schending van de algemene voorwaarden. Clements vergeleek dit met galerijen die vensters sluiten. Hij zei dat het sluiten van het venster op een NFT niet moeilijk is omdat “de code die de informatie op de blockchain vindt en de afbeeldingen en informatie weergeeft, eenvoudigweg wordt verteld: ‘geef deze niet weer’. Per Mewny, een ontwikkelaar bij eGirl Capitalzal OpenSea de afbeelding meestal renderen van on-chain metadata of ophalen uit een link in de metadata, maar in beide gevallen kan “het er gewoon voor kiezen om het niet te doen.”

Zelfs als NFT-kunstwerken kunnen worden verwijderd, blijven de NFT’s echter nog steeds op Ethereum (ETH) staan. Maar Kuennen beweerde dat hij geen record van het token zelf op Ethereum kon vinden, hoewel hij de transactie waarin hij de afbeelding kocht kon bekijken. Mewny’s speculatie is dat het token eigenlijk helemaal niet was geactiveerd – integendeel, het moest later “goed” worden geactiveerd om te besparen op hoge kosten.

Volgens Sam Williams, de oprichter van Ethereum-bestandsopslagtoepassing Arweave, heeft OpenSea pas een update uitgebracht waarop ze tokens activeren nadat een verkoop is gedaan om verliezen door gaskosten te minimaliseren in het geval van een mislukte verkoop.

Een andere mogelijkheid

Maar er is meer aan de hand met het Kuennen NFT verhaal. Williams zei naar verluidt dat NFT’s meestal ERC-721-tokens zijn. Echter OpenSea begon te experimenteren met ERC-1155. Dit is een “multi-token” dat nog niet compatibel is met Etherscan. “Dat betekent dat ERC-1155’s die op Ethereum zijn opgeslagen niet verschijnen, zelfs als we weten dat ze op de blockchain staan omdat het betalingsrecord er is, en de “slimme contracten” die de verkoop verwerken, zijn ontworpen om onmiddellijk te mislukken als de uitwisseling niet kan worden gedaan,” aldus het rapport.

Daarom lijkt Kuennen zijn NFT te hebben ‘verloren’ als gevolg van een schending van de servicevoorwaarden op OpenSea, waardoor het beeld werd onderdrukt, in combinatie met een onleesbare ERC-1155-standaard die het NFT ontoegankelijk maakte op Etherscan, wat OpenSea Chief Technology Officer Alex Attalah naar verluidt bevestigde.

Gehackte accounts

Er is weinig kans dat Kuennen dit NFT kan herstellen omdat niemand weet waar en of het is gehost. In het geval van Kuennen is er dus helaas sprake van een verloren zaak wat betreft de NFT’s.

Ondertussen hebben anderen beweerd dat hun accounts zijn gehackt. Slechts twee weken geleden beweerde Third City Advisory-oprichter Michael J. Miraflor dat zijn NFT’s waren gestolen van het gemini-handelsplatform Nifty Gateway. De dief zou de NFT’s naar een andere rekening hebben overgemaakt, sommige op een Discord-kanaal hebben verkocht en voor meer dan USD 10.000 aan NFT’s hebben gekocht met de opgeslagen kredietinformatie. Minstens één andere persoon meldde dat hun account was gehackt.

“Koop geen NFT’s die wijzen op media op gecentraliseerde servers en koop zeker geen NFT’s die niet bestaan (nog niet zijn geactiveerd),” aldus Redditor ‘cipher_gnome’. “Ik begrijp wel het punt dat deze marktplaatsen er gewoon voor kunnen kiezen om de media niet te laten zien, maar waarom zou je denken dat een NFT, waarbij de inhoud niets met de bron te maken heeft, enige waarde heeft?”

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.